Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Milyen focilabdát vegyek? -Teljeskörű útmutató a választáshoz

Olvasási idő: 17 perc
2023. 02. 08. 11:25:09
Milyen focilabdát vegyek? -Teljeskörű útmutató a választáshoz

A megfelelő focilabda kiválasztása igazi kihívást jelent, hiszen nagyon sok focilabda típus és márka van a piacon, valójában számtalan variáció közül választhatunk. Emiatt érthető, hogy sokan elbizonytalanodnak labdavásárlás közben. Mi segítünk neked eligazodni a különböző focilabdák között! Íme egy gyors összefoglaló a legfontosabb tulajdonságokról, amire figyelned kell akkor, amikor kiválasztod a számodra tökéletes focilabdát. Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita - Winnersport

A focihoz a megfelelő futballcipőn kívül igazából csak egy jó futball-labdára lesz szükséged.

Fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb focilabdát, hiszen a labdák többféle méretben kaphatóak és sok mindenben különböznek egymástól, attól függően, hogy milyen körülmények között lehet őket használni.

Álmaid labdája lehet egy edzőlabda vagy akár egy legmodernebb technológiával készített “kisebb csoda” is, amely akár egy világbajnokságon vagy a Premier League-ben is használható lenne.

Akár kezdő, akár tapasztalt focista vagy, ezzel a hasznos útmutatóval megkönnyítheted a megfelelő futball-labda kiválasztását.

Milyen a jó focilabda? Olvasd el a cikkünket és megtudhatod!

 

Melyik focilabda a legjobb? Hogyan válaszd ki a tökéletes focilabdát?

 

A megfelelő futball-labda kiválasztása ijesztő feladatnak tűnhet, különösen azért, mert a boltokban rendkívül sok, eltérő típusú labda kapható.

Akár szabadidős focihoz, akár profi játékhoz keresed a tökéletes labdát, van néhány kulcsfontosságú dolog, amelyet jó, ha figyelembe veszel a labda kiválasztásakor.

⛹A labda méretének például igazodnia kell a játékos életkorához és képzettségi szintjéhez; míg az anyagok, amelyekből a labda készült jelentősen befolyásolják majd, hogy mennyire tartós és ellenálló a labda a különböző időjárási körülmények között vagy az eltérő játékfelületeken.

A FIFA minősítés azt jelzi, hogy a labdát tesztelték, hogy megfeleljen bizonyos szigorú minőségi és biztonsági előírásoknak, ezért, ha a pénztárcád is megengedi, keresd az ilyen címkével ellátott labdákat a vásárláskor.

Olvasd el ezt az útmutatót, amely segítségedre lesz a döntés meghozatalában és segít kiválasztani az igényeidnek leginkább megfelelő futball-labdát!

 

1. MÉRET ALAPJÁN

 

Különböző méretű focilabdák és azok jellemzői

 

Milyen méretű focilabdát vegyek?

 

A boltban vagy a weboldalakon keresgélve feltűnhet, hogy sokféle méretű futball-labda közül lehet választani.

A profi futballisták 5-ös méretű labdát használnak a játékhoz, de ez nem jelenti azt, hogy nem használják a többi méretet gyakorláshoz vagy készségfejlesztéshez.

Nézzük meg az egyes labdaméreteket, kinek készültek és mikor használjuk őket!

 

Milyen focilabdát vegyek?

 

Futball-labda méretek

 

Milyen méretű focilabdák vannak? (focilabda méretek)

 

1-es méret

Az 1-es méretű labda, más néven minilabda, a legkisebb a focilabdák közül, 45-50 cm. A minilabdát minden életkorú focista használhatja. Akár a cselezést vagy a labdazsonglőrködést szeretnéd fejleszteni, ez a kisebb méretű labda tökéletes lehet számodra. Kiváló kisebb gyerekeknek, hogy megszokják a labdát és gyakorolják az alapkészségeket. Ezeket a kis méretű labdákat néhány futballrajongó kifejezetten gyűjti.

2-es méret

A 2-es méretű labda szintén inkább készségfejlesztő labda. Ez a méret a fociedzéseket éppen elkezdő 3-5 éves korosztálynak ajánlott.

3-as méret

A 3-as méretű focilabda, ideális a fiatal, 5-8 éves focisták számára. Egy 5-ös méretű focilabda egyszerűen túl nagy lenne egy gyerek lábának és sérüléseket is okozhatna. A 3-as méretű labda sokkal előnyösebb a kezdőknek, többek között azért is, mert minél többet gyakorolják a cselezést és a rúgást, később annál ügyesebbek lesznek a “nagy” labdával.

4-es méret

8 és 12 év közötti focisták számára a 4-es méretű labda, más néven ifjúsági labda a legalkalmasabb. Azok a fiatal játékosok, akik néhány évig a junior labdán fejlesztették képességeiket és erejüket, nyugodtan áttérhetnek a 4-es méretre. Ez a 63-66 cm-es labda segít a fiatal játékosoknak abban, hogy továbbcsiszolják a labdavezetési és labdakezelési képességeiket, mielőtt áttérnének a hivatalos labdára. A futsal labda is 4-es méretű.

5-ös méret

A 12 évesnél idősebb futballistáknak érdemes áttérniük az 5-ös méretű focilabdára. A hobbi, felnőtt focisták és a futball legnagyobb sztárjai is ezt a méretű labdát használják. A profi mérkőzéseken használt hivatalos labdák a FIFA Inspected jóváhagyási pecsétjével rendelkeznek, tehát megfelelően tesztelték a gömbölyűség, a súly, a légnyomás, a vízfelvétel, az alak és a méret megtartása szempontjából. Ezek a FIFA által jóváhagyott focilabdák drágábbak, mint a szabadidős használatra szánt labdák.

 

2. A LABDA FELÉPÍTÉSE ALAPJÁN

 

BELSŐ

 

A labdák belsejében található belső nagyban meghatározza azt, hogy a labdát milyen felhasználásra ajánlják, hiszen a belső sok mindent befolyásol: a labdában uralkodó légnyomás állandóságát, a labda keménységét, a visszapattanás mértékét, a röppályáját, az alakmegtartó képességét és a súlyát.

A belsőnek 3 típusa van:

1. Latex belső (professzionális mérkőzésekhez): a latex belső puha és pattogós. Főképp a csúcsminőségű labdákban használják. A latexhólyag azonban nem tartja meg a levegőt olyan hosszú ideig, ezért gyakrabban kell fújni, mint a butil belsővel rendelkező labdákat. Néhány gyártó keresi a megoldást erre a problémára, és butilszeleppel kombinálja a latex belsőt, hogy javítsa a levegő-megtartási képességét.

2. A butil belső (rendszeres mérkőzéshez vagy edzéshez): ez a belső sokkal nagyobb levegő-megtartó képességgel rendelkezik, de valamivel nehezebb és keményebb, mint a latexbelső, ezért jobban megtartja az alakját és a levegőt is. Rendszeres mérkőzésre vagy klubedzésre szánt labdákhoz készítik. 

Ezeket a labdákat folyamatosan használni kell levegő-megtartó képességük és tartósságuk megőrzése miatt. 

A butil belső tulajdonképpen butil és gumi kombinációjával készül. A butil aránya szerint megkülönböztetünk 30, 50 vagy 80 %-os butil belső arányt. Minél több a butil, annál jobb a belső minősége.

A legjobb megoldás a kiváló minőségű latex belső butil szeleppel való kombinációja, így a labda jobban megtartja a levegőt.

3. A szintetikus gumi belső (edzéshez és rekreációs célra) a leggyakrabban használt belső, amelyet az alsó kategóriás labdarúgásban használnak. Jobb légvisszatartást biztosít, mint a latex belső, de nem olyan jó, mint a butil belső.

Amennyiben elsősorban kültéren játszol, a szintetikus belsejű labda jó megoldás, mert jobban bírja a környezeti hatásokat, mint a latex vagy butil belső. Jól tartja a levegőt is.

 

Focilabda belső

 

BÉLÉS

 

A belső és a labda külső borítása között található a labda bélése. A bélés rétegeinek száma a labda minőségének függvényében változó lehet.

Láttad már valaha egy focilabda belsejét? Ha igen, akkor egy szövetszerű anyagot láthattál a külső borítás alatt. Erről lesz szó a továbbiakban.

 

Focilabda felépítése

 

A bélés pamutból vagy poliészterből vagy akár a két anyag kombinációjából áll.

A sportág legmagasabb szintjein használt focilabdák több rétegű belső béléssel rendelkeznek (két-három vagy akár négy vagy öt réteggel).

A pamut puhább érzetet és nagyobb csillapítást biztosít a labdának, míg a poliészter biztosítja a labda tartósságát és az egyenletesebb pattogást.

Az olcsóbb futball-labdák kevesebb rétegű béléssel rendelkeznek, ezért előfordul, hogy ezekbe a labdákba nem olyan kellemes belerúgni és nehezebben irányíthatóak.

A bélés hozzájárul ahhoz, hogy a focilabda az élettartama alatt megőrízze az alakját és a pattogási tulajdonságait. A gyerekeknek 2 és 3 rétegű béléssel ellátott labda elegendő, míg a profiknak a 4 rétegű labdát ajánljuk.

 

KÜLSŐ BORÍTÁS

 

A labda külső borításának készítéséhez általában PU (polyurethane), TPU (thermoplastic polyurethane) vagy PVC (polyvinyl carbonate) szintetikus bőrt használnak. A valódi bőr borítású labdákat ma már inkább csak nosztalgia focimeccseken használják vagy egyes gyűjtők gyűjteményét gyarapítják vagy esetleg ajándéktárgyként funkcionálnak. Különösen kedvelik ezeket a típusú labdákat Németországban.

PU (poliuretán) BORÍTÁS – Profi mérkőzésre / klubedzésre

A prémium szintű labdák általában PU anyaggal vannak borítva. A PU labdákat a legmagasabb szintű játékra, profi mérkőzésekre és klubedzésekre tervezték.

A PU egy hőre keményedő műanyag, amely kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint például kopásállóság, szakadásállóság, jó rugalmasság és alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállás. A labda játék közben megőrzi az alakját, a focisták szeretnek ezzel a labdával játszani.

A PU futball-labdát általában termikusan ragasztják vagy kézzel varrják (erről részletesen írunk még a cikk további részében).

Az 3,5 mm-es, termikusan ragasztott PU focilabda a legújabb és az egyik legnépszerűbb prémium minőségű labda.

Környezetvédelmi szempontból előnyösebb a használata, mint a PVC borítású labdának, mert a PVC gyártása és égetése során dioxin (rákkeltő, az immun- és idegrendszerre káros anyag) keletkezik.

TPU (termoplasztikus poliuretán) BORÍTÁS - Edzésre / junior és amatőr mérkőzésre

A TPU a hőre lágyuló elasztomerek egy csoportja, amely nagyfokú rugalmasságot mutat, és rendkívül jól ellenáll a különböző igénybevételeknek. A TPU szintetikus bőrt leginkább gépi varrású labdákhoz használják, amely tartósabb és környezetbarátabb, mint a PVC, és nem keményedik meg hideg időben.

A TPU-bőr és a habréteg kombinációja lágyabbá teszi a focilabdát, ami segíti a játékosokat a labda pontos továbbításában, különösen a fejelés gyakorlásakor.

A 4,5 mm-es TPU borítású és gépi varrású labda kiválóan alkalmas edzésre és junior focimeccsre. Ezek a labdák olcsóbbak, mint a PU borítású labdák.

PVC (polivinil-klorid) BORÍTÁS - Promócióra / gyakorlásra / hobbi meccsekre

Az általában keménységéről ismert PVC (polivinil-klorid) egy hőre lágyuló műanyag, amelyet az olcsóbb és gyengébb minőségű labdák borítására használnak. A PVC labda meleg időben jobban teljesít, mint hidegben, mivel a labda hideg időben megkeményedik és veszít egyes tulajdonságaiból.

A PVC-borítás vastagsága szerint a PVC-labdának két fajtája van: az 1,6 és 2,7 mm-es. Az 1,6 mm-es PVC labda tökéletes reklámajándéknak, promóciós felajánláshoz. A 2,7 mm-es szivacsos PVC labda lágyabb és tartósabb, elsősorban szabadidős focihoz ajánlható.

VALÓDI BŐR BORÍTÁS – Hobbi célra, öregfiúk találkozókra / gyűjtőknek

Általában jobb minőségűek és puhábbak, mint a PVC labdák, de nem bírnak olyan jó tulajdonságokkal, mint a műbőr labdák.

Az igazi bőr focilabda jellemzője, hogy esőben a vizet magába szívja, ezért a labda nehezebb lesz, fejelése fájdalmassá és veszélyessé válik. Ennek a problémának az enyhítésére a belső és a külső bőr borítás közé, egy szövetből készült váz került. Ez növeli a szilárdságot és a nedvesség elleni védelmet.

Nézd meg, hogyan készül a focilabda:

https://www.youtube.com/watch?v=-ilHeJASuOk&t=150s

 

Adidas Al Rihla labda

Focilabda honnan származik - A focilabda története

 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a PU borítású labdákat a legmagasabb szintű játékra és profi mérkőzésekre tervezték. Ezek a labdák puhább tapintásúak, így érzékenyebbek és jellemzően jobb minőségűek, mint a PVC labdák.

