Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Segítő vásárlás - Támogasd az etikus cégeket vásárlásoddal!

Olvasási idő: 8 perc
2023. 02. 23. 10:00:00
Segítő vásárlás - Támogasd az etikus cégeket vásárlásoddal!
Február 20-a a társadalmi igazságosság világnapja: ez a nap olyan emberek munkáját hivatott dicsérni, akik egy méltányosabb és igazságosabb világért küzdenek.Ünnepeljük együtt ezt a napot, amely olyan megoldásra váró problémákra irányítja rá a figyelmünket, mint a szegénység és az egyenlőtlenségek csökkentésének fontossága, a tisztességes munkához való jog és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának előmozdítása. Tovább olvasom…

 

Írta: Kiss Anita

Mi a társadalmi igazságosság?

társadalmi igazságosság egy csoport (általában egy társadalom) olyan ideálját jelenti, amelyben a javak elosztása ezen csoportosulás etikai alapelveinek megfelelően történik. Ezen alapelvek természetesen az idő előrehaladtával és a társadalommal együtt változnak. (Forrás: Wikipédia)

A társadalmi igazságosság az utóbbi években vált népszerű eszmévé.

A gondolat azonban Szent Ágoston, a negyedik században élt püspök és filozófus idejére nyúlik vissza.

Magát a "társadalmi igazságosság" kifejezést egy Luigi Taparelli nevű jezsuita pap alkotta meg. Taparelli katolikus tudós volt, aki 1793 és 1882 között élt. A társadalmi igazságosság kifejezés az 1848-as forradalmak idején terjedt el. Ez a politikai felfordulások időszaka volt Európában.

 

Az ENSZ Közgyűlése február 20-át a társadalmi igazságosság nemzetközi napjává nyilvánította.

 

A testület felszólította a tagállamokat, hogy küzdjenek a szegénység ellen, tegyenek meg mindent a jólét biztosítása és a foglalkoztatás növelése érdekében, valamint azért, hogy mindenki számára egyenrangú feltételeket teremtsenek.

A Világszervezet kiáll az emberi méltóság megőrzése mellett. Senkit nem szabad megkülönböztetni a nemi, faji, etnikai, vallási, kulturális vagy testi állapota szerint. Ezt a napot éppen ezért a szociális igazságosság világnapjának is nevezik.

Az ENSZ-Közgyűlés nyilatkozata megfogalmazza azt is, hogy mindenkinek joga van a munkához és a szociális védelemhez, így például a rokkant és halláskárosult személyeknek is. 

 

Az évek során a társadalmi igazságosság hívei öt alapelvre bontották a társadalmi igazságosságot:

 

Az emberi méltóság - minden ember számára alapvető szükségletek és jogok biztosítása.

A közjó elsődlegessége - olyan döntések meghozatala, amelyek mindenki javát szolgálják.

Kölcsönös jogok és felelősségek - a lelkiismerethez való jog és a másokkal szembeni jóakarat felelőssége.

A munka méltósága és a munkavállalók jogai - minden embernek joga van a munkavégzéshez.

Alapvető szükségletek biztosítása a szegények és a kiszolgáltatottak számára - a társadalom peremére szorultakról való gondoskodás biztosítása.

 

Az Európai Bizottság az állami foglalkoztatási szolgálatok fejlesztése érdekében egy intézkedéscsomagot dolgozott ki, amelynek célja a fogyatékossággal élő és az MMK (megváltozott munkaképességű) személyek foglalkoztatásának elősegítése. Az intézkedéscsomag első lépéseként egy gyakorlati útmutatókat tartalmazó eszköztárat hoztak létre.

Az Európai Unióban 42,8 millió fogyatékossággal élő ember él, azonban jelenleg csak a felük dolgozik. A foglalkoztatási csomag célja, hogy segítse olyan nemzeti cselekvési tervek kidolgozását, amelyek bevonják a fogyatékossággal élő és MMK (megváltozott munkaképességű) személyeket a zöld és digitális átállásba.

