Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Karácsonyi ajándék ötletek - Fenntartható, etikus ajándékok

Kiss Anita
2022. 12. 13. 10:58:24
Karácsonyi ajándék ötletek - Fenntartható, etikus ajándékok
Újra itt az év legszebb időszaka! Az év végi ünnepeken élvezzük a jól megérdemelt pihenést, a családdal és a szeretteinkkel töltött időt. A közös ünneplés időszaka ez, finom ételekkel, szép dekorációval és tartalmas időtöltéssel. Ebben a blogcikkben szeretnék néhány tanácsot adni, hogyan készülhetsz fel e meghitt ünnepekre úgy, hogy közben a nehezebb helyzetben lévő embertársaidon is segítesz és a lehetőségeidhez mérten óvod, véded a környezetedet is. Tovább olvasom…

 

Írta: Kiss Anita

 

Év végén végigsöpör a világon egy cunamihullám: ajándék- és csomagolópapír hegyek, ünnepi ételek, sok esetben pazarlás. Kétség sem férhet hozzá, a karácsony az év legpazarlóbb időszaka.

Viszont nem kell feltétlenül így lennie! Adj értelmet ennek a szép ünnepnek, legyen az idei karácsony etikusabb és fenntarthatóbb! Hidd el, apró módosításokkal te is sokat tehetsz a környezeti lábnyomod csökkentése érdekében. Ehhez mindössze néhány kisebb változást kell eszközölnöd a karácsonyi rutinodon.

 

Íme néhány ötlet a megvalósításhoz: 

1. KARÁCSONYFA-DILEMMA

 

Milyen legyen idén a karácsonyfa?

Manapság sokan választanak műfenyőt az élő fenyő helyett. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem akarnak minden évben új elő fenyőt vásárolni, takarékoskodnak vagy esetleg úgy vélekednek, talán egy műfenyő beszerzésével óvják, védik a környezetüket. Néhányan azért választanak műfenyőt, mert egyszerűen utálják a lehullott tűleveleket takarítani.

A zömében Kínában gyártott műanyag fák ökolábnyomát azonban igencsak megnöveli a több ezer kilométeres szállítás, és ehhez még hozzáadódik az is, hogy átlagos élettartamuk letelte után – amely általában hat év – valószínűleg a szeméttelepen kötnek majd ki. Újrahasznosításuk pedig rendkívül drága. A műanyag fenyő egyáltalán nem környezetbarát megoldás.

A legálisan forgalmazott elő fenyőfákat külön erre a célra létesített kertészetekben, gyakorlatilag haszonnövényként termesztik. A karácsonyi ünnepek után a szemetesek mellett heverő fenyőket az önkormányzatok szállítják el. Az összegyűjtött fákat komposztálják illetve erőműben égetik el. Persze a tűlevél-takarítást így sem úszod majd meg, cserébe viszont utánozhatatlan fenyőillat lengi be a lakásodat.

A meleg szobában az Újév közeledtével egy vágott fenyő sajnos látványos lombhullatásba kezd, hamar kiszárad és a végén csak egy száraz csonk marad belőle.

 

Idén is válassz élő fenyőt, csak egy kicsit más formában:

 

1. Bérelj egy fenyőt!

Fenyőt néhány magyarországi kertészetnél bérelni is lehet.

Az Oázis kertészet  idén is szervez ilyen akciót. Az akció keretén belül az Oázis Kertészetben vásárolt megjelölt cserepes élő fenyőt 2024. január 2-8. között lehet visszahozni és árát levásárolni. A kertészetbe visszavitt fenyőket civil szervezetek segítségével eljuttatják a végleges helyükre, ahol a fákat elültetik. 

 

enlightenedTudtad? Fenyőfát szép színűre és formájúra nevelni konténerben nem lehet. Éppen ezért konténeres/cserepes fenyő nem létezik. A jobb kertészetekben egy frissen földlabdázott örökzöldet adnak, amelyet egy nagy konténerbe helyeznek bele (fekete cserép 2 nagy füllel). A fenyőfa földlabdája és a konténer fala közé termőföldet töltenek. Kiültetéskor ezt kell a földlabda köré szórni.

 

2. Hasznosítsd újra! Ültesd ki a kertbe!

Amennyiben kertes házban élsz és a kertedben van elegendő hely, vegyél magadnak földlabdás fenyőt! Az ünnepek után ültesd el a kertben, s élvezd sokáig a szépségét!

 

Fontos! Az ünnepek elmúltával minél előbb ültesd ki a kertedbe a növényt. A földlabdás növényt emeld ki a konténerből és helyezd kiásott gödörbe. A jutaszövetet (vagy ha van rajta drótháló) semmiképpen ne szedd le a földlabdáról, mert a fenyő elpusztulhat. Mindig azzal együtt ültesd el a földbe. Ne aggódj! "A jutazsák az ültetést követően néhány hónapon belül szétesik, a drótháló körülbelül két év alatt. Ezért ültetéskor egyiket se vegyük le, ültetéskor védik a gyökérlabda épségét." (Forrás: www.horvathkerteszet.hu)

 

3. Karácsonyra válassz cserepes fenyőt!

Cserepes fenyőnek lassan növekvő fajtát válassz, így ez a szép kis fenyő sok éven keresztül díszíti majd a szobádat. Kérdezz rá arra, hogy a fát cserje korában cserépben nevelték-e. Az így nevelt fenyőfa ugyanis könnyebben át tudja hidalni a hőmérséklet ingadozásait, amelyeknek élete során ki lesz téve. A cserepes fenyőt tartsd egy-két hétig garázsban vagy más fűtetlen helyiségben, és csak azt követően vidd be a lakásba! Öntözd kétnaponta, és kerüld a pangó vizet!

 

enlightenedTudtad? A méltán népszerű nordmann fenyő nem fejlődik jól cserépben, mivel mélyen gyökerező fajta. A lucfenyők viszont sekély gyökérzetük miatt különösen alkalmasak cserepes karácsonyfának.

 

Fenyőfa fajták

Forrás: Saját készítés 

 

4. Karácsonyfa alternatívák

A tökéletes karácsonyi hangulatot nem csak élő fenyővel lehet megteremteni. Az interneten rengeteg ötletet találunk alternatív karácsonyfákra, amit saját magunk is elkészíthetünk. 20 alternatív karácsonyfa ötlet - Körforrás

2. KARÁCSONYI DEKORÁCIÓ FENNTARTHATÓ MÓDON

 

Készítsd el saját magad a fenntartható karácsonyfadíszedet, dekorációdat!

A legtöbb család feldíszíti az otthonát az ünnepi szezonra. A karácsonyi dekoráció hozzájárul a tökéletes és meghitt hangulat kialakításához. Azonban a legtöbb dekorációs termék, ami a boltokban kapható, műanyagból készül, mérgező festékekkel van színezve és silány minőségű. A szupermarketekben vásárolt karácsonyi gömbök sajnos legtöbbször nem újrahasznosíthatóak.

Talán most azt mondod magadban, hiszen te nem is veszel minden évben új díszeket, gondosan elteszed őket a következő évre, azaz újra felhasználod őket. Ez nagyon praktikus, de ha véletlenül eltörnek, akkor végül feltehetően a szemétdomb tetején végzik majd.

Íme néhány tipp, hogyan készíts fenntartható dekorációt, díszeket, hogy igazán környezettudatos legyen a karácsony:

 

Karácsonyfadísz

Karácsonyfadíszek

Karácsony fenntarthatóan

Képek forrása: www.pinterest.hu

 

smiley + 1 tipp! Készíts idén szódabikarbóna, búzakeményítő, valamint víz felhasználásával karácsonyfadíszeket! Jó hétvégi móka ez a gyerekekkel! A receptet ITT találod.

Takarékoskodj!

Éjszakára kapcsold le a karácsonyi díszkivilágítást.

Online keresel ajándékot? Használj etikus internetes keresőrendszert!

Ha online kutatsz ajándékok után, a Google helyett használd a nonprofit Ecosia szolgáltatást. A kereső hirdetési bevételeinek 80 százalékát igazán nemes célra fordítja: támogatja a brazíliai és az indonéziai erdők visszatelepítését. Ráadásul az Ecosia egy olyan kereső, amely nem menti el a kereséseidet, nem követi nyomon a meglátogatott webhelyeket, nem adja el az adataidat.

 

3. KARÁCSONYI AJÁNDÉK TIPPEK - EGYEDI AJÁNDÉK FÉRFIAKNAK? EGYEDI AJÁNDÉK NŐKNEK?

 

Még nincs ötleted?

Ajándékozz karácsonyra kézzel készített finomságokat!

A kézzel készített karácsonyi ajándék különleges, egyedi. Ajándékozhatsz apró süteményeket, kézzel készült gyertyát, csokoládét. A kreatív karácsonyi ajándék ötletek száma szinte végtelen. A saját készítésű ajándék az egyik legszemélyesebb, legszebb ajándék.

 

Különleges karácsonyi ajándékok - Gasztroajándék

 

Ajándékozz élményt!

Végül, de nem utolsósorban, ajándékozhatsz élményt is. Most, hogy ismét lehetőségünk van színházlátogatásra, szabadon mehetünk sporteseményekre, művészeti és kulturális eseményekre, miért ne ajándékozhatnál a barátoddal/házastársaddal együtt átélhető élményt? A világjárvány idején sok művészeti ág küzdött a fennmaradásért. Támogasd ezeket az intézményeket azzal, hogy jegyet vásárolsz az előadásukra.

Légy leleményes! Tervezz meg egy hétvégi kiruccanást, ahol együtt, sok közös élményben lehet majd részetek, hogy igazán emlékezetes legyen ez az ünnep! 

Hívd meg vacsorára vagy egy finom süteményre a barátodat, ahol egy jót beszélgethettek, cseverészhettek végre.

Ajándékozz segítséget!

Nem feltétlenül csak fizikai ajándékokkal fejezheted ki a szeretetedet mások iránt! Vásárolj be egy idős rokonodnak, segíts neki a kerti munkákban, jelentkezz önkéntes gyerekfelügyelőnek. A stresszes, elfoglalt szülők biztosan örülni fognak a felajánlásodnak!

Ajándékozz úgy, hogy közben segítesz is! Etikus ajándékok értékes emberektől!

Az ajándékokat általában egy túlzsúfolt, csilli-villi bevásárlóközpontban vásároljuk meg. Mi lenne, ha idén olyan ajándékokat vásárolnál szeretteidnek, amelyek megvásárlásával másokon is segíthetsz?

Mennyiség helyett törekedj a minőségre! Amennyiben idén karácsonykor fizikai ajándékokkal kedveskedsz a szeretteidnek, kerüljenek olyan különleges karácsonyi ajándékok a kosaradba, amelyekkel másokon is segítesz! Legyen ez egy olyan termék, amely személyes, egyedi, 100% szeretettel, gondossággal készült.

Nagyon sok független, etikus vállalkozás van az interneten, amelyek egyedi, fenntartható termékeket kínálnak.

 

Karácsonyi ajándék ötletek - A legjobb beszerzési helyek

 

Besweet csokoládé

Kincsesláda stúdió

Misija design

Impact box

Kockacsoki

Autistic art

Maacraft

Eperfa

Retextil

Búzavirág

Anifactory

Együtt az autistákért

Cseriti

Tű, cérna, szeretet

Értékmarket

 

4. HULLADÉKMENTES CSOMAGOLÁS

 

Gondold újra az ajándékok csomagolásának módját!

„Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint a magyarok évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok – főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok – teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhozszállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel. Decemberben kiugróan, mintegy 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.” (Forrás: www.greeninfo.hu)

 

Mit tehetsz a papírhulladék csökkentése érdekében, hogyan lehet a csomagolásod fenntarthatóbb?

>Használd újra a tavaly karácsonyról megmaradt ajándéktasakokat, dobozokat, papírt és szalagokat!

>Használj régi újságpapírt, kottát, képregényt, térképet az ajándékok csomagolásához!

>Csomagolj üres cipősdobozba!

>Csomagold a karácsonyi ajándékot textilanyagba, de akár egy csinos selyemkendő is megteszi!

>Válassz olyan csomagolópapírt, amely nem tartalmaz csillogó vagy fémes anyagot, mivel ezeket nem lehet         újrahasznosítani! A barna színű, környezetbarát papír remek választás. Néhány eukaliptusz- vagy fenyőággal     díszítve gyönyörűen fog mutatni.

>Mellőzd a műanyag szalagok használatát! Helyettesítsd ezeket természetes anyagokkal, például raffiával.

 

enlightenedTudtad? Egy tonna papír előállításához körülbelül 1700 kg fa (15-17 db) feldolgozására van szükség.

 

Próbáld ki a Furoshiki japán, zero waste csomagolást, amely olcsó, gyors, hulladékmentes.

 

Furoshiki csomagolás

 

Ne felejtsd, a szelektív hulladékgyűjtés az ünnepek alatt még fontosabbá válik. A karácsonykor felgyülemlett kartonok, dobozok, papírok összegyűjtésével és megfelelő elhelyezésével elősegítheted az újrafeldolgozást, így akkor megakadályozhatod a felesleges hulladék termelését is.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

 

A zöld karácsony csak rajtad múlik! Tedd idén egy apró döntéssel zöldebbé, etikusabbá az ünnepet anélkül, hogy megerőltetnéd magadat!

> Nem baj, ha csomagolsz, csak tedd okosan! Legyen a Karácsony fenntarthatóbb!

> Ne felejtsd, a pénzeddel mindig szavazol is. Legyen a Karácsony etikus!

Vásárolj magyar készítőktől, helyi alkotóktól! Vásárolj társadalmi felelősségvállalással!

Aki olyan cégtől vásárol, ahol például megváltozott munkaképességű vagy autista embereket foglalkoztatnak, triplán lehet elégedett: amellett, hogy egyedi ajándékkal fog kedveskedni a szeretteinek, olyan embereken is segíthet, akiknek erre nagy szükségük van.

Ne feledd, nem attól vagy különleges, amilyen vagy, hanem attól ahogyan másokkal bánsz!

A lázas ünnepi készülődés közben is emlékezz arra, hogy minden egyes forint, amelyet elköltesz, egy szavazat egy olyan világra, amelyben élni szeretnél.

 

enlightened Tipp! A karácsonyi készülődés közben lassulj le és töltődj fel!

 

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca).

A tematikus utcáknak van egy közös adventi kalendáriuma, amely 2023. november 24. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Kiállítások, koncertek, workshopok, irodalmi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. A gasztronómiai különlegességek kínálata mellett a karácsonyi ajándékot is be tudod szerezni ezekben az utcákban.

Részletek itt: https://bevasarloutca.hu/slowxmas

 

enlightened Tipp! Személyre szabott ajándékok:

 

Fényképes családi naptár: igazán személyes és hasznos karácsonyi ajándék szülőknek, nagyszülőknek egy családi, saját fotókból készített naptár.

Rendeld meg a Meska oldalán: https://www.meska.hu/p4814767-fenykepes-csaladi-asztali-naptar-heti-kiosztassal

 

Még több fenntarthatóságról szóló cikk az Értékmarketen:

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fenntarthatóság Segítő vásárlás

Keresés