A TPU borítású labda jól ellenáll a különböző igénybevételnek és olcsóbb, minősége viszont nem olyan jó, mint a PU labdáknak.

A PVC borítású labda olcsó, kívülről keményebb és nagyon tartós. Elsősorban szabadidős focihoz ajánlott.

 

enlightenedTudtad? A világ focilabdáinak közel 70%-át a pakisztáni Sialkotban gyártják. Ebben a városban közel 2000 futball-labda gyár van. Pakisztán évente 20 millió focilabdát exportál. Az itt élők olyan büszkék arra, hogy náluk gyártják a legtöbb focilabdát a világon, hogy Sialkot város bejáratánál még egy hatalmas aranyszínű focilabdát is felállítottak. Az iparág mintegy 200 000 embert foglalkoztat itt. Sialkot városában készül a világ kézzel varrott labdáinak mintegy 75%-a, amelyeket olyan nemzetközi márkák, mint az Adidas, a Nike és a Reebok értékesítenek. Az itt dolgozó emberek csak töredékét látják annak az összegnek, amit a fogyasztók végül kifizetnek az itt készült sporteszközökért. Riffat Naseer, egy 35 éves, nyolcgyermekes anya, két labda varrásáért mindössze napi 1 dollárt kap. Egykor az itteni gyári munkások többsége gyerek volt, de a nemzetközi felháborodás nyomán, 2007 óta, Sialkotban betiltották a gyermekmunkát. A pakisztáni Forward Sports 1991-ben alakult. Az 1990-es évek közepe óta gyárt labdákat az Adidas számára, amely a FIFA, az UEFA és az olimpiai események hivatalos meccslabdaszállítója.

 

VARRÁS

 

Termikus ragasztott focilabda - Bajnokságra / egyéb mérkőzésre / profi edzésre

Ez a legújabb technológia. Az eljárás lényege, hogy a labdát már nem varrják. A termikus ragasztási technika során a panelek egy formába kerülnek, amelyet egy gép melegít azért, hogy összepréselje és összeragassza a paneleket. Az ötlet lényege az, hogy a varrás kiiktatásával csökken a légellenállás és kevesebb energiát igényel a labda továbbrúgása, passzolása. További előnye, hogy a termikusan ragasztott panelek révén a focilabdák szinte tökéletesen vízállóak.

A 3,5 mm-es PU-bőrrel és a habosító réteggel kombinált termikus kötésű labda (pl. Nike, Adidas) a Bajnokok Ligája, a világbajnokságok és más profi labdarúgó bajnokságok világszerte kedvelt labdájává vált.

 

Termikus ragasztott focilabda

 

Kézzel varrott focilabda - Mérkőzésre / profi edzésre

A kézi varrás a leghagyományosabb módszer a focilabdák készítésére. Régen a labdákat főként kézzel varrták és vastag poliészterfonalat használtak a panelek összevarrásához. Ennek az eljárásnak még mindig megvannak az előnyei. A labdán a varrások mélyebbek és erősebbek, ezáltal kopásállóbbak, mint a gépi varrással készült labdák.  

A kézzel varrott labda gyártása sokkal lassabb, mivel a labdát emberek és nem gépek varrják. A kézzel varrott labdák előállítási költsége rendkívül magas, ezért általában Pakisztánban vagy Indiában gyártják őket.

 

Kézzel varrott focilabda

 

Gépi varrott labda - Edzésre / hobbi focimeccsre / promóciós célra

A gépi varrás egy gyors és olcsó technológia, amelyet főleg az olcsóbb és alacsonyabb minőségű labdáknál használnak. A gyártás során a paneleket egy speciális varrógéppel és apró mikroöltésekkel varrják össze. Ezek a varratok nem olyan mélyek és erősek, mint a kézzel varrottak, ezért a géppel varrott labdák kevésbé tartósak. A kézzel varrott labdához hasonlóan a gépi varrású labda is könnyen átnedvesedik és nehezebb lesz esős időben a szabadon lévő varratok miatt.

A gépi varrású focilabdák nagyszerűek a fiatalabb játékosok számára, mert kisebb a súlyuk, könnyebb velük fejelni és puhább érzetet kelt a labda érintése. Emellett sokkal olcsóbbak is, így ez a labda remek választás az iskolai edzésekhez.

 

Géppel varrott focilabda

 

Ragasztott varrat – Szabadidős játékra

Alacsony minőségű labdákon ragasztott varratok vannak (pl. a gumi- vagy műanyag labdák ragasztott varratokat használnak).

Mindent összevetve, ha a legjobb minőségű és tökéletes vízállóságú labdára van szükséged, akkor a termikus kötésű labda remek választás.

 

SZELEP

 

Sokféle szeleptípus létezik, de az egyik legújabb az önzáró szelep. Ez egy új és innovatív szeleptípus, amelyet pumpa vagy tű nélkül lehet felfújni. A szelep lehetővé teszi a levegő beáramlását a belsőbe, de nem engedi ki a labdából a levegőt.

Mekkora légnyomással kell rendelkeznie egy focilabdának?

A különböző labdák eltérő légnyomást igényelnek az optimális játékélmény biztosításához.

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) által kiadott, „Law of the Game 2022/2023” (A labdarúgás játékszabályai 22/23) címet viselő szabályzata azt írja elő, hogy a hivatalos mérkőzéseken a (68-70 cm átmérőjű, azaz 5-ös méretű) labda levegőnyomásának (tengerszinten) 0,6-1,1 atmoszféra (600-1100 g/cm2) között kell lennie. [Eredeti angol nyelven: “All balls must be of a pressure equal to 0.6-1.1 atmosphere (600-1,100 g/cm2) at sea level (8.5 lbs/sq in – 15.6 lbs/sq in.”]

A fenti előírás tehát csak a profi meccseken használt focilabdák határozza meg, az egyes labdaméretekhez szükséges pontos légnyomásszintet nem.

Ez a táblázat a labdaméretek szerint mutatja a szükséges légnyomás mértékét.

 

Labdaméret

Ajánlott PSI (nyomás)

1-es méret

Kevesebb, mint 6 PSI

2-es méret

Kevesebb, mint 6 PSI

3-as méret

6-8 PSI között

4-es méret

8.5 és 11.6 PSI között

5-ös méret

8.5 és 15.6 PSI között

 

Milyen mértékegységeket használnak a futball-labda nyomásának mérésére?

A PSI, a pounds per square inch (font per négyzetcentiméter) rövidítése, és a nyomás angolszász nyelvterületen elterjedt mértékegysége. Azt a fontnyi erőt jelöli, amely egy adott négyzetcentiméternyi területre kifejtésre kerül.

Egy másik mértékegység a nyomás mérésére a bar. A nyomás európában használatos SI mértékegysége a Pascal (Pa), 1 bar=100 000 Pa.

Hogyan kell a bar egységet PSI egységgé alakítani (és fordítva)?

A legegyszerűbben úgy, ha rákeressel a Google-ban a bar-ból PSI-be történő átváltásra (átváltási kalkulátor):

1 bar = 14,5038 PSI-vel

Amennyiben egy PSI mérésből egy bar értéket szeretnénk kapni, akkor egyszerűen elosztjuk a PSI nyomásértéket 14,504-gyel.

Honnan tudod, hogy egy focilabda megfelelően fel van-e fújva?

A focilabdák megfelelő nyomásszintre való felfújása sokkal fontosabb, mint gondolnád.

Ennek oka az, hogy ha túllépi az ajánlott légnyomáshatárt a labda, akkor nagy valószínűséggel egyenetlen formát vesz fel. Mivel a focilabdák belsője vagy puha latexből vagy gumiból készül, ezért ezek könnyen tágulnak. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a belső a labda bőrfelületi borítását túlságosan nyomja belülről, vagy – ha a paneleket összetartó varratok a túlfúvás miatt elszakadnak – kitüremkedik.

Ezzel szemben egy nem eléggé felfújt focilabdát megfelelő sebességgel nagy távolságra eljuttatni nem könnyű feladat.

Hogyan tudjuk tehát kordában tartani a dolgokat?

Három módszerrel ellenőrizheted, hogy a focilabda megfelelően fel van-e fújva:

1. Légnyomásmérő

A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy a focilabda megfelelően, fel van-e fújva, hogy megméred egy légnyomásmérővel (már ha kéznél van). Ezzel a készülékkel pontosan megmérheted a labdában lévő légnyomás nagyságát (PSI vagy bar). A legtöbb légnyomásmérő analóg, de készülnek digitális technológiával újabb változatok, amelyek pontosabb légnyomásmérést tesznek lehetővé.

