Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Mi az a futsal? Minden, amit erről a sportról tudnod kell

Olvasási idő: 7 perc
2023. 06. 12. 12:09:04
Mi az a futsal? Minden, amit erről a sportról tudnod kell
Sokan nem ismerik ezt az érdekes és szórakoztató sportot. A futsal egy kispályás labdajáték, amely a világ minden táján és Európa nagy részén is nagy népszerűségnek örvend. Néhányan a futsalt a labdarúgás előszobájának tartják, a legendás focista, Pelé pedig egyenesen „szép játéknak" nevezte. Íme, egy gyors útmutató a futsal-hoz. 

 

Írta: Kiss Anita - Winnersport

Mi az a futsal? - Futsal szabályok

 

Tudod, hogy mi a közös a futball-legendákban, Pelé-ben, Xavi-ban, Ronaldinho-ban, Messi-ben és Ronaldo-ban? Az, hogy mindannyian futsal-t játszottak fiatalkorukban, hogy hihetetlen képességeiket még tovább fejlesszék.

A futsal-t egy futball-pályánál kisebb, keményborítású pályán játszák, főként zárt térben.

A futsal tulajdonképpen a teremlabdarúgás hivatalos UEFA és FIFA változata.

 

A futsal bár nagyon hasonlít a labdarúgásra, mégis van néhány fontos, de finom különbség a kettő között!

 

Futsal alapjai - Minden, amit tudni kell

 

▶️Először is a futsal egy öt az öt elleni játék, beleértve a kapust is. A pályán egy időben jelenlévő játékosok alacsony száma miatt ez a játék inkább az egyes játékosok képességeit helyezi előtérbe a csapatmunkával szemben.

▶️A futsalt az teszi nagyon érdekessé, hogy sokkal több benne a folyamatos mozgás, a cselezés és a lövés, mint a labdarúgásban. Rendkívül nagyfokú ügyességet és koncentrációt igényel. A játék minden mezőnyjátékostól megköveteli az állandó helyezkedést és a gyakori labdaérintést, ezért egyaránt tökéletes mind labda nélküli, mind a labdás technikai elemek elsajátítására és fejlesztésére.

▶️Részben a labda mérete miatt is van az, hogy ez a labdajáték jobban támaszkodik a labdás képességekre! Négyes méretű labdával játsszák, amely kisebb, mint a hagyományos labdarúgó labda. Emellett súlyosabb is és kevésbé pattan fel, ezáltal a labda irányítása és a labdakezelés is nagyobb szerepet kap a játék során.

▶️A futsal játékot úgy fejlesztették ki, hogy akár egy kézilabdapályához hasonló pályán is lehessen játszani, és ne igényeljen speciális jelöléseket. Ez azt jelenti, hogy a futsal-t szinte bárhol, bármely fedett pályán lehet profi színvonalon játszani!

▶️A labda méretén kívül a futsal és a labdarúgás közötti másik alapvető különbség a játék tempója. A futsal sokkal gyorsabb, 2x20 perc tiszta játékidővel. A játék magas intenzitása folyamatos figyelmet és kiváló fizikai állóképességet igényel.

 

 

Mi az a futsal?

 

A futsal játékban tehát, a labdarúgástól eltérően:

 

▶ 5 játékos van egy csapatban

▶ 4-es labdával játszák

▶ nincs csúszó szerelés

▶ kevesebb a szabály (pl. nincs les szabály)

▶ különös hangsúlyt kapnak az egyéni képességek

▶ nincs bedobás, ha a labda kimegy az oldalvonalon, azt lábbal kell újra játékba hozni

▶ kisebb pálya, gyorsabb tempó

 

A futsal története

 

A futsal Brazíliából és Uruguayból indult. Az 1930-as években Uruguayban egy Juan Carlos Ceriani nevű tanár fejlesztette ki, eredetileg kosárlabdapályán való játékra. A zsúfolt városok és a labdarúgó pályák hiánya miatt a futball-rajongó nemzetek arra kényszerültek, hogy kisebb pályákon hódoljanak a szenvedélyüknek, a focinak.

Az első szabályok 1936-ban születtek meg és a FIFA választotta a futsal nevet a játék számára, amely a spanyol sala (Terem) és futbol (Futball) szavak kombinációjából származik.

A szabályok megírásakor az öt fős csapatméretet és a 40 perces játékidőt a kosárlabdából, a pálya és a kapu méreteit a kézilabdából, a kapusszabályokat pedig a vízilabdából vették át.

A játék hamarosan elterjedt egész Dél-Amerikában, ahol a szabályokat egységesítették és 1965-ben megalakult az első nemzetközi szövetség. 1989-ben a FIFA vette át a sportág irányító testületének szerepét, és az első világbajnokságot januárban tartották meg, ahol a döntőben Brazília legyőzte a házigazdákat.

Az első UEFA-tornát 1996-ban rendezték meg, amelyet a házigazda Spanyolország nyert meg, majd 1999-ben sor került az UEFA futsal Európa-bajnokságra, amelyen Oroszország győzött.  

 

Futsal eszközök - Milyen felszerelésekre van szükség?

 

A futsal azon játékok közé tartozik, amelyek nem igényelnek sok speciális felszerelést, különösen, ami a játékkörnyezetet illeti. Azonban, ahogyan már írtuk, a futsalban más labdát használnak, ezért négyes méretű futsal-labda szükséges hozzá. 

Egy másik szükséges felszerelés a futsal kapu! Ezek kisebbek, mint az átlagos focikapuk, tulajdonképpen olyanok, mint egy kézilabdakapu.

 

Futsal pálya

 

Futsal szabályai

 

▶A játékosoknak hosszú zoknival, sportszárral fedett sípcsontvédőt, mezt és rövidnadrágot kell viselniük (a játékvezetők megakadályozhatják a játékosok pályára lépését, ha nem megfelelően vannak felöltözve).

▶Minden csapatban 5 játékos van a pályán – ezek közülük egynek kötelezően a kapusnak kell lennie.

▶A csapatok létszáma legfeljebb 12 játékos lehet.

▶Gyors cserék a játék során bármikor engedélyezettek - a játékvezető felhívása nélkül.

▶Gólt nem lehet közvetlenül oldalvonal melletti beadásból, közvetett szabadrúgásból vagy kezdőrúgásból (a mérkőzés megkezdése vagy újrakezdése) szerezni.

▶A fenti szabály kivételével a pálya bármely pontjáról lehet gólt lőni (a játékszabályok keretein belül).

▶A labdának teljes egészében át kell haladnia a vonalon ahhoz, hogy a játékvezető szögletet, gólt stb. ítéljen.

▶Nincs les!

▶A futsalban nem megengedett a becsúszó szerelés (kivétel ez alól a kapus a saját büntetőterületén belül).

▶Minden rögzített játékhelyzet esetén (szöglet, szabadrúgás, oldalrúgás, kapuskidobás stb.) a labdát 4 másodpercen belül játékba kell hozni.

▶Félidőnként és csapatonként az 5. szabálytalanság után minden szabálytalanságért 10 méteres büntetőlövés („kisbüntető”) jár az ellenfél csapatának.

▶Ha a labda az oldalvonalon túlra kerül, nem bedobással, hanem az oldalvonalról elvégzett oldalrúgással folytatódik a játék. (Tehát „oldalról” kizárólag lábbal lehet ismét játékba hozni a labdát.)

▶A kapus nem érintheti kézzel a csapattársa által szándékosan vagy a csapattársa által elvégzett oldalrúgásból hozzá passzolt labdát.

▶ A kapus az alapvonalon túlra („kapu mögé”) kerülő labdát kizárólag kidobással hozhatja játékba, azonban sem kézzel, sem lábbal nem birtokolhatja 4 másodpercnél tovább a labdát.

▶Oldalrúgásnál, szabadrúgásnál, szögletnél az ellenfél játékosainak legalább 5 méterre kell lenniük a labdától.

▶A kapus csak a saját büntetőterületén belül érintheti kézzel a labdát és csak a saját büntetőterületén belül szerelhet/védhet becsúszással. Büntetőterületen kívül ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a mezőnyjátékosokra.

 

Milyen előnyei vannak a futsal-nak?

 

Azoknak a labdarúgóknak, akik a képességeiket szeretnék fejleszteni és profi labdarúgóvá szeretnének válni, a futsal rengeteg előnyt kínál. 

A kis méretű, kevésbé pattogó labda, az intenzív játék és a gyakori labdaérintés gyors és látványos fejlődést tesznek lehetővé a játékosok számára, egyaránt fejlesztik a labdás technikát (labdaátvétel, labdavezetés, passzolás, cselezés, lövés) és labda nélküli készségeket (helyezkedések, szerelés, felugrás).

 

A futsal előnyei, pontokba szedve:

 

1. Több kontaktus a labdával

 

A futsal játékban a pálya mérete miatt több kontaktust lehet elérni a labdával.

Csiszolhatod a technikádat, például a passzolást, a cselezést, a lövést.

A futsal nagyon jól fejleszti valamennyi a képességet, ezáltal felkészít a profi labdarúgásra.

 

2. Javítja a pontosságot és az állóképességet

 

A kisebb játéktér miatt a futsalban sokkal pontosabban kell passzolnod.

 

3. Játékosok fokozott részvétele a játékban

 

A futsal pálya nem olyan nagy, mint egy futball-pálya. Kevesebb játékos játszik a pályán, így minden játékos nagyobb mértékben vehet részt a játékban.

A nagyobb aktivitás lehetővé teszi, hogy több kontaktust érj el a labdával, és fejleszd a képességeidet.

A kisebb pálya kreativitáshoz is vezet, mivel arra motivál, hogy pontosan passzolj és ügyesen cselezz.

Ez azt jelenti, hogy a futsal kiválóan alkalmas a kreatív játékelemek fejlesztésére is.

 

4. Javítja a döntéshozatal gyorsaságát

 

A futsal-ban szűkösebb pályán játszol. Ez arra ösztönöz, hogy a játék közben gyorsan gondolkodj és gyors döntéseket hozz.

 

5. Kényelmes és megfizethető

 

A futsal egy beltéri sport, ami azt jelenti, hogy bármilyen időjárási körülmények között játszhatod, nem kell aggódnod a magas és alacsony hőmérséklet, a nagy szél, az eső vagy a hóesés miatt.

 

Mi a különbség a futsal és a futball között?

 

Futsal és futball különbségei

Futsal és futball különbségei

Infografika: Saját készítés

 

FUTSAL BESZÁMOLÓK LEGENDÁKTÓL

 

Ha még mindig kételkedsz a futsal hatásosságában, olvass el négy futsal-lal kapcsolatos véleményt maguktól a legendáktól...

 

Ronaldinho - "A futsal rendkívül hasznos, mégpedig azért, mert a gyerekek fejleszthetik a képességeiket és a játék megértését. A labdaérintésem és a cselezésem a futsaljátékból származik."

Messi - "Kisfiúként Argentínában az utcán és a klubomban is futsaloztam. Hatalmas móka volt, és tényleg segített abban, hogy azzá váljak, aki ma vagyok."

Pelé - "A futsal fontos volt abban, hogy segítsen fejleszteni a labdakezelésemet, a gyors gondolkodást, a passzolást … is, a cselezést, az egyensúlyt, a koncentrációt.... is. A futsal nagyon, nagyon fontos volt, ez nem kétséges.

Cristiano Ronaldo - "Gyermekkoromban Portugáliában csak futsalt játszottunk. A kis játéktér segített fejleszteni a közelharcomat és valahányszor futsaloztam, szabadnak éreztem magam. Ha nem lett volna a futsal, nem lennék az a játékos, aki ma vagyok."

 

Mi az a futsal? - Befejezés

 

Bár a futsalt nem szabad összehasonlítani a labdarúgással, ideális a labdarúgáshoz szükséges készségek elsajátításához és fejlesztéséhez.

A futsal egyesíti a futball, a kosárlabda és a kézilabda elemeit, sima felületű borításon, kisebb és nehezebb labdával játsszák.

Gyors tempójának és izgalmas játékmenetének köszönhetően népszerű választás akár a versenyszerűen játszó, képességeiket fejleszteni kívánó játékosok, akár az izgalmas és kihívásokkal teli játékot kereső szabadidős játékosok számára.

Az olyan országokban, mint Brazília, Argentína, Portugália és Spanyolország sok az olyan fiatal játékos, akik először futsaloznak, majd később a labdarúgást választják és az ott megszerzett képességeiknek köszönhetően válnak kiemelkedő játékossá.

Olyan sztárok is játszották ezt a játékot, mint Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Philippe Coutinho vagy Wissam Ben Yedder.

A futsal segít fejleszteni az olyan készségeket, mint a lábmunka, a két lábbal való cselezés és a pontos lövés közelről. Emellett a labdakontrollt helyezi előtérbe a játékosok közötti fizikai érintkezéssel szemben, ami átlagosan kevesebb sérülést jelent, mint a szabadtéri vagy füves foci.

Ha olyan játékot keresel, amely mindezeket az előnyöket együtt kínálja számodra, itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a méltán népszerű játékot!

 

----------------------------------------------------------------------------

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés