Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Meghan Markle, a fenntartható és etikus divat nagykövete

Olvasási idő: 8 perc
2023. 03. 28. 10:55:22
Meghan Markle, a fenntartható és etikus divat nagykövete

Meghan Markle az egész világon példakép a nők számára, és jól ismert elegáns és kifogástalan stílusáról. Az esküvői ruhaválasztásától kezdve - amikor megmutatta az embereknek, hogy a kevesebb több, és hogy az egyszerű az új extravagancia – egészen a legutóbbi nyilvános szerepléséig minden egyes viselete inspiráló volt. Az emberek rajonganak érte, mert nemcsak kifinumult stílusa van, hanem azért is, mert az etikus, fenntartható divatot is támogatja. Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita

Megan Markle: egyensúlyban az értékeivel és a világgal

 

Meghan Markle 1981. augusztus 4-én született és a kaliforniai Los Angelesben nőtt fel. Édesanyja, Doria Loyce (Ragland), szociális munkás, jógaoktató, az ohiói Clevelandből származik, és a kaliforniai View Park Windsor Hillsben él. Markle gyakran mesélt arról, hogy nagyon jó a kapcsolata az édesanyjával.

Édesapja, Thomas Wayne Markle, aki a mexikói Rosaritóban él, jelenleg nyugdíjas, Emmy-díjas televíziós operatőr és világosító. Markle hatéves volt, amikor a szülei elváltak. Két idősebb apai féltestvére van, Thomas Markle Jr. és Samantha Markle, akikkel állítólag elhidegült a kapcsolata.

Markle Hollywoodban nőtt fel. Kétéves korától magániskolákban tanult. Előbb a hollywoodi Little Red Schoolhouse-ba, majd a Los Angeles-i Immaculate Heart High Schoolba, egy katolikus leány magániskolába járt, ugyanakkor protestánsnak nevelkedett.

Ezután a Northwestern Egyetemre járt, ahol csatlakozott a Kappa Gamma lányszövetséghez, és részt vett különböző közösségi és jótékonysági projektekben. Míg a Northwesternre járt, nagybátyja szerzett neki egy gyakornoki állást az argentínai Buenos Aires-i amerikai nagykövetségen. Markle egy félévet a spanyolországi Madridban is tanult. 2003-ban diplomázott a Northwestern Egyetemen, ahol alapdiplomát szerzett színházi és nemzetközi tanulmányok szakon.

Kezdetben szabadúszó kalligráfusként dolgozott, hogy a kezdeti, rosszul fizető színészi munkák mellett eltartsa magát.

Markle 2011-től 2014-es válásukig Trevor Engelson színész és producer felesége volt.

Markle színészi karrierjében az érdemi áttörést egyértelműen a Brilliáns elmék című sorozat hozta meg. Ebben ő alakította az ügyvédi karrierre vágyó jogi asszisztenst, hét év alatt összesen 108 epizódon át.

A Magyarországon is jól ismert Castle 2012-es évadának egyik részében egy Charlotte Boyd nevű sorozatgyilkos szerepében tűnt fel.

2014 és 2017 között a The Tig című életmóddal foglalkozó weboldal alapítója és főszerkesztője. A weboldal nevét a Tignanello vörösborról származtatta. A The Tig egyik rovata a Tig Talk volt, amely olyan nőket mutatott be, mint Jessica Alba, Gail Simmons, Ella Woodward, Daphne Oz, Elizabeth Hurley, Lauren Bush Lauren, Ivanka Trump, Dianna Agron és Jessica Stam.

Meghan megrögzött feminista, aki már 11 évesen levelet írt a Procter & Gamble-nek, a Joy mosogatószer gyártóinak, és arra kérte őket, hogy használjanak nemsemleges nyelvezetet, amikor a termékeiket használó embereket jellemzik.

2017 áprilisában bezárta a The Tig weboldalát. Működése alatt ügyes és kifinomult közösségi médiajelenlétet alakított ki, Instagram-fiókjának 1,9 millió követője volt.

2018 januárjában törölte a közösségi média fiókjait és a Kensington-palota által kiadott közleményben köszönetet mondott "mindenkinek, aki az évek során követte őt".

 

A 2010-es években humanitárius munkája során számos nemzetközi jótékonysági szervezetet képviselt. Életében már sok helyen megfordult, ahol testközelből szembesült a világ nehézségeivel, például az élelmiszerhiánnyal, az éghajlatváltozással és a szegénységgel.

 

2016-ban saját ruhakollekciót adott ki.

Harry walesi herceggel, Sussex hercegével kötött házassága óta Markle-t Sussex hercegnéje, Dumbarton grófnője és Kilkeel bárónője néven ismerik.