 

Néhány híresség, akik sokat tesznek a társadalmi igazságosság előmozdításáért:

 

Híres emberek a társadalmi igazságosságért

 

 

enlightenedTudtad? Angelina Jolie számos kezdeményezésben vesz részt a társadalmi igazságosság előmozdítása érdekében. 20 évig volt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja és számos humanitárius küldetésen vett részt, hogy felhívja a figyelmet a menekültek és a háború sújtotta emberek helyzetére. Továbbá ő az egyik alapítója az "Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative" nevű kezdeményezésnek, amely a nemi erőszak elleni küzdelemmel foglalkozik. Jolie számos oktatási és egészségügyi programban is részt vesz, amelyek támogatják a nők és a gyerekek jogait.

 

Miért jó megváltozott munkaképességű emberekkel együtt dolgozni?

 

1. A megváltozott munkaképességű munkavállalók megbízható munkavállalói kört alkotnak, akik produktivitása – az általános vélekedéssel ellentétben – az átlagostól nem tér el, hozzáállásukat tekintve pedig elkötelezettebbek a munkáltatójuk irányába. Számos nagyvállalat, például a Microsoft is beszámolt már a fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatásának előnyeiről. A Microsoft vezetői elmondták, hogy olyan munkavállalók felvételére törekszenek, akik tükrözik a fogyasztói csoportjukat és ebbe a megváltozott munkaképességű emberek is beletartoznak. 

2. A fogyatékossággal élő munkavállalók olyan készségekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek versenyelőnyt jelenthetnek a munkáltatóknak. A kutatások például azt mutatják, hogy sok autista felnőtt az átlagosnál magasabb képességekkel rendelkezik a mintafelismerés, a memória és a matematika terén - ezek pedig  technológiai területen és számos más ágazatban is igen keresett készségek.

 

Megváltozott munkaképességű dolgozók

 

3A fogyatékossággal élő emberek általában stabil és megbízható munkát keresnek, ezért nagyobb valószínűséggel elkötelezettek a munkáltatójuk irányába.

4. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása által javul az általános a vállalati kultúra. Amellett, hogy a fogyatékossággal élők alkalmazása társadalmi felelősségvállalást kommunikál, azt is mutatja, hogy a vállalat érdeklődik a közösséget érintő, szélesebb körű társadalmi kérdések iránt. Ha biztosítjuk, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozóknak lehetőségük legyen a vezetői pozíciók betöltésére is, az felülről lefelé haladva javíthatja a vállalati kultúrát.

 

Megváltozott munkaképességű munkavállalót keresel?

Regisztrálj itt: https://ertekvagy.hu/hu/kezdolap

 

Hogyan működik egy etikus vállalkozás?

 

Az etikus cég egy olyan vállalat vagy vállalkozás, amely az üzleti döntéseit és tevékenységeit az erkölcsi alapelvek, értékek és normák alapján hozza meg:

· Tiszteletben tartja az emberi jogokat, tiszteli és védi a környezetet.

· Törekszik a tisztességes üzleti gyakorlatokra és az átláthatóságra, melyek hozzájárulnak a hosszú távú, fenntartható üzleti növekedéshez és a sikeres működéshez.

· Általában szigorú etikai kódexeket vagy etikai irányelveket alkalmaz, amelyek segítenek az alkalmazottaknak és az üzleti partnereknek a helyes magatartás betartásában.

 

Ha ilyen cégektől vásárolsz, akkor te is hozzájárulsz ahhoz, hogy egy igazságosabb és jobb világban élhessünk!

 

enlightenedTudtad? Minden évben átadják Magyarországon az üzleti etikai díjat. „A díjat azok a cégek érdemelhetik ki, akik az üzleti életben sikeres jelenlétükkel bizonyítják, hogy a profit érdekei összeegyeztethetők a másik ember, a szűkebb közösségük, az élő világ, a társadalom, tehát a fenntartható fejlődés érdekeivel. Az alapítók – László Ervin világhírű tudós, író, a Budapest Klub Alapítvány elnöke és Demcsák Mária a gazdasági szaksajtó meghatározó alakja – 21 évvel ezelőtt azzal a szándékkal hozták létre a díjat, hogy a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek felelős tevékenységükkel, gondolkodásukkal, a környezet és a társadalom érdekeivel összehangolt működésükkel, példát mutatnak.” (Forrás: vg.hu)

 

A 2022-es díjazottak listája:

https://www.hrportal.hu/c/iden-is-atadtak-az-uzleti-etikai-dijat-20221125.html

 

Miért fontos, hogy támogassuk a vásárlásainkkal az etikus vállalkozásokat?

 

Az etikus vállalkozások sokféle terméket gyártanak, amelyek között szerepelhetnek például élelmiszerek, ruházati cikkek, táskák, kozmetikumok, háztartási eszközök, elektronikai termékek, illetve szolgáltatások is.

· Ezek a cégek olyan termékeket kínálnak, amelyeknek a tervezése, az előállítása és a disztribúciója során figyelembe veszik a környezeti és a társadalmi szempontokat is.

· Termékeiket fenntartható vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával állítják elő. Az etikus vállalkozások a minőség mellett az átláthatóságra és az ügyfél-elégedettségre is nagy hangsúlyt fektetnek.

· Termékeik ára sokszor magasabb árkategóriába tartozik, mivel az etikus gyártás, a tisztességes bérezés és a fenntartható termelés magasabb költségeket eredményez.

· Viszont ezek a termékek általában magasabb minőségben készülnek és tartósabbak, valamint a társadalmi és környezeti felelősségvállalásnak köszönhetően magasabb értéket képviselnek. 

· Az etikus vállalkozásoknak fontos a természeti erőforrások megőrzése, az ökológiai lábnyomuk minimalizálása, valamint a környezetvédelmi szabályok betartása.

· Az etikus vállalkozások a munkavállalóiknak biztosítják a megfelelő munkakörülményeket (tisztességes bérezés, biztonságos munkahely, rugalmas munkaidő stb).

 

Hogyan segíthetünk a megváltozott munkaképességű embereknek azáltal, hogy etikus cégektől vásárolunk?

 

A megváltozott munkaképességű emberek számára a munkavégzés lehetőséget teremt arra, hogy bekapcsolódjanak a munka világába, fejlesszék a készségeiket és képességeiket, növeljék az önbecsülésüket.

A munkavállalás a legtöbb esetben a megváltozott munkaképességű emberek életminőségére is kedvező hatással van.

A tapasztalatok szerint a munkaerőpiacra gyakran hosszú kihagyás után visszatérő embereknek nemcsak az életkörülményei javulnak, hanem az önértékelésük, az egészségi állapotuk és – azzal, hogy befogadó közegbe kerülnek – a szociális életük is.

 

Hogyan lehetsz te is etikus vásárló? - A segítő vásárlás útja

 

1. Vásárolj etikus cégektől: ezek a cégek sokféle terméket és szolgáltatást kínálnak. Nézz körül, tájékozódj, hogy melyik vállalkozás áll a legközelebb az értékeidhez és vásárolj tőlük!

2. Vásárolj fenntartható termékeket: az etikus vállalkozások általában olyan termékeket kínálnak, amelyeket fenntartható módon állítanak elő és amelyeknek az előállítása nem károsítja a környezetet. Vásárlásainkkal támogathatjuk azokat a vállalkozásokat, amelyek a fenntartható fejlődésért dolgoznak.

3.Támogasd a helyi vállalkozásokat: a helyi vállalkozások támogatása nagyban hozzájárul a lokális gazdaság fejlődéséhez, mivel az ilyen vállalkozások általában helyben termelnek és olyan embereket foglalkoztatnak, akik a környéken laknak.

4.Támogasd az etikus vállalkozások közösségi média jelenlétét: az etikus vállalkozásoknak általában kevesebb pénzük van a hirdetésekre, ezért fontos, hogy a közösségi média platformjaikon keresztül támogasd őket, oszd meg a termékeiket, így erősítsd más emberekben is a tudatosságot az etikus vállalkozásokról.

5.Terjeszd az etikus vállalatok jó hírét: a közösségi média olyan hatékony eszköz, amelyen keresztül széles körben lehet terjeszteni az etikus vállalkozások jó hírét. Olyan csoportokhoz is csatlakozhatsz, amelyek az etikus vásárlást és a fenntarthatóságot támogatják.

6. Oszd meg tapasztalataidat: ha már vásároltál etikus vállalkozástól, akkor megoszthatod a pozitív tapasztalataidat a barátaiddal és családtagjaiddal. Ha az emberek olyan személytől hallanak tapasztalatokat, akiben megbíznak, nagyobb valószínűséggel lesznek kíváncsiak az etikus vállalkozásokra.

7.Tarts etikus vásárlási rendezvényeket: ha van rá lehetőséged, akkor te is szervezhetsz etikus vásárlási rendezvényeket a közösségedben (pl. lakóközösség), hogy az emberek figyelmébe ajánld az etikus vállalkozásokat és bemutasd a termékeiket.

8. Légy tudatos fogyasztó: az etikus vállalkozások támogatása nem csak a vásárlásról szól, hanem arról is, hogy tudatosabb fogyasztókká váljunk. Olyan döntéseket hozhatunk, amelyek előnyösek a környezet és a társadalom számára és ezáltal pozitív hatást gyakorolhatunk a környezetünkre és a közösségünkre.

9. Vegyél részt etikus programokon és kezdeményezéseken: az etikus vállalkozások gyakran vesznek részt olyan programokon és kezdeményezésekben, amelyek célja a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítása. A részvételeddel és a támogatásoddal hozzájárulhatsz ezekhez a kezdeményezésekhez és segítheted az etikus vállalkozásokat.

 

Segítő vásárlás - etikus vállalkozások:

 

Besweet csoki

KIncsesláda

Misaja

Impact box

Kockacsoki

Autistic art

Maacraft

Eperfa

Retextil

Búzavirág

Fészek kézművesház

Anifactory

Együtt az autistákért

Tű, cérna, szeretet

Értékmarket

 

Segítő vásárlás - Hogyan töltsd a mai napot?

 

1. Nézz meg egy társadalmi igazságosság témájú filmet!

 

· The Hate U Give (A gyűlölet, amit adtál)

· Fruitvale Station (A megálló)

· Selma

· Just Mercy (A kegyelem ára)

· Rabbit-Proof Fence (1200 mérföld hazáig)

· He Named Me Malala

· Dances with Wolves (Farkasokkal táncoló)

 

2. Hivd fel az emberek figyelmét erre a fontos napra a közösségi médiában a #SocialJusticeDay (Társadalmi Igazságosság Napja) jelszóval.

 

3. Fogyaszd el az ebédedet egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató étteremben:

 

ÍZLELŐ ÉTTEREM (12.kerület):

Az Ízlelő az első olyan étterem Magyarországon, amely a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű, illetve tanulásban akadályozott embereket foglalkoztat. Ez egy olyan étterem, ahol a sokszínűség és az empátia alapérték, ahol a fogyatékossággal elő emberek valódi értékteremtő munkát végezhetnek, és ahol meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén, szinte mindenre képes lehet egy megváltozott munkaképességű ember is.

https://izleloetterem.hu/hegyvidek/

Támogatói jegyet is vásárolhatsz: https://tixa.hu/hegyvideki-izlelo-berlet

 

HATPÖTTYÖS ÉTTEREM (Székesfehérvár):

https://hatpottyos-etterem.eatbu.com/?lang=hu

 

4. Igyál egy kávét egy olyan kávézóban ahol különleges emberek szolgálnak fel:

 

PREMIER KULTCAFÉ (8.kerület): https://www.premiercafe.hu/

 

Esélyegyenlőségi szótár: https://www.odukozpont.hu/sites/default/files/odu_kisszotar_big.pdf

Tartalomhoz tartozó címkék: Segítő vásárlás

Keresés