Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Gyerekszoba ötletek - Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

Olvasási idő: 6 perc
2022. 08. 02. 13:45:24
Gyerekszoba ötletek - Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?
A gyerekszoba nem csak a pihenés helye, de nappali, játékszoba és tanulószoba is egyben. A gyerekszobát elsősorban játék és nevetés jellemzi, ezért törekedjünk arra, hogy e helyiség kreativitással és játékossággal legyen teli, ami több módon érhető el.Olvasd el tippjeinket, és inspirálódj! Tovább olvasom…

 

Írta: Kiss Anita

A gyerekek az idejük nagy részét játékkal, tanulással, alvással és mindenféle csintalansággal töltik a szobájukban. Amennyiben ügyes vagy és jól rendezed be ezt a helyiséget, akkor nem csak egy jól kihasznált teret kapsz, de a mindennapjaitok is gördülékenyebbé válnak majd.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt kell tartanod a gyerekek szobájának kialakítása során:

GYEREKSZOBA ÖTLETEK

Hozz létre egy multifunkcionális teret a gyerekszobában. A legtöbb gyerek szobája játék- és hálószoba is egyben. A gyerekek ebben a szobában tanulnak, játszanak és még a kis barátaikat is a szobájukban látják vendégül. Érdemes továbbá úgy kialakítani a teret, hogy az átalakítás után a szoba több életkorban (kisgyerekkor, kamaszkor) is használható legyen.

Gyerekszoba berendezéseA kép forrása: www.designcafe.com

A gyerekeknél mindig hiányoznak a tárolóhelyek. Ezért ahol csak lehetséges, alakíts ki tárolásra alkalmas fiókokat, szekrényeket. Érdemes olyan tárolóhelyeket kialakítani, amelyek könnyen átalakíthatóak majd a későbbiekben, ahogy a gyermekek cseperednek. Ezért annyira praktikusak az állítható polcokkal és akasztókkal ellátott szekrények, a rengeteg polc, az ágy alatti fiókok, valamint a különböző játéktárolási lehetőségek (papírzsák gyerekszobába). Amikor kicsik, a polcokon elférnek a játékok és a társasok; ahogy cseperednek a gyerekek, később itt kaphatnak helyet a könyvek és a környezet- vagy technikaórán készült remekművek. 

Gyerekszoba praktikus tárolók

A képek forrása: www.pinterest.com

Amennyiben van rá lehetőség, jelölj ki egy helyet a szobában, ahol a gyerekek rendetlenséget csinálhatnak, szabadon játszhatnak.

Gyerekszoba játszósarok kialakítása

A kép forrása: www.pinterest.com

Legyen a gyerekeknek egy külön kis íróasztala, ahol kedvükre alkothatnak, rajzolhatnak. Mikor nagyobbak lesznek, a házi feladat elkészítéséhez és a tanuláshoz is szükségük lesz rá.

Gyerekszoba íróasztal

A kép forrás: www.pinterest.com

A gyerekszobába a legpraktikusabbak a multifunkcionális bútorok. Egy faláda például tökéletes tároló, amit elhelyezhetünk az ágy lábánál, az ablak alatt vagy bárhol a szobában. Ha pedig rádobunk egy párnát, máris kényelmes ülőke válik belőle.

Gyerekszoba tárolóhely

A kép forrása: www.pinterest.com

papírzsákok, kosarak, dobozok tökéletes megoldást jelentenek a gyerekszobákban. Mobilak, oda helyezzük őket ahová szeretnénk.

Gyerekszoba papírzsák

 

DEKORÁCIÓS ÖTLETEK

Harsány színek helyett, használj inkább visszafogottabb színeket a gyerekszoba falán. Ez a szoba a benne lévő játékoktól már így is elég színes, a szoba színeit és játékosságát a gyerekek játékai adják.

Amennyiben tapétát használsz a gyerekszobában, válassz egy semleges témát, amely informál, megnyugtat, például térképet vagy erdőt. Ne legyen a tapéta túlságosan babás, Micimackós vagy Donald kacsás. Ezt a gyerekek hamar kinövik.

Játssz a textúrákkal és a mintákkal a szoba kialakításában, hogy kontrasztos megjelenést teremts! Ne érezd úgy, hogy mindent össze kell egyeztetni mindennel.

NÉHÁNY KÖTELEZŐ DARAB

Az alvó kuckó: Természetesen minden gyerekszobában szükség van egy ágyra. Amennyiben a gyerekek közösen használják a szobát, az emeletes ágy a legpraktikusabb!

A vigasztaló éjszakai fény: Tedd könnyeddé a lefekvést egy megnyugtató éjszakai fénnyel. A lehetőségek manapság végtelenek. Lehet vásárolni mennyezetre vetített képi világítást vagy hordozható világító gömböt is.

A fekete lyuk, amely mindent elnyel: Legyünk őszinték, gyakorlatilag lehetetlen mindig rendben tartani a gyerekszobát. Jelölj ki egy ládát, papírzacskót vagy kosarat, amelybe a gyermeked az összes játékot beledobhatja miután már nem játszik.

A LÁNYOK SZOBÁJA - KISLÁNYSZOBA ÖTLETEK

Egy stílusos lányszoba kialakítása nem is olyan nehéz feladat, mint azt elsőre gondolod! Akár egy csinos hercegnős szobát szeretne a lányod, akár valami nagylányosabbat vagy elegánsabbat, íme néhány támpont, hogy elindulhass.

1. Kezdd egy fókuszponttal! Lehet ez egy vibráló színű szőnyeg vagy egy színes festmény, a lényeg, hogy ez lesz a berendezés középpontja. Meríts ebből ötletet a szoba berendezéséhez!

2. Egy semleges színű szobába használj egy vidám ágyneműt!  Egy mókás ágynemű vagy egy szép pöttyös, csíkos vagy színes lepedő azonnal feldobja a szoba hangulatát.

3. Használj dekoratív függönyt! A függönyök egy csipetnyi nőiességet és nyugalmat kölcsönöznek a térnek.

4. Hangulatos ülőalkalmatosságok. Tégy a szobába egy kényelmes babzsákot vagy helyezz el néhány pihe-puha párnát a padlón, azonnal egy kényelmes kis olvasó- és pihenőhelyet hozhatsz létre a lányodnak.

Vonal   Babzsák kislányszobában Vonal

 

KISFIÚ GYEREKSZOBA ÖTLETEK:

1. Fedezz fel új színeket! Felejtsd el a régi "a fiúknak a kék szín illik" gondolkodásmódot és próbálj ki új színeket a fiad szobájában. Használj erdőzöldet vagy semleges szürkét.

2. Gyors és egyszerű módja a szoba dekorálásának a matricák vagy falmatricák használata. Manapság rengeteg sportos és rajzfilmes matrica közül válogathatsz, amivel feldobhatod a teret.

3. Próbáld ki a római rolót! A fiúszobák férfiasabbnak hatnak így, mint függönnyel.

4. Helyezz el egy interaktív szőnyeget a szobában! Lehet a szőnyeg autópályás, betűs, számos vagy emlékeztethet futballpályára is.

Vonal  Babzsák a fiúszobában Vonal

Hogyan alakíts ki a gyerek tanulósarkát?

Egy magával ragadó, vidám és kényelmes tanulósarok kialakítása elősegítheti a tanulást. Hozz létre egy olyan sarkot, ahol soha többé nem kell majd nyaggatnod a gyerekeket, hogy időben befejezzék a házi feladatot!

Kövesd ezt a négy egyszerű lépést, és olyan teret hozhatsz létre, amelyet a gyermekeid imádni fognak.

1. Legyen ez a hely csak az övé!

A kisebb gyerekeknek csak egy íróasztalra, egy székre és egy polcra van szükségük, ahol rendszerezhetik a könyveiket, játékaikat és írószereiket. A legfontosabb, hogy a gyerekek azt érezzék ez a hely, az ő személyes kis birodalmuk. Alakíts ki nekik külön kis íróasztalt a munkájukhoz és egy polcot a könyveiknek. Bízd rájuk az íróasztal és a polc berendezését, vond be őket a dekoráció kialakításába.

A tanulószoba kialakításánál törekedj arra, hogy barátságos, meleg és hívogató legyen. A gyermek alkotásait tűzzétek falitáblára. Biztos te is észrevetted, hogy a szoba berendezésekor használt élénk és színes bútordarabok, vibráló színek mennyire feldobják a szoba hangulatát.

2. Használj megfelelő bútorokat!

Egy krétafal jól jöhet a gyerek korrepetálásakor. Az íróasztal széke legyen kényelmes, ergonomikus kialakítású.

3. Biztosíts megfelelő fényt!

A gyerekeknek fényre van szükségük tanulás közben, ezért jó ötlet az íróasztalt, természetes fényt adó ablak mellé állítani. Ügyelj azonban arra, hogy a kinti kilátás ne legyen túlságosan zavaró, ne vonja el a figyelmét a tanulásról. Biztosíts egy asztali lámpát a fókuszált fényhez és némi általános világítást is a szobába.

4. Biztosítsd a szükséges eszközöket!

A gyerekeknek szükségük van kitűzőtáblákra és rengeteg helyre a papíroknak, ceruzáknak, zsírkrétáknak és egyéb kellékeknek. Mindennek könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, hogy ha egyszer leülnek tanulni, akkor ne kelljen folyton ki-be járkálniuk. Sokszor kap olyan házi feladatot a gyerek, hogy barkácsoljon, plakátot készítsen, ezért gondoskodj arról, hogy elég széles legyen az asztaluk és ezeket a feladatokat is gond nélkül el tudják végezni.

A tanulósarok kialakításához további hasznos tippeket találsz a lakáskultúra oldalán.

EGY IGAZI JOLLY JOKER A GYEREKSZOBÁBAN: A BABZSÁKFOTEL

A gyermekszobák belső kialakításakor fontos, hogy olyan teret hozz létre, amely tükrözi a gyermekünk érdeklődési körét és stílusát. Gondolj arra, mi a gyermekeid kedvenc elfoglaltsága, mivel töltik a szabadidejüket és alakíts ki olyan szobát számukra, amelyben előszeretettel töltenek majd időt.

A babzsákfotel méltán örvend nagy népszerűségnek. Ennek egyik oka, hogy szó szerint minden helyzethez és testalkattól függetlenül bármilyen alakhoz és mérethez alkalmazkodik.

Amennyiben akár a gyerekszobába, akár a lakás más részébe gyorsan új (és olcsó) bútorra van szükséged, egy minőségi babzsákfotel tökéletes választás.

Babzsákfotel

A kép forrása: https://www.lingoace.com/

A babzsák a test minden egyes centiméteréhez idomul. Sajnos, a tévénézés és a számítógép előtt való hosszabb ideig tartó ülés miatt, manapság sok gyermek küzd hátfájással. A hagyományos székkel ellentétben egy gyöngyökkel töltött babzsák, nem terheli meg a nyakat indokolatlanul.

A babzsák kitűnő a feszültség okozta fejfájás csökkenésére. A rossz ülőhelyzet gyakran hozzájárul a nyak és a vállak feszüléséhez, ezért fejfájást okozhat. A babzsákokon való ülés tökéletes alátámasztást biztosít, ami enyhítheti a feszültség okozta fejfájást.

Szívesen olvasgat, játszik a telefonján, esetleg videójátékokkal játszik a szabad idejében? A babzsákfotelnél kényelmesebb ülőalkalmatosságot aligha találsz számára.

 

enlightenedTudtad? A babzsákfotel soha nem volt babokkal töltve. A ma ismert babzsákokat a hatvanas években Olaszországban fejlesztették ki a kanapék olcsó és népszerű alternatívájaként. Azóta a babzsákfotelek, ezen az olcsó fotelek gyártása hatalmas iparággá formálódott és ma már minden elképzelhető forma, méret, szín és szövet könnyen megvásárolható az interneten.

 

BABZSÁK A TANULÓSAROKBAN

Egy otthoni tanulószoba kialakításakor szerezz be egy jó babzsákot! Olyan sokféle méretű és színű babzsák létezik ma már, bátran válogathatsz közölük egy megfelelő színűt és méretűt a gyerkőc szobájába. Így gyermeked kényelmesebben és zavartalanabbul tud majd tanulni. Nem fájdul meg a nyaka, nem görbül el a háta tanulás közben. Vedd fontolóra a háttámaszt nyújtó babzsákokat!

BABZSÁK A PIHENŐSAROKBAN

A gyerekek szeretnek puha terekben összebújni. Halmozd fel a párnákat, puha takarókat és szőnyegeket, teremts meghitt helyet a kicsiknek! A gyerek babzsákfotel kitűnő ülőalkalmatosság egy jó könyv elolvasásához vagy az internet böngészéséhez. Gyermeked belesüpped a babzsákba és máris úgy érzi magát, mint egy király vagy királynő.

BABZSÁK TÁRSAS TEVÉKENYSÉGEKHEZ

Tinédzser gyermeked szeret a barátaival lógni vagy videojátékokkal játszani? A babzsák használható a barátokkal való pihenésre, ücsörgésre és beszélgetésre is. Huppanj bele te is! Kényelmes fotel a közös élményekhez!

GYEREKSZOBA ÖTLETEK - BABZSÁK A SZOBÁBAN

Az önfeledt játék időszaka: 3-6 éves korig

Babzsák a gyerekszobában

A kép forrása: www.decorilla.com

Játék és játékos fejlődés: 6-12 éves korig

Babzsák a gyerekszobában

 A kép forrása: www.pinterest.com

A kamaszok birodalma: 12-18 éves korig
Babzsák a kamasz szobájában

 A kép forrása: www.pinterest.com 

 

ÖSSZEFOGALÁS:

Milyen a jó gyerekszoba? Egyszerűen megfogalmazva olyan, ami ötvözi a praktikumot és a kreativitást, és amiben a gyerekek szívesen játszanak vagy éppen tanulnak. A bútorok vagy egyéb kiegészítők kiválasztása előtt hallgassuk meg gyermekünk kívánságait és igényeit, majd igyekezzünk megtalálni az arany középutat. Kiváló közös program lehet a közös vásárlás vagy akár a saját dekoráció készítése is.

A gyerekek szobájának felújítása a nehézségek ellenére is rendkívül hálás feladat, hiszen gyermekünk boldogsága emlékeztet minket arra, miért is jó szülőnek lenni!

Tervezd meg a teljes gyerekszobát! Segítségedre lesz az Ikea tervező. 

További gyerekszoba ötletek a Lakáskultúra magazin oldalán. 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Lakberendezés

Keresés