2017 novemberében kezdte meg a brit állampolgárság kérelmezését, miután eljegyezte magát Harry herceggel, 2020-ban azonban felhagyott a folyamattal és férjével az Egyesült Államokba költözött.

Két gyermeke van: Archie Harrison Mountbatten-Windsor (2019) Lilibet Diana Mountbatten-Windsor (2021).

 

Meghan Markle divatstílusa - A fenntartható divat a jövő trendje 

 

Az elmúlt években a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kapott az életünkben. Ez a trend egyre inkább kiterjed a divatra is, hiszen az iparág hatalmas károkat okoz a környezetnek és az embereknek is

A fenntartható divat azt jelenti, hogy a divatiparban az erőforrások felhasználását, az előállítást és a termékek életciklusát olyan módon alakítják ki, hogy azok minimalizálják a környezeti hatásokat és az emberi életre gyakorolt ​​negatív hatásokat. Például olyan termékeket gyártanak, amelyek előállítása során kisebb mennyiségű vizet, energiát és alapanyagot használnak fel.

Az újrahasznosított anyagok használata, a hulladék minimalizálása, valamint a helyi termelők és a tisztességes kereskedelem támogatása is meghatározó szerepet játszik a fenntartható divatban.

 

A fenntartható divat egyre népszerűbb:

 

✅az emberek egyre tudatosabbak bolygónk védelmének fontosságát illetően,

✅az emberek egyre inkább elutasítják a “fast fashiont”, amely arra ösztönzi őket, hogy ha már megunták a ruhadarabjukat, akkor dobják ki és vegyenek újat,

✅az emberek szeretnék tudni, hogy hol és hogyan készült az adott ruhadarab, és szeretnének olyan termékeket vásárolni, amelyek nemcsak stílusosak és elegánsak, hanem a bolygó és az emberek egészsége szempontjából is előnyösek.

 

A fenntartható divat tehát nem csak egy trend, hanem a jövő divatja is. Az emberek egyre tudatosabbak a tekintetben, hogy az életmódunk és a választásaink milyen hatással vannak a bolygóra, és ezért egyre inkább törekednek a fenntartható életmódra és ahhoz kapcsolódóan a tudatos(abb) vásárlásra.

 

Meghan Markle, a fenntartható divat hercegnéje

 

A sussexi hercegné, Harry herceg felesége, nem csak egy híresség, hanem egy olyan közszereplő is, aki elkötelezett a környezettudatosság és a fenntartható életmód iránt. Ez a hozzáállása visszatükröződik a ruhatárában és az öltözködési stílusában is.

Markle a környezetbarát márkák és tervezők lelkes támogatója. Az általa viselt ruhákat és kiegészítőket azonnal elkapkodják a boltokból. Markle így a divatipar fenntarthatóbb jövőjének kialakításában is aktívan részt vesz.

A hercegné híres arról, hogy szereti újra felvenni az egyszer már általa viselt ruhákat és kiegészítőket. Teszi mindezt abból a megfontolásból, hogy ne termeljen fölösleges szemetet, hulladékot. Emellett arra is bátorítja az embereket, hogy olyan ruhákat vásároljanak, amelyek fenntartható módon készültek, és ne csak azért szerezzenek be egy-egy új ruhát, mert az éppen abban a szezonban divatos.

Markle, mint divatikon, az egész világ számára hirdeti, hogy a fenntarthatóság és a divat tökéletesen összeegyeztethetőek.

Megjelenése sok divatciklust megihletett már, és a fenntartható divatot is segítheti abban, hogy egyre inkább a figyelem középpontjába kerüljön, ily módon is hozzájárulva a divatipar fenntarthatóságának növeléséhez.

 

Markle környezetbarát ruhái és kiegészítői

 

A legfőbb üzenet, amit Sussex hercegnéje a ruhatárával közvetít, az a fenntartható divat fontossága.

Számos alkalommal bizonyította már elkötelezettségét a fenntartható divat iránt. Így volt ez az esküvőjén is. Az általa viselt ruhát tervező Clare Waight Keller a Givenchy divatház kreatív igazgatója kijelentette, hogy az összes anyag, amelyet a ruha elkészítéséhez felhasználtak, fenntartható volt.

A pamut csipkét például kézzel szőtték az angliai Hovéban, ami így minimálisra csökkentette a szállítási igényeket.

Az öltönykabát - amelyet a vőlegény, Harry herceg viselt - is fenntartható volt, a Dege & Skinner nevű brit ruhagyártó vállalat szállította és 100% gyapjúból készült.

 

Meghan Markle esküvői ruhája

Meghan Markle esküvői ruhája  Forrás: Pinterest

 

Markle továbbá számos alkalommal visel olyan ruhákat és kiegészítőket, amelyek fenntarthatóak és/vagy környezetbarátak.

 

Lássunk néhányat a kedvencei közül:

1/3

VEJA

A VEJA egy francia cipőmárka, 2005-ben alakult, mely a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás alapelvei mentén gyártja cipőit.

A VEJA cipőket környezetbarát anyagokból állítják elő, például organikus pamutból és természetes gumiból. A cég kizárólag olyan anyagokat használ, amelyek minimális hatással vannak a környezetre. Az organikus pamutot például olyan gazdálkodóktól szerzik be, akik nem használnak műtrágyát és rovarirtó szereket, ezáltal csökkentve a talaj és a víz szennyezését.

A VEJA a cipőgyártási folyamat során nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a társadalmi felelősségvállalásra. A cipők készítéséhez szükséges munkát etikus és igazságos körülmények között végeztetik el, és a cipőgyártás során minimalizálják a szén-dioxid-kibocsátást. A cipők csomagolása is környezetbarát, újrahasznosított kartondobozokban érkeznek a megrendelőkhöz.

A VEJA azonban nemcsak környezetbarát és etikus cipőket állít elő, hanem aktív szerepet vállal a társadalmi felelősségvállalás terén is. A cég együttműködik a brazil farmerekkel, akik segítenek az organikus pamuttermelési folyamatok fejlesztésében, és támogatják az öko-barát gazdálkodást. Emellett a VEJA részt vesz a fenntartható szakpolitikák kidolgozásában és az erdővédelem előmozdításában is.

 

Meghan kedvenc cipőmárkája, a Veja

Harry herceg és felesége, a hercegi pár Ausztráliában Képek forrása: Pinterest

 

2/3

OUTLAND DENIM

Az úgynevezett "Meghan-effektus" teljes erővel beindult, miután a hercegné egy ausztráliai körútja során, nem csak egyszer, hanem négyszer is viselte az Outland Denim magasított Harriet farmernadrágját.

Az Outland Denim egy ausztráliai székhelyű vállalat, mely Thaiföldön gyártja magas minőségű, fenntartható farmerruháit.

A cég alapítója, James Bartle, aki a divatiparban dolgozott, 2011-ben az emberkereskedelem és a kényszermunka elterjedését látva, úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan céget, amely segít a kényszermunkából kiszabadulni vágyóknak és lehetőséget teremt számukra, hogy egy jobb, etikusabb munkahelyen dolgozzanak.

Az Outland Denim olyan programokat kínál, mint a "Denim Project", amely lehetővé teszi a helyi lakosoknak, hogy olyan készségeket sajátítsanak el, amelyek révén képesek lesznek elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A cég szorosan együttműködik az ausztráliai és a thaiföldi kormányokkal, valamint helyi és nemzetközi szervezetekkel, hogy garantálják a tisztességes munkakörülményeket és a környezetvédelmi előírásokat.

Az Outland Denim a lehető legkevesebb vízhasználattal, vegyi anyaggal és energiával állítja elő farmereit, és olyan anyagokat használ, mint a biopamut és a Tencel Lyocell, amelyek sokkal környezetbarátabbak, mint a hagyományos pamut.

Az ausztrál márka elárulta, hogy miután Sussex hercegnéje viselte a farmerjukat a farmer eladások 640 százalékkal megnövekedtek és így a cég, 15-30 új alkalmazottat, varrónőt tudott felvenni.

A vállalat weboldalának látogatottsága világszerte 948%-kal, Ausztráliában pedig elképesztő, 3000%-os növekedést ért el.

 

Meghan Markle kedvenc farmer márkája

A királyi pár Ausztráliában, Sussex hercegnéje a kedvenc farmerjét viseli Képek forrása: Pinterest

 

3/3

CUYANA

A Cuyana egy San Franciscó-i alapítású cég, amely az egyszerű és elegáns minimalizmust ötvözi a fenntartható és etikus divattal. A Cuyana filozófiája a "kevesebb több" elvén alapul. Arra ösztönzi vásárlóit, hogy csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyeket majd valóban használnak és szeretnek is.

A cég az anyagok minőségére és a klasszikus, időtlen stílusokra koncentrál, így termékei kifinomultak és hosszú élettartammal rendelkeznek. A Cuyana a kiegészítők – táskák, sálak, sapkák, övek, ékszerek – széles választékát is kínálja, amelyeket szintén a minőség és a funkcionalitás jellemez.

A Cuyana-nak egyéb fenntarthatási törekvései is vannak, beleértve a környezetbarát csomagolást, az alacsony szén-dioxid kibocsátást és a munkakörülmények javítását a beszállítói láncukban. Az anyagokat gondosan választják ki, hogy biztosítsák a környezeti és szociális felelősségvállalást. Előnyben részesítik az organikus pamutot, a gyapjút, a bőrt és az újrahasznosított anyagokat.

A sussexi hercegné egyik kedvenc minimalista stílusú Cuyana táskája az "Easel Bag" névre hallgat, amely egy praktikus és stílusos válltáska.

A bőr, amelyből az "Easel Bag" készült, a Cuyana által kiválasztott olyan beszállítóktól származik, melyek szintén elkötelezettek a fenntarthatóság és az etikus gyártási folyamatok iránt. Ezek a szállítók a legjobb minőségű, fenntartható és környezetbarát anyagokat használják fel a bőrök előállításához.

A táskák gyártása során a Cuyana arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termelje. Például az "Easel Bag" készítése előtt a bőrt úgy választják ki, hogy az a lehető legjobban hasznosítható legyen, még a megmaradt bőrt sem dobják ki. Emellett az általuk alkalmazott gyártási folyamatokat úgy alakították ki, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, a vízhasználatot és a káros környezeti hatásokat.

A Cuyana táskái mindemellett hosszú élettartamúak és tartósak.

 

Meghan Markle kedvenc táskája

 A sussexi hercegné kedvenc táskája Képek forrása: Pinterest

 

enlightenedTudtad, hogy Magyarországon is sok olyan vállalkozás van, mely újrahasznosított textilekből és bőrből készíti kiváló minőségű termékeit és etikus módon működik, mert például hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat? Az Értékmarket webshopban olyan egyedi termékeket vásárolhatsz, amelyet megváltozott munkaképességű emberek készítettek. Valódi olasz bőrből készült táska, bőr pénztárca, textil táska és női sál is megtalálható a shop választékában. Minden termék újrahasznosított textilekből és bőrből készült a fenntarthatóság jegyében. Kövesd te is Meghan példáját! Légy te is fenntartható divatdiktátor! Támogasd a hazait! Válasz etikus és fenntartható módon készült terméket!

 

Divatos és tudatos: hogyan hatott a sussexi hercegné a divatra és miért érdemes ezt követnünk?

 

A Sussex-i hercegné befolyása a divatra nem csak azért bír nagy jelentőséggel, mert őt mindenki követi és figyeli, hiszen ő egy hercegnő, hanem azért is, mert elkötelezett híve és nagykövete a fenntartható és etikus divatnak.

Ez az értékrend, amelyet ő képvisel, egyre fontosabbá válik a divatiparban és a tudatos fogyasztók körében is.

Azóta, hogy Meghan Markle csatlakozott a brit királyi családhoz, stílusa óriási figyelmet kapott a médiában. De nem csak a ruhái és a stílusa, hanem azok a márkák is a figyelem központjába kerültek, amelyeket előszeretettel választ.

Markle arra bátorítja a fogyasztókat, hogy inkább vásároljanak kevesebb, de jobb minőségű és fenntarthatóbb ruhákat, amelyek hosszabb távon használhatók. Ez a megközelítés ellentétes a divatipar korábban képviselt elveivel, amely szerint folyamatosan vásároljunk, és kövessük a divatos trendeket.

A sussexi hercegné hatása a divatra nem csak a fenntartható és etikus divat terén érzékelhető, hanem a divatot általánosságban is befolyásolja. Stílusa és öltözködése óriási hatással van a divatvilágra, valamint a divatirányzatokra is. Számos divatblog, magazin és híresség is követi őt vagy inspirálódik a stílusából.

Azonban nem csak azért érdemes követnünk a sussexi hercegnét, mert stílusos és divatos, hanem azért is, mert ő egy pozitív példaképe és nagykövete a fenntartható és etikus divatnak.

Arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy válasszanak olyan márkákat, amelyek törődnek az emberi jogokkal és a környezetvédelemmel, illetve válasszanak olyan ruhadarabokat, táskákat vagy más kiegészítőket, amelyek hosszabb ideig használhatóak.

Ez a szemlélet pedig nemcsak a környezetünknek és az embereknek jó, hanem a divatipar számára is ösztönzőleg hat, hogy egy olyan modellt alakítson ki, amely fenntartható és hosszú távon is működőképes.

A fogyasztók ma már egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy a választásuk jelentős hatással van a környezetre és a társadalomra.

Meghan Markle stílusa, öltözködése pedig jó példa arra, hogy mi, emberek igenis fontos szerepet játszunk a fenntarthatóbb divat és a környezetbarát életstílus népszerűsítésében.

Még több divatról szóló cikk az Értékmarketen:

Tartalomhoz tartozó címkék: Divat Fenntarthatóság

Keresés