Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Labdarúgó EB - Adidas Fussballliebe - A hivatalos meccslabda

2024. 07. 05. 13:14:43
Labdarúgó EB - Adidas Fussballliebe - A hivatalos meccslabda

 

Az UEFA Európa-bajnokság - más néven Európa-bajnokság (Eb) vagy Euro 2024, 2024. június 14. és július 14. között kerül megrendezésre Németországban. A németországi UEFA Euro Cup 2024 hivatalos meccslabdája az Adidas Fussballliebe. Kíváncsi vagy rá, hogy milyen ez a labda? Miben tér el az eddigi hivatalos meccslabdáktól? Akkor olvasd el a cikkünket!

 

Írta: Kiss Anita-Winnersport

 

A labdarúgó Európa-bajnokság az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezésében, négyévente megrendezésre kerülő, az UEFA-tagországok labdarúgó-válogatottjai számára kiírt labdarúgótorna.

Németország harmadszor házigazdája az eseménynek: először 1988-ban – még Nyugat-Németországként – rendezhetett Eb-t, míg a 2020-as (a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott) sokhelyszínes, 11 országban megrendezett tornán négy meccsnek adott otthont.

Érdekesség, hogy az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén először játszanak Eb-meccset: a 2024-es Eb-re kiválasztott helyszínek egyike Lipcse.

A mérkőzéseket egyébként 10 városban rendezik meg: Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Lipcse, München, Stuttgart.

A 2024-es Európa-bajnokság hivatalos futball-labdájának neve FUSSBALLLIEBE, melynek jelentése „a futball szeretete” vagy „futballszerelem”.

Labdarúgó-EB

Kép forrása: Adidas FUSSBALLLIEBE hivatalos weboldala

 

A LABDA KÜLSŐ JELLEMZŐI:

 

A FUSSBALLLIEBE futball-labda merész és dinamikus dizájnnal büszkélkedhet, amely a labda mozgását és a játék energiáját szimbolizálja. A labdán a fekete szárnyformák dominálnak, melyeket színes élek, görbék és pöttyök egészítenek ki. Ez a játékos grafika energiát és izgalmat sugároz, tökéletesen tükrözve a foci, mint csapatjáték izgalmát, dinamikáját.

A merész piros, kék, zöld és narancssárga színek palettája a részt vevő nemzetek sokszínűségét ünnepli. Ez a vibráló kombináció magával ragadja a szurkolókat a világ minden tájáról, és a futball globális összekötő erejét is hangsúlyozza.

Ezen kívül a labdán a 2024-es Eb-nek otthont adó városok stadionjainak illusztrációi is megtalálhatók, a városok neveivel együtt.

 

A LABDA BELSŐ JELLEMZŐI:

FORRADALMI BELSŐ KIALAKÍTÁS

▶CTR-CORE: Pontosság és precizitás a labdában

A CTR-CORE egy új, forradalmi belső rész, amely kiemelkedő pontosságot és következetességet biztosít a játék során. A belső innovatív kialakítása támogatja a gyors és precíz játékot, miközben maximális alak- és levegőtartást garantál.

Főbb előnyei:

  • Pontosság: a belső optimalizálja a labda repülését, pontosabb lövéseket és passzokat eredményezve.
  • Következetesség: az egyenletes súlyelosztás minimalizálja a labda kiszámíthatatlan pattogását.
  • Gyorsaság: a CTR-CORE csökkenti a légellenállást, így a labda gyorsabban halad a levegőben.
  • Precizitás: a belső kiváló alak- és levegőtartást biztosít, meghosszabbítva a labda pörgését.

A belső másik komponense a dupla rétegű PES szövet.

A labda hasított teste dupla rétegű PES szövetből készül, amely kiemelkedő szilárdságot és stabilitást biztosít a belsőnek. A PES (poliészter) egy tartós és strapabíró anyag, amely ellenáll a kopásnak és a szakadásnak, így a labda hosszabb ideig tartja a formáját.

Főbb előnyei:

  • Megnövelt szilárdság: a kétrétegű szövet megakadályozza a belső kilyukadását, még erős rúgás esetén is.
  • Tartósság: a PES szövet kopás- és szakadásálló, így a labda hosszabb ideig használható.
  • Stabilitás: a dupla rétegű konstrukció megőrzi a labda formáját, még a légnyomás változása esetén is.

A dupla rétegű PES szövet biztosítja a labda tartósságát és megbízhatóságát a játék minden aspektusában.

 

EB labda 2024

Kép forrása: Adidas FUSSBALLLIEBE hivatalos weboldala

 

CONNECTED BALL TECHNOLOGY: egy forradalmi technológia, amely betekintést nyújt a labda mozgásába.

Ez által a mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszer által a bírók minden egyes játékos minden labdaérintését számon tudják majd tartani.

Ez az első, Európa-bajnokságra készült labda, amelyet – a már a 2022-es katari világbajnokságon is alkalmazott – Connected Ball technológiával szereltek fel. Az új technológia a mesterséges intelligencia és a játékosok pozícióadatai révén támogatja az UEFA félautomata lesrendszerét, melynek segítségével minimális idő alatt eldönthető, hogy egy játékos lesen helyezkedett-e vagy sem.

A müncheni székhelyű Kinexon szoftvercéggel kifejlesztett technológia nagy segítséget nyújt a videóbírónak (VAR), mivel a beépített mozgásérzékelő minden egyes labdaérintést észlel és valós időben továbbít, így a videóasszisztens, illetve a játékvezető gyorsabban meg tudja ítélni a kezezéseket és a tizenegyesgyanús eseteket.

Főbb előnyei:

  • Részletes mozgáselemzés: a szenzor pontosan méri a labda sebességét, forgását, pályáját és a labdaérintéseket, lehetővé téve a játékosok mozdulatainak és a labda viselkedésének alapos elemzését.
  • Teljesítményoptimalizálás: a mozgáselemzés alapján a játékosok azonosítani tudják azokat a területeket, amiket javítani kell, és célzott edzéstervet készíthetnek a teljesítményük javítása érdekében.
  • Játékfejlesztés: az edzők a CONNECTED BALL TECHNOLOGY-t arra is használhatják, hogy új taktikákat dolgozzanak ki és javítsák a csapat összjátékát.

Adidas focilabda

Kép forrása: Adidas FUSSBALLLIEBE hivatalos weboldala

 

PRECISIONSHELL: precizitás mesterfokon

Az Eb-labda innovatív héja 20 panelből áll, melyen dombornyomott barázdák találhatók. Panelelrendezése egyébként megegyezik a 2022-es katari világbajnokság Adidas Al Rihla labdájával. Ezt a forradalmi kialakítást hosszas és alapos mérnöki tervezés előzte meg, amelyet kiterjedt laboratóriumi- és élestesztek során tökéletesítettek, hogy maximális pontosságot biztosítson a lövések és passzok során. A PRECISIONSHELL optimalizálja a légáramlást a labda körül, csökkentve a légellenállást és növelve a sebességet

Futball-labda EB

Kép forrása: Adidas FUSSBALLLIEBE hivatalos weboldala

 

FENNTARTHATÓ ALAPANYAGOK– Az újrahasznosított poliészter és vízbázisú tinta mellett a FUSSBALLLIEBE készítésekor sokkal több természetes anyagot használtak fel, mint bármely korábbi hivatalos Adidas meccslabda esetén. A labda minden rétege anélkül tartalmaz különféle környezetbarát anyagot (kukoricaszál, cukornád, fapép, természetes gumi), hogy az befolyásolná a labda tulajdonságait.

 

LABDARÚGÓ EB - ADIDAS FUSSBALLLIEBE - A HIVATALOS MECCSLABDA 

A FUSSBALLLIEBE a 2024-es Eb hivatalos labdája, olyan innovatív technológiával van felszerelve, amely növeli a pontosságot, a tartósságot és betekintést nyújt a labda mozgásába. A FUSSBALLLIEBE nem csupán egy labda, hanem a futball iránti szenvedély és a győzelem utáni vágy szimbóluma is.

 

 További információk:

 

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés