Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Csapatsport előnyei - Szabadtéri sportok jótékony hatásai – A futball

Olvasási idő: 3 perc
2022. 07. 08. 13:32:48
Csapatsport előnyei - Szabadtéri sportok jótékony hatásai – A futball
Itt a nyár! 10 hét iskolai szünet. Végre lehet pihenni, nem kell rendszeresen tanulni és készülni az iskolai órákra. Néhány gyerek számára az iskolai szünet egyet jelent a tévézéssel, a DVD-videók nézésével, a telefon pörgetésével vagy a számítógépes játékokkal. A gyerekeknek ezzel szemben rendszeres testmozgásra lenne szükségük. A sportolás segít megelőzni az elhízást, javítja az alvásminőséget, és fejleszti a koordinációs és motorikus képességet. Ráadásul a stressz leküzdésére és a felesleges energiák levezetésére is kiváló! Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita

A nyár remek alkalom arra, hogy a gyerekek kimozduljanak a szabadba! A mozgás, a futás, a friss levegőn töltött idő, nagyon jót tesz a gyerekeknek. Sok sportág közül választhatnak a gyerekek és a szülők, de a választás gyakran nem könnyű. A különböző sportok, különböző képességeket fejlesztenek, a legfontosabb azonban az, hogy a gyermeknek örömöt szerezzen a választott sport és élvezze azt a sportot, amit éppen űz.

Az egyik legnépszerűbb sportág a gyerekek körében is a labdarúgás, hiszen csak egy labda kell hozzá és egy viszonylag egyenletes, sík terep. A futballnak számos előnye van, és köztudott, hogy a gyermekek számára mennyire hasznos a csapatsport, a csapatjáték.

 

Csapatsport előnyei

A labdarúgás előnyei és néhány információ arról, hogy a futball hogyan segítheti a gyermekek fejlődését:

 

1. EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNY

Csakúgy, mint bármely más sportnak, a labdarúgásnak is számos egészségügyi előnye van. A futball fizikailag megerőltető sport, éppen ezért nagyszerű módja annak, hogy fejlődjön a gyermeked izomereje, állóképessége, gyorsasága, mozgáskoordinációja. Magas intenzitású, változatos játék, amelynek során a játékosok szinte megállás nélkül mozgásban vannak (futnak, cseleznek, felugranak, kigyorsítanak, lassítanak, irányt váltanak stb.), mely javítja a szív-és érrendszeri egészséget. A különböző mozdulatok és mozgássorok fejlesztik a térlátást, az egyensúlyérzéket és a motoros készségeket is, különösen a láb-, kéz- és szemkoordinációt.  Mindemellett talán mondani sem kell, hogy a szabadlevegőn végzett olyan fizikai intenzitással járó szabadtéri sport, mint a foci, gondoskodik a szervezet bőséges oxigénellátásáról is.

 

Vonal A foci egészségre gyakorolt hatása Vonal

 

2. BARÁTSÁG ÉS CSAPATMUNKA

Mivel egy focicsapatban több játékos van, a gyerekek könnyedén megtanulhatják a játék során, hogy milyen csapatban játszani. A közös siker érdekében, mindenkinek a legtöbbet kell kihoznia magából, miközben alkalmazkodni is kell egymáshoz és együtt kell működnie másokkal. Ez a készség a pályán és azon kívül is rendkívül értékes.

A foci további előnye, hogy olyan barátságok alakulhatnak ki, amelyek aztán hosszú évekig, akár életre szólóan is megmaradhatnak. A futball megtanítja a gyerekeket a csapatban való gondolkodásra, a felelősségvállalásra, az egyéni törekvéseknek a közösségi érdek („a közös ügy”) alá rendelésére, a vezetői képességekre és a sportszerű, önzetlen viselkedésre is.

 

Vonal  Foci csapatjáték Vonal

 

3. FEGYELEM ÉS MUNKAMORÁL

Biztos hallottad már azt a mondást, hogy "a gyakorlat teszi a mestert". Ez talán az élet minden területére igaz, de különösen igaz a sportra, hiszen rengeteget és kitartóan kell gyakorolni ahhoz, hogy a különböző játékelemekben, mozgásokban, mozdulatsorok kivitelezésében, erőben, technikában, fejlődjön valaki.  A csapatsport, mint például a futball egyik nagy előnye, hogy erősíti a közösségi szellemet, mely által az együttműködésre való készség is fejlődik.

 

Vonal Fociedzés Vonal

 

4. SZOCIALIZÁCIÓ

A futball megtanítja a gyermekeket arra, hogyan kommunikáljanak és dolgozzanak jól együtt másokkal. Hiszen egyetlen játékos sem képes mindent feladatot egymaga megoldani a pályán. Egymásra kell támaszkodniuk, bízniuk egymásban és tisztelni a másikat, csapattársat, ellenfelet egyaránt. A futball egyik fontos része, hogy a játékosok megtanulják elfogadni egy tekintélyes személytől edzőtől, csapatkapitánytól, játékvezetőtől érkező utasításokat. Így képessé válnak arra, hogy fegyelmezettek maradjanak még a játék során kialakuló, legstresszesebb, legnehezebb pillanatokban is.

 

Vonal Fociedzés Vonal

 

5. MENTÁLIS SZÍVÓSSÁG

A sport nagyszerű módja a mentális erőnlét fejlesztésének. A gyerek sokat találkozhat kudarcos helyzetekkel: vereség, igazságtalan ítélet, pályán elkövetett hibák. Ahhoz, hogy sikeresen tovább tudja folytatni a játékot, meg kell tanulnia kitartónak lenni. A futball rengeteg lehetőséget ad arra, hogy egy gyerek mentális erőnléte fejlődjön: nyomás alatt meg kell őriznie a nyugalmát, sokszor kaotikus helyzetekben is összpontosítania kell. 

  

MINI FUTBALL LECKE

 

Foci passzolás  Üres  Passzolás leírása

 

Foci labda megtartása technika  Üres Foci labda megtartása

Foci cselezés Üres Cselezés leírás

 

Foci védekezés Üres Foci védekezés leírás

Foci lövés kivitelezése Üres Foci lövés leírása

Milyen méretű focilabdát vásárolj?

 

A futball-labda méretét a játékos korától függően célszerű megválasztani. Általánosságban, a különböző korcsoportok számára ezek a megfelelő labdaméretek:

·        Focilabda 5-ös méret – felnőtt (U12-es korosztály felett), 13 éves kor felett | 27–28 hüvelyk (68–70 cm)

·        Focilabda 4-es méret – ifi (U8–U12-es korosztály), 8–12 éves kor között | 25–26 hüvelyk (63,5–66 cm)

·        Focilabda 3-as méret – gyerek (U5–U8-as korosztály), 5–8 éves kor között | 23–24 hüvelyk (58,5–61cm)

·        Focilabda 1-es méret – készségfejlesztéshez, minden korosztálynak | 18–20 hüvelyk (46–51 cm)

 

CSAPATSPORT ELŐNYEI - A LABDARÚGÁS - ÖSSZEFOGLALÁS

 

A sportolás nagyszerű dolog, a futball pedig az egyik legjobb módja annak, hogy segítsd a gyermeked fejlődését!

Miért jó focizni?

A labdarúgás jóval több, mint fizikai aktívitás. A gyermeked általános egészségügyi állapotára gyakorolt jótékony hatása mellett, számos olyan dologra megtanítja a gyermekedet, amelynek az élet bármely más területén is hasznát veszi: a másokért, egy közösségért való  felelősségvállalást, a konfliktuskezelést, a fegyelem, a heves érzelmi reakciók, indulatok kordában tartása, a vereség vagy az építő jellegű kritika elfogadása, mások tisztelete, a motiváció építése, a kitartás és a sort hosszan lehetne még folytatni, mind-mind olyan tulajdonságok, melyeket focizás közben szinte észrevétlenül sajátíthat el gyermeked, és amelyek a pályán kívül is segítik az előrejutásban.

Törekedj arra, hogy a gyerekek a nyári szünidő alatt is minél több időt töltsenek a szabadban! Focizzatok együtt! Egy jó bőr focilabda és hajrá, élvezzétek a jó levegőt, az együtt töltött időt!

enlightenedNyáron a szabadtéri sportok, kültéri sportolás előtt és közben se felejtsd el bekenni a gyermekedet naptejjel, hogy megvédd a káros UV-sugaraktól!

 

Legfrissebb hírek a futball világából: csakfoci.hu

Futball - Hogyan rúgj a labdába - Készülj fel a következő meccsrehttp://blog.footballfactor.hu/technikai-keszsegek-es-gyakorlasuk-labdarugasban-3-resz/

Keresd fel a szabadtéri sportok egyesületének honlapját!

 

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés