Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Iskolakezdés - Kezdődik az iskola! - Tippek, tanácsok, ötletek

Olvasási idő: 7 perc
2022. 08. 12. 10:10:21
Iskolakezdés - Kezdődik az iskola! - Tippek, tanácsok, ötletek
Most, hogy a nyári szünet a végéhez közeledik, ismét fókuszba kerül az iskola, sok szülő minden energiáját arra összpontosítja, hogyan készítse fel gyermekét az iskolába való visszatérésre. A nyári úszás, pancsolás, foci és minden más kellemes nyári tevékenység után valószínűleg nehéz lesz meggyőzni a gyermekedet arról, hogy az iskola jó mulatság lesz…Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita

 

Iskolakezdés - Vissza az iskolapadba: hasznos tippek és tanácsok

 

1.Tervezz megfontoltan!

Mielőtt vásárolni mentek, mérd meg, milyen magas a gyermeked és próbáljátok fel a régi cipőit is! Amennyiben 6-11 év körüli gyermeked van, úgy érezheted, hogy napról napra egyre magasabb lesz és ez valószínűleg azt jelenti, hogy szeptemberre új ruhákra, cipőkre lesz szüksége, mivel lehetséges, hogy a régit már kinőtte.

Már csak egy dolgod maradt hátra. Szoríts azért, hogy gyermeked az iskolakezdés előtt ne növekedjen hirtelen még egy centimétert!

 

A gyerek kinövi a cipőt, újat kell venni

 

2. Próbáljatok visszazökkeni a dolgos mindennapokba!

Ez nem azt jelenti, hogy gyermekednek minden nap egy íróasztalnál csücsülve tesztpapírokat kell töltögetnie, de próbálj meg néhány szórakoztató matematikai játékot vagy egyéb játékos feladatokat, gyakorlatokat bevezetni a mindennapi játék mellé. Így segítesz neki abban, hogy felelevenítse az előző tanévben megszerzett matematikai, nyelvtani készségeit, és ezáltal biztosítsd azt, hogy felkészülten vágjon neki a következő tanév kihívásainak. Próbáljatok meg fokozatosan (pl. először csak bizonyos napokon) visszatérni az időben való esti elalváshoz.

 

3. Most lesz első osztályos? - Beszélgess vele az iskoláról!

Talán, ez az egyik legfontosabb tipp.

Amennyiben gyermeked most először megy az általános vagy a középiskolába, a tanév kezdete nyugtalansággal és izgalommal töltheti el.

Az iskola kezdése előtt nyugtasd meg, beszélgess vele arról, milyen érzések kavarognak benne az új tanévvel kapcsolatban. Sokkal jobb, ha most beszélgetsz vele, így nem adsz esélyt arra, hogy a tanév során fog felgyülemleni benne a sok szorongást okozó probléma. Ha gyermeked most megy első osztályba, esti mesének olvass neki iskolai témájú gyerekkönyveket.

 

Iskolakezdés - első osztály

 

4. Beszélj neki örömmel az iskoláról, hogy felkeltsd az érdeklődését!

Minden gyermek más és más. Van, aki repes a gondolattól, hogy új barátai lehetnek, és hogy minden nap új dolgot tanulhat az iskolában. Mások nagyon nehezen válnak el a szüleiktől akárcsak egy napra is, és lehet, hogy nehezebben barátkoznak vagy kevésbé szeretik a változást, ezért nem rajonganak az iskolába járásért.

A problémák megelőzése céljából beszélj pozitívan az iskoláról! Beszéld át vele, milyen érdekes dolgokat fognak az iskolában tanulni és milyen jó barátságokat köthet majd. A leghitelesebb, és ezért az segíthet a legtöbbet, ha időnként mesélsz a saját iskoláskori pozitív élményeidről.

 

5. Bátorítsd a gyermeked az önállóságra!

A nyári szünetben talán egy picit elkényeztetted a gyermekedet vagy egy picit elkényelmesedhetett.

Még most szánj egy kis időt arra, hogy bátorítsd gyermekedet az önállóságra, és mire becsengetnek az iskolába, már jóval felkészültebb lesz.

 

Önállóságra nevelés

 

Iskolatáska - Hogyan pakoljuk be a gyerek iskolatáskáját?

Ahogy a gyerekek egyre idősebbek lesznek, egyre több új tantárgyuk és egyéb elfoglaltságuk lesz.

Egy felsős iskolatáska súlya 16 és 20 kiló között is lehet! A különórái mennyiségétől függően ez a súly még tovább növekedhet és lehetséges, hogy gyermekednek egy másik táskát is cipelnie kell.

Ezért is fontos, hogy szülőként elsajátítsd, hogy hogyan pakold be az iskolatáskát úgy, hogy a súly a gyereked hátán egyenletesen oszoljon el. Valószínűleg gyermeked nincs tisztában azzal, milyen károkat tud okozni egy túlpakolt iskolatáska, ezért jó, ha beszélsz vele erről, és megtanítod neki, hogyan pakolja be önállóan az iskolatáskáját.

 

Iskolatáska bepakolása: önállóságra nevelés

 

Az iskolai hátizsák megfelelő súlyeloszlása

1. A legnehezebb tárgyak a gyermek hátához közel kerüljenek (a hátizsák háthoz eső részéhez).

2. A könyvek és füzetek, ne csúszkáljanak a táskában (összegyűrődnek).

3. Ellenőrizd le, hogy gyermeked mit visz magával az iskolába, és iskola után mit hoz haza. Vajon, tényleg mindenre szüksége van, ami a táskájában van?

4. Ne terheld túl a táskát! Ha az iskolatáska túl nehéz lenne telepakolva, inkább vigye a cuccok egy részét a kezében.

5. Ha a hátitáska rendszeresen túl nehéz és a terepviszonyok is lehetővé teszik, fontold meg egy gurulós iskolatáska beszerzését.

 

Iskolatáska amely túl nehéz Üres Iskolatáska jól beállítva

 

6. A súlyt oszd el egyenletesen a pántok megfelelő beállításával. A kizárólag egyik vállon hordott iskolatáska súlyos problémákat okozhat, ugyanis a fejlődésben lévő gyermek gerince elferdülhet, károsodhat.

7. Próbáld ki a hátizsák pántjait vásárlás előtt! A pántok legyenek szélesek és párnázottak az egyenletes súlyelosztás érdekében. Amennyiben a vállpánt szorítja a gyerek vállát, az fájdalmat és bizsergést okozhat a nyakban, a karokban és a kezekben.

8. Állítsd be a vállpántokat úgy, hogy az iskolatáska jól illeszkedjen a gyermek hátára. A háton lazán lógó táska nagyon megerőlteti az izmokat és a gerincoszlopot.

9. Ellenőrizd, hogy van-e a táskának derék- vagy mellkaspántja. Ezek legyenek mindig méretre állítva és bekapcsolva, mert egyenletes súlyeloszlást biztosítanak, ezáltal kevésbé terhelődik a gerinc.

10. A táska különálló rekeszei segítenek a rendszerezésben. 

 

Egyéb iskolakezdési tippek

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy minden hétvégén nézze át az iskolatáskáját. Szabaduljon meg minden felesleges rajztól, ételmaradéktól, használt papírzsebkendőtől! Amennyiben elmulasztja a táska rendszeres takarítását, akkor ezek a dolgok hajlamosak a hátizsák alján ragadni és csak foglalni a helyet. Bizonyos esetben a kellemetlen szagról már nem is beszélve! Érdemes minden nap, az iskolából hazatérve kipakolni az iskolatáskát és lefekvés előtt másnapra bepakolni.

Nézd meg a gyermeked új órarendjét! Talán így már sejthető, melyik nap lesz a legnehezebb a táska. Pakold meg az iskolatáskát az összes holmival, és mérd meg! Az iskolatáska ne nyomjon többet, mint a gyermeked testsúlyának 10-12%-a. 7 éves gyereknél ez kb. 2,5 kg. Ha nehezebb, próbálj megoldást találni a súly csökkentésére.

Kezdetben segíts a gyermekednek bepakolni a táskáját az iskolába, de ez idő alatt tanítsd meg neki, hogyan tegye meg ezt majd önállóan is. Ez nem csak abban segít, hogy gyermeked minden nap felkészüljön az iskolára, hanem fegyelmezettségre is megtanítja, ami az életének más területén is hasznos lehet majd.

 

Iskolába menet

 

Ne felejtkezz el egy jó tornazsák beszerzéséről!

A tornazsák fontos kelléke az iskolai tornaóráknak és a külön edzéseknek is. Mivel a gyerekek mindennap használják, lényeges, hogy szívesen hordják magukkal, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan néz ki

Fontos, hogy olyan tornazsákot válasszunk, ami egyszerre kényelmes és elég nagy ahhoz, hogy beleférjen minden szükséges felszerelés a tornaórára, és nem utolsó sorban olyan, amely tetszik a gyermekünknek is.

A jó gyerek tornazsák egyik alapvető tulajdonsága, hogy könnyed anyagú és kényelmes magunkkal hordani.

Számtalan variációt találsz a tornazsákok között, különböző színek, formák, minták és anyagok közül válogathatsz!

Viszont mindenképpen érdemes strapabíró tornazsákot választani és olyan színűt, ami nem megy ki a divatból, és amely nem csak egy tanévre lesz jó, hanem több éven keresztül jó szolgálatot tesz. Ezért jó választás az egyszínű tornazsák!

Válassz gyermekednek olyan tornazsákot, ami akár első osztályosként, akár felső tagozatosként is trendi marad számára, ne érezze cikinek a saját tornazsákját. 

A tornazsákot nem csak az iskolába és a gyerekeknek ajánlom. Egy kiváló minőségű, egyedi dizájnnal készült divatos tornazsák a felnőttek által is bátran hordható az irodába vagy edzésre menet. Nem kell feltétlenül merev és hatalmas sporttáskákkal közlekedni. Amennyiben az edzésre csak egy váltócipő és egy edzőruha szükséges akkor egy kisebb tornazsákban is elfér minden. Hordjuk bátran őket!

Óvodásoknak és alsósoknak a kisebb méretű sportzsákot ajánlom, mert ez:

  • Könnyű és erős textilanyagból készült,
  • Kiránduláson is praktikus,
  • Mosógépben mosható.

A vastagabb pánttal rendelkező vászon tornazsák a biztonságot szolgálja, nem csúszik le a gyermek válláról, így nem akad bele egy bokorba, kerítésbe, ami mellett elhalad hazafelé menet. 

 

Egészséges tízórai – ötletek az iskolakezdéshez

Ha a tízórai vagy az uzsonna szóba kerül, sok szülő tűnik először tanácstalannak. Mit egyen a gyerek tízóraira? Mit érdemes a suliba pakolni a csemetének, hogy kellően értékes táplálékot fogyasszon?

A tanítási órákon a gyermeknek szüksége van kellő energiára. Ezt nagymértékben biztosíthatja egy jó reggeli, illetve a főétkezések közötti tízórai, uzsonna. Igen ám, de milyen a jó tízórai és uzsonna?

Nem mindig egyszerű összerakni a gyerekeink uzsonnás dobozát, hiszen fontos, hogy meg is egye amit becsomagoltunk, és az értékes tápanyagok se hiányozzanak belőle.

Fontos, hogy amit csomagolunk, hűtés nélkül is kibírja a napot, megfelelő mennyiségű, változatos és energiadús legyen.

 

Egészséges tízórai

 

Ha a gyermekünk étrendje főként szénhidrátból vagy gabonából és fehérjéből áll, délutánra nagyon fáradtnak érzi magát. A szénhidrát nemcsak álmosít, de hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, ami után a zuhanás szintén fokozza a fáradtságérzetet. A fehérjét pedig nehezebb megemészteni.

A gyümölcsökből, zöldségekből származó tápanyagokat könnyebb megemészteni, ezért a gyerek nem lesz olyan fáradékony és álmos.

Ha úgy állítjuk össze a tízórait vagy az uzsonnát, hogy az minden tápanyagot tartalmazzon, úgy ahogy ez a következő ábrán is szerepel, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a tápanyagbevitel, így elmarad a törvényszerű evés utáni álmosság, fáradtságérzet.

A tökéletes uzsonnásdoboz négy alkotóeleme:

  • 25% fehérje (hús, tojás, sajt) és úgynevezett hasznos zsír, például mogyoró- vagy mandulavaj, csicseriborsó vagy más hüvelyes, avokádó, olajos magvak
  • 50 % nyers zöldség és gyümölcs – salátának elkészítve vagy egyszerűen hasábokra, kockákra vágva
  • 25 % lassan felszívódó szénhidrát, teljes kiőrlésű gabona – például teljes kiőrlésű kenyér vagy tortilla

 

  Üres   Egészséges tízórai  Üres

 

Ne felejtkezz el, a megfelelő mennyiségű, lehetőleg cukormentes folyadékról sem!

 

Készíts az uzsonnás dobozba müzlikekszet!

 

Zabkeksz recept Üres   Keksz recept

 

A recept PDF file-ban letölthető INNEN.

 

enlightenedTudtad? A Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden tanévkezdés előtt, általában augusztus végén országos tanszergyűjtést szervez. Az iskolakezdéshez szükséges tanszerek beszerzése, különösen komoly terhet jelent a nehéz helyzetben élő, többgyermekes családoknak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Honlapja ezen az oldalon található.

 

Tervezz megfontoltan! Iskolai szünetek 2023/24: 

https://iskolaiszunetek.hu/

enlightenedTipp! A biztonság kedvéért készülj fel arra is, hogy a Covid-19-járvány újbóli fellángolása esetén vagy egyéb okokból, lehetséges, hogy ősztől ismét otthon kell majd tanulni a gyerekekkel!

Az Értékmarket tornazsákja praktikus, húzózsinóros tornazsák, amelyet a gyerek vihet a kezében vagy a hátán is. A tornazsák egy cipzáras zsebbel is el van látva, így itt biztonsággal tárolhatóak majd a kisebb dolgok, például a pénztárca, a kulcs, egy kisebb törölköző vagy a mobiltelefon.

Megnézem a különlegesen szép anyagból készült tornazsákokat: https://ertekmarket.hu/taska-bor-bills/tornazsak-192

Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogyan rendezd be a gyerekszobát így iskolakezdés előtt? Olvasd el előző cikkünket és praktikus tanácsokkal leszel gazdagabb: https://ertekmarket.hu/tippek-iskolakezdeshez-a-gyerekszoba-berendezese-81

Hasznos volt ez a cikk, megosztom!

Tartalomhoz tartozó címkék: Iskolakezdés

Keresés