2. A visszapattanás tesztelése

Bizonyára vannak olyan helyzetek az életben, amikor egyszerűen nincs kéznél a légnyomásmérő.

Ilyen esetekben a szemmértékedre kell hagyatkoznod: a legegyszerűbb, ha a focilabdát leejted kb. 2 méter magasból és megfigyeled, milyen magasra pattan. Ha a labda olyan 115 és 165 cm közötti magasságba pattan fel, akkor egészen biztos lehetsz abban, hogy a labda megfelelően fel van fújva.

Egy másik mérce szerint a megfelelően felfújt labdának körülbelül az ejtési magasság kétharmadáig kell felpattannia.

3. A szorítópróba

Végül pedig itt van a legpraktikusabb módszer, az úgynevezett szorítópróba.

Sok játékvezető így ellenőrzi meccs előtt, hogy a meccslabda megfelel-e a rá váró feladatnak.

Vedd a kezedbe a labdát, és szétnyitott ujjakkal próbáld meg összenyomni. Abban az esetben, ha a labda külső felülelete a nyomásra az ujjaid alatt benyomódik, tudhatod, hogy a labdának egy kicsit több levegőre van szüksége.

 

Hogyan pumpáljuk a focilabdát?

 

1. Szerezz be egy légnyomásmérőt és egy focilabda pumpát!

2. Mérd meg a nyomásszintet a légnyomásmérővel! Egy tipikus 5-ös méretű labdában 8,5 PSI és 15,6 PSI (0,6-1,1 bar) közötti légnyomásnak kell lennie.

3. Kend be a pumpa végén található tűt! Ez a következő fontos lépés, amit nem szabad kihagyni. A kenés biztosítja magának a tűnek a problémamentes be- és kihelyezését, valamint segít megelőzni a labdabelső kilyukadását és a szelepnyílásnál keletkező felületi szakadásokat. A kenéshez használj szilikon vagy glicerinolajat! Helyezz néhány cseppet a szelep területére és olajozd meg a tűt is.

4. Helyezd a tűt a megolajozott szelepbe!

5. Kezd el fújni a focilabdát! Ügyelj arra, hogy ne pumpáld túl gyorsan a labdát és ne fújd fel túlságosan!

6. Amikor elérted a kívánt légnyomásszintet, fejezd be a pumpálást.

 

PANELEK

 

A panel, a labda külső borítását alkotó szegmensek. Ezek száma minden egyes labdánál eltérő lehet.

A 32 paneles labda a legelterjedtebb és ezt a típust használják a legtöbb profi mérkőzésen.

Az eredeti futball-labda lényegében 20 hatszögletű (hatoldalú) és 12 ötszögletű (ötoldalú) felületből áll. Ez egy csonka ikozaéder (olyan poliéder, melynek húsz lapja van), de gömb alakú, mivel a lapok a bennük lévő levegő nyomása miatt kidudorodnak. A panelek összevarrása és felfújása után a labda majdnem tökéletes gömböt alkot.

 

enlightenedTudtad? Az 1960-as évektől kezdve a futball-labdák teljesen szintetikus anyagokból készültek. R. Buckminster Fuller építész tervezte azt a híres futball-labdát, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk. Fuller 20 hatoldalú és 12 ötoldalú darabot használt, amelyeket összevarrva egy gömböt alkotott. Ekkor jelentek meg a labdán az ikonikus fekete ötödök. A fekete darabok célja az volt, hogy a játékosok jobban követhessék a labda útját. Ezt a labdatípust "buckeyball"-nak hívták és még ma is világszerte gyártják.

 

Léteznek 18 és 26 paneles konstrukciók is, amelyeket különböző profi ligákban használnak, többek között az amerikai fociligában (Major League Soccer) 2002-ig, illetve a skót és az angol bajnokságokban.

Ha egy labda kevesebb panelből készül, akkor a labda elrúgása után a labda röppályája változhat, mivel a borítása kevésbé stabil.

A panel összeillesztése szerint megkülönböztetünk:

Össszevarrt panelek

A legjobb minőségű labdákat poliészter vagy hasonló fonallal varrják össze. Az összevarrására egy 5 rétegű, sodrott poliészter zsinór a legmegfelelőbb. A kézzel varrt labdáknak szorosabb és erősebb a varrásuk. Egyes labdáknál Kevlar® erősítésű poliészter varratot is használnak.

A felső kategóriás labdákat kézzel, a középkategóriás labdákat általában géppel varrják.

Bélésre ragasztott panelek

Az alacsonyabb árkategