Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Női pénztárca: 5 tipp a legjobb pénztárca kiválasztásához

Olvasási idő: 5 perc
2022. 10. 19. 02:09:00
Női pénztárca: 5 tipp a legjobb pénztárca kiválasztásához
A pénztárca az emberek mindennapi életének a része. Nem számít, mi a munkád vagy hogyan töltöd a napjaidat, pénztárcára biztosan szükséged lesz a mindennapokban. A pénztárcában egy helyen tárolhatod a készpénzt, a névjegykártyákat, a hitel- és bankkártyákat, a jogosítványt, a nyugtákat, az aprópénzt és sok más egyéb apróságot. Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita

Sokan talán azt gondolják, hogy a pénztárca viszonylag új keletű találmány, de bármilyen meglepően is hangzik, ez a nagyszerű kiegészítő szinte egyidős az emberisséggel.

Honnan ered a pénztárca?

Az általunk jól ismert formájú és kialakítású pénztárca a papírpénz megjelenésekor keletkezett.

Pénz hordozására alkalmas tárcák azonban már előtte is voltak, sőt azt mondhatjuk, hogy a pénztárca szinte az emberiséggel egyidejű.

A világon eddig ismert legrégebbi lelet, amely a „pénztárca” létezését igazolja egy ősember maradványához köthető. Ötzi (vagy más néven a hauslabjochi ember), az 5300 éves gleccsermúmia (a legrégebbi, teljes épségében fennmaradt emberi holttest) ősi maradványait 1991. szeptember 19-én találták meg az Ötz-völgyi-Alpokban, innen ered a beceneve.

Ruházatának része volt egy 4-5 cm széles borjúbőrcsíkból álló öv. Az övre egy másik bőrcsíkot varrtak, hogy egy kis erszényt készítsenek belőle. Ez az övtáska tartalmazott egy taplógombát, egy kaparót, egy fúrószerszámot, egy csontszegélyt és egy kovakőpelyhet.

Az őskorban a vadászat és az élelemszerzés elengedhetetlen és mindennapos tevékenység volt az ember számára. Fontos volt, hogy kéz nélkül tudjanak vadászni. Valószínűleg ezért erősítették a derekukra az övtáskát.

 

A pénztárca története

 

TUDTAD?

A tárca szó eredete az ókori görög kibiszisz szóra vezethető vissza, amelyben a görög mitológiából ismert Hermész, az istenek hírnöke vitte az üzeneteket a küldetései során. A hétköznapi életben a kibiszisz kezdetben egy kisebb fajta zsákocska volt, amibe sok minden belefért, később, a pénzérmék megjelenésével azonban megváltozott a funkciója és pénzes erszénnyé „zsugorodott”. A pénztárca szót a ma használt lapos pénztárcákra 1834 körül az amerikaiak kezdték el elsőször használni. A. Y. Campbell 1931-ben így ír a "The Boy, the Grapes, and the Foxes" című könyvében: "a tárca a szegény ember hordozható éléskamrája volt, … amit ellátmánnyal töltöttek fel."

 

Korunkban a pénztárca nem csupán bőrből készülhet, hanem számos más anyagból, például textilből is.

 

A legjobb pénztárca kiválasztása: 

Cikkemben 5 olyan fontos jellemzőt mutatok be, amit érdemes figyelembe venni egy textilből készült pénztárca kiválasztásakor:

#1 A PÉNZTÁRCA ANYAGA

Nem minden textil egyforma. A textil sokoldalú anyag, mindenféle formában létezik. Attól függően, hogy a pénztárca milyen típusú anyagból készül, lehet átlagos, de vállhat belőle akár egy nagyszerű, kitűnő minőségű termék is.

 

Üres Különleges női pénztárca

A képen: Különleges női pénztárca az Értékmarket kínálatában.

Az Értékmarket minden pénztárcáját nagyszerű minőségű, steppelt vagy ráncolt textilből készítjük.

A steppelt szövet többrétegű anyag. Általában 3 réteg van kombinálva ebből az anyagból: 2 külső réteg plusz egy középső töltőanyag. Az összes réteg szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek a szerkezetnek köszönhetően az anyag domború mintát kap, a minta kialakításában pedig az öltés segít.

A steppelt szövet fő előnye a vizuális vonzerő. Az öltésminta változatos, néha nagyon művészi. További előnye, hogy könnyű, puha, tartós, ellenáll a napfénynek, nem veszti el az alakját és nem zsugorodik össze.  

#2 KIALAKÍTÁS ÉS KAPACITÁS

Mielőtt beszereznéd az igényeidnek megfelelő tökéletes pénztárcát, nézd meg a jelenlegit. Mennyi kártyát, készpénzt vagy egyéb tárgyat tárolsz most benne?

Ha minimalista vagy és csak néhány dolgot viszel magaddal, akkor más lesz a pénztárcaválasztásod, mint annak, aki sok mindent szeretne a tárcájában tárolni.

Egy női pénztárca kiválasztásakor a funkcionalitás éppoly fontos, mint a hosszú élettartam.

Ugye te is olyan pénztárcát szeretnél, amely akár több évig is kifogástalan minőségű marad?

A tervezők gyakran küzdenek a funkcionalitás és az esztétika egyensúlyának megteremtésével.

Manapság divatosak a vékonyabb és minimalista megjelenésű pénztárcák, de ezek sok kompromisszummal járnak: nagyon kevés tárolóhellyel rendelkeznek. Egy praktikus pénztárcában 6-8 kártya és egy jó adag készpénz is elfér.

 

Üres Pénztárca Bill's tulajdonságai

 

A Bill’s Pretty biz’ egyedi női pénztárca tervezésekor ezeket a szempontokat vettük figyelembe, továbbá azt is, hogy például utazáskor beleférjen az útleveled, a beszállókártyád, és a gép landolása után annak az országnak a pénztípusa is, ahová éppen utaztál.

Pénztárcáink speciális nikkel cipzárral záródnak, így megvédik a bennük tárolt értékeidet.

#3 A PÉNZTÁRCA MÉRETE

A pénztárca mérete attól függ, hogy mit szeretnél benne tárolni. Ne feledd, hogy a nagyobb méret csak akkor jelent nagyobb tárolókapacitást, ha egy jól megtervezett pénztárcáról van szó. A felesleges zsebek és az extra textilrétegek már önmagában sok helyet elfoglalhatnak.

A nagyméretű pénztárcát általában hosszú tárcának nevezik. Méretük lehetővé teszi, hogy egy okostelefon is elférjen bennük, ami igen praktikus.

 

Üres Telefontartós pénztárca

A képen: Telefontartós, nagyméretű női pénztárca az Értékmarket kínálatában.

A számodra tökéletes méretet tehát úgy kell kiválasztanod, hogy szem előtt tartod:

  • hol fogod a pénztárcádat tartani,
  • milyen méretű táskában fogod tartani és
  • mennyi mindent szeretnél a pénztárcában tárolni.

Vásárolj olyan pénztárcát, amely megfelel a használati szokásaidnak és így sok kellemetlen perctől kíméled meg majd magad!

#4 A PÉNZTÁRCA MINŐSÉGE

Ha ez egy fontossági sorrend lenne, akkor ezt tettem volna az első helyre. A szakszerűen elvégzett munka, a termék minden apró részletének megfelelő kidolgozása csakis olyan mesterek kezéből kerülhet ki, akik sok éves gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek.

Ha van rá lehetőséged, ellenőrizd, hogy hol, hogyan és milyen körülmények között készül az általad megvásárolni kívánt termék. Az internet a tájékozódást is megkönnyíti. A komolyabb cégek rendelkeznek saját honlappal, bemutatkozó oldallal, esetleg fórumokon hivatkoznak rájuk vagy termékeikre.

Munkavégzésnél sokat számít a magas minőségű kézi munka, az alapos munkavégzés, a részletekre való odafigyelés és a szakma iránti elkötelezettség. Hiába a kiváló alapanyag vagy a jó tervezés, a rosszul végzett munka teljesen tönkre teheti az elkészítés gondos folyamatát. A kiváló szakmunka azonban hosszú élettartamúvá és sokkal szebbé varázsol egy árucikket.

 

Üres Különleges női pénztárca Bill's

A képen: Magas minőségű gyártási technológiával készült Bill's Pretty Biz' pénztárcák

#5 ETIKUSSÁG ÉS FELELŐSSÉG

Hidd el, hogy te is befolyással lehetsz arra, hogy mi történik a világban, te is tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért, lehetsz te is etikus fogyasztó!

Azzal, hogy olyan cégektől vásárolsz, amelyek komolyan veszik a társadalmi felelősségvállalást, te is hozzájárulhatsz egy igazságosabb, élhetőbb társadalom kialakításához.

 

A LEGJOBB NŐI PÉNZTÁRCA KIVÁLASZTÁSA - ÖSSZEFOGLALÁS

Mindent összevetve, a következő szempontokat érdemes szem előtt tartanod, mielőtt kiválasztanád a tökéletes pénztárcádat:

  • Készüljön jó minőségű, tartós anyagból.
  • A kialakítása és a kapacitása feleljen meg a mindennapi szokásaidnak.
  • Legyen olyan méretű, hogy jól elférjen a zsebedben vagy a táskádban.
  • Próbálj tájékozódni, hogy hol, hogyan és milyen szakemberek készítették.
  • Amennyiben fontos neked a bolygónk jövője, lehetőleg olyan cégtől vásárolj, amely etikus és fenntartható módon gyártja a termékeit.

 

Még több divatról szóló cikk az Értékmarketen:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Divat

Keresés