Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Híres focisták, akik február 14-én, Valentin-napon születtek

Olvasási idő: 7 perc
2023. 02. 10. 11:40:11
Híres focisták, akik február 14-én, Valentin-napon születtek

 

Február 14-e egy különleges nap a Gergely-naptárban. Ez Szent Bálint napja. Hétköznapi nyelven a „szerelmesek napja”, magyarul Bálint-nap. Tudtad, hogy Szent Bálint, azaz Szent Valentinus, nemcsak a jegyesek és fiatal házasok, de a lelki betegek, az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje is? Tovább olvasom...

 

Írta: Kiss Anita

Ki volt Valentin, azaz Bálint?

 

Bálint az ókori Rómában volt pap akkortájt, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy a katonai szolgálati idejük letelte előtt megházasodjanak, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint azonban megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is összeadta az ifjú házasokat, akiket a saját kertjéből szedett virágcsokorral örvendeztette meg, amiért 269. február 14-én kivégezték.

Bálintot 489-ben Gelasius pápa avatta szentté, és 496-ban tette meg ünnepnapjává február 14-ét. Így vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé a 14. századtól Franciaországban. A 19. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon. A II. világháború után, Németországban terjed el, hogy a szerelmesek virággal köszöntik egymást „Valentin-napon”. Az utóbbi években nálunk is elterjedt a Valentin-nap megünneplése.

A foci szerelmeseinek azonban február 14-e más jelentőséggel is bír. Ezen a napon született ugyanis néhány igazán tehetséges labdarúgó is.

 

Híres focisták, 5 élvonalbeli labdarúgó, akik tehetségükkel beírták a nevüket a futball történelemkönyvébe, és akik mind február 14-én, Bálint-napon születtek.

 

1. Edinson Cavani

 

Az uruguayi focista 1987. február 14-én született. Edinson Cavaniról köztudott, hogy a világ labdarúgásának egyik legjobb csatára, aki már jóval több mint egy évtizede a csúcson van, rengeteg trófeát gyűjtött be és több mint 400 gólt szerzett pályafutása során.

 

Cavani

 

A 2022-es katari labdarúgó világbajnokságon történteket Cavani és társai nehezen tudták feldolgozni. Fernando Muslerát, José Gimenezt, Diego Godínt és Edison Cavanit fegyelmi vizsgálat alá vonta a nemzetközi szövetség a Ghána 2–0-ás legyőzésével záruló mérkőzés végén esett incidensek miatt. Cavani többek között felborította a játékvezető videomonitorját egy tizenegyesgyanús eset miatt, amit a VAR vissza sem nézett.

„Vannak olyan dolgok, amelyeket nem kéne megtenni, de a játékvezető impotenciáját nem tudom ép ésszel felfogni. Ha engem megbüntethetnek azért, mert odasóztam a VAR-monitornak, akkor a minket kiejtő játékvezetőnek börtönben lenne a helye” – mérgelődött Edinson Cavani.

 

2. Ángel Di María

 

Az 1988. február 14-én született argentin válogatott futballista az egyik legtehetségesebb játékos a saját generációjában. Ángel Di María az egyik legjobb szélső játékos a világon. A ballábas argentin gyors, erős, trükkös, technikás és kreatív, akitől az ellenfél játékosai okkal tartanak, amint labdához jut.

Pályafutását az argentin Rosario Centralban kezdte, majd a portugál Benfica csapatában játszva szerzett nevet magának. 2008-ban Lionel Messi oldalán játszva gólt szerzett, amivel a csapat olimpiai aranyérmet nyert.

2010-ben a Real Madridhoz került, ahol egy másik szupersztárral, Cristiano Ronaldóval játszott együtt. Ketten együtt segítették a „Blankókat” a régóta várt La Decima - a klub 10. Bajnokok Ligája-trófeájának - megnyerésében.

 

Angel di Maria

 

Di María a világ legjobb klubcsapataiban szerepelt, mint például a Manchester Unitedben, a PSG-ben és a Real Madridban. Útja során bajnokságokat, kupákat és európai bajnoki címeket is nyert. Ángel di María eddig az argentin válogatottban is kiemelkedően szerepelt, az eddigi 125 fellépésén 29 gólt szerzett.

Ángel di María, a spanyolul "Fideo" (tészta) becenévre hallgató argentin labdarúgó - amely becenevet azért kapta, mert karcsú testalkata ellenére rendkívül keményen dolgozik a pályán - a modern kor egyik futballikonja.

 

3. Kevin Keegan

 

Kevin Keegan, akit hatalmas egérnek becéztek, kétségtelenül az angol labdarúgás történetének egyik legnagyobb játékosa. Az angol futballista játékosként és menedzserként is szerepelt az angol válogatottban. Csodálatos karrierje során 63 nemzetközi válogatottságot szerzett és 21 alkalommal volt eredményes a Three Lions színeiben. Keegan klubkarrierje is nagyon sikeres volt, számos hazai és európai bajnoki címet nyert. Néhány klub, ahol játszott: Liverpool FC, a Hamburger SV és a Newcastle United.

 

Kevin Keegan

 

Az angol foci egykori sztárja, ma már a széles nyilvánosságtól visszavonultan él. Anglia a mai napig imádja a 70 éves Sir Kevin Keegant, legfeljebb azon megy a vita, hogy a Liverpool vagy a Newcastle United szurkolói szeretik őt jobban.

 

Kevin Keegan Kép forrása: https://www.chroniclelive.co.uk/

 

enlightenedTudtad? Keegan 57 éves koráig edzősködött, majd visszavonult. A Flybe International légitársaság ebből az alkalomból róla nevezte el a Newcastle és London között repülő egyik belföldi gépét. Kevin Keegan arcát egy kilencéves lány, Charlotte-t készítette, ő nyerte meg ugyanis a Chronicle pályázatát, ahol az volt a feladat, hogy tervezzenek egy arcképet Kevinről a légitársaság repülőgépére.

 

4. Tyler Shaan Adams

 

Tyler Shaan Adams amerikai profi labdarúgó, aki az angol bajnokságban (Premier League) szereplő Leeds United csapatában játszik és az Egyesült Államok válogatottjának csapatkapitánya.

Már négyéves korában is jellemző volt rá a versenyszellem és rendkívül kemény munkamorál. Édesanyja, Melissa Russo, aki gyermekkora nagy részében egyedül nevelte Adamset, mindig mellette állt és támogatta. Adams már gyerekként is rendkívül kitartó és szorgalmas volt.

„Mindig is az a gyerek volt, aki hajlandó volt mindent megtenni, hogy segítsen. Ha havazott és lapátolni kellett a kocsifelhajtót, ő ott volt velem: 'Anya, hol a lapátom? Anya, miben kell segítség?'” – mondta róla az édesanya.

Adams 12 évesen csatlakozott a Red Bull Akadémiához. Később a fiatal Tylert az Egyesült Államok U17-es válogatottja hívta. Adams csatlakozott a klub felnőtt tartalékcsapatához, a The New York Red Bulls II-höz. Csapatának segített megnyerni a 2016-os USL Kupa döntőjét és a New York-i csapat bajnoki (MLS-kupa) rájátszásba jutását is. A Red Bulls a második fordulóban kiesett, de ahogy az egyik ajtó bezárult, egy másik megnyílt Adams előtt.

Néhány nappal később megkapta első válogatottbeli behívóját. November 14-én Portugália ellen Adams történelmet írt, hiszen ő volt az első 1999-es születésű játékos, aki pályára lépett a korosztályos MNT-ben (az amerikai férfi nemzeti labdarúgó-válogatottban) és végigjátszotta a 90 percet a regnáló Európa-bajnok elleni 1-1-es döntetlen alkalmával.

"Senki nem mondaná meg azt, hogy Tyler a legfiatalabb játékos a csapatban" - mondta a New York Red Bulls korábbi vezetőedzője, Jesse Marsch. "Amikor látod őt játszani, egy érett férfinak tűnik, amikor pedig szemtől szemben látod, akkor olyan babaarcú kisfiú. Tyler soha nem néz más irányba, amikor focizik és van egy különleges képessége. Nem ismeri a félelmet.”

Az emberek felnéznek rá, annak ellenére, hogy még igencsak fiatal. Nincs olyan játékos, aki ellen úgy játszik vagy olyan meccs, amire úgy menne el, hogy ne lenne alaposan felkészülve. „Szerintem megvan benne a potenciál, hogy felpezsdítsen és motiváljon egy csapatot, kihívást jelentsen egy csapatnak és egyfajta jelzőfény, iránymutatás legyen arra nézve, hogy mit jelent egy csapat” - mondta róla egykori edzője.

Adams 2019 januárjában csatlakozott az RB Leipzighez, majd három és fél évvel később, 2022 júliusában a Leeds Unitedhez igazolt.

 

Adams

 

A 2022-es katari világbajnokságra Adamset nevezték ki az Egyesült Államok csapatkapitányává. 1950 óta ezzel ő lett Amerikában a legfiatalabb kapitány. 2023. január 13-án őt választották meg a 2022-es év amerikai futballistájának. Ugyanezen a napon bejelentették, hogy ő az év amerikai férfi játékosa is.

 

5. Lucas Hernandez

 

Teljes neve Lucas François Bernard Hernández. Lucas 1996. február 14-én, Szent Bálint napján született Marseille-ben, Franciaországban.

Amikor Lucas 4 éves volt, Theóval, a testvérével és az édesanyjával együtt Spanyolországba költöztek, hogy csatlakozzanak az apjukhoz, aki akkoriban az Atletico Madridnál töltötte utolsó futballéveit.

Lucas számára nehéz volt a spanyolországi letelepedés. Szülei állandó házassági válsága miatt depressziós volt. 2004-ben apja egy nap összecsomagolt és elhagyta a családját, hogy Thaiföldön kezdjen új életet. Hátrahagyott mindent, beleértve a fiait is.

Lucas és a bátyját édesanyjuk nevelte, a fiúk mindketten a focizást választották, így menekültek ebből a problémás, pszihésen megterhelő helyzetből. Kettőjük közül, a testvére Theo volt az első, aki először felkeltette az Atlético de Madrid játékosfigyelőinek figyelmét és próbajátékra hívták, amelyen jelesre vizsgázott.

A két testvér végigjárta az ifjúsági korosztályt és végül bejutottak az élvonalba. Míg Lucas az Atletico Madrid csapatához került, addig testvére, Theo, a spanyol bajnokság egy másik csapatánál, a Deportivo Alavésnél folytatta. Lucas Hernandezt 2019. július 1-jén leigazolta a német rekordbajnok FC Bayern München, az akkor 23 éves védő ötéves, 2024-ig szóló szerződést kapott.

Időközben Lucas állandó kezdőjátékos lett a hazája válogatottjában is és a csapat sikerének is részese volt a 2018-as FIFA-VB-n. A 2020-as foci EB aztán nem róla (és a francia válogatottról) szólt, Franciaország már nyolcad döntőben búcsúzni kényszerült Svájc ellenében. A 2022-es katari világbajnokságon pedig csak 13 percig játszhatott, Franciaország ausztrálok elleni nyitómeccsén ugyanis a jobb térdében elszakadt az elülső keresztszalagja, ami alsó hangon is 6 hónapos kihagyást jelent a számára. Lucast a testvére Theo váltotta a védelem bal oldalán.

 

Hernandez

 

2017-ben a sajtó Lucas magánéleti problémáitól volt hangos. 2017. február 3-án, hajnali fél három körül a spanyol rendőrség letartóztatta Lucast azzal a gyanúval, hogy bántalmazta a barátnőjét (a párocska egyébként verekedett egymással). Llorente-t, a barátnőjét, kisebb sérülésekkel kórházba szállították. Hernandez ellen végül távoltartási végzést adtak ki, bár korábban egyikük sem tett feljelentést.

Lucast később elítélték a barátnőjével szemben elkövetett családon belüli erőszakért. Llorente asszony pedig 31 nap közmunkát kapott erőszak, testi sértés miatt. Megdöbbentő módon mindkét fél megszegte a bírósági végzést (elrepültek együtt Las Vegas-ba összeházasodni), ezért Lucas hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az ez ellen benyújtott fellebbezését elutasították.

 

+12 híres focista, akik Valentin-napon születtek

 

Híres focisták, akik február 14-én, Valentin-napon születtek

Híres focisták akik Valentin-napon születtek

Híres focisták, akik Valentin-napon, február 14-én születtekA képek forrása: www.pinterest.com

 

Egy szomorú esemény is kapcsolódik ehhez a naphoz, ugyanis február 14-én hunyt el a legendás „Aranycsapat” csatára, a világhírű olimpiai bajnok (1952) és világbajnoki ezüstérmes (1954) labdarúgó, Hidegkúti Nándor (becenevén „az Öreg”), aki a londoni 6:3-as mérkőzésen mesterhármast szerzett.

A Bálint napján született híres focistákat figyelemre méltó képességekkel és tehetséggel ajándékozta meg a sors. Ez a nap, amely a szerelmet ünnepli, emlékeztessen minket arra, hogy milyen sikereket érhet el valaki, ha kitartóan küzd az álmai megvalósulásáért.

Emlékezzünk erre a napra nemcsak a szeretet és a szerelem ünnepeként, hanem az erő és a kitartás szimbólumaként is. A február 14-én született futballistáktól megtanulhatjuk, hogy soha ne hagyjuk, hogy bármi is megakadályozzon minket a sikerre való törekvésben.

 

Romantikus filmek Valentin-napra: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/02/13/valentin-nap-romantikus-filmek/

Valentin-napi ajándék férfiaknak, focirajongóknakhttps://ertekmarket.hu/winnersport-142

 

-----------------------------------------------------------------------------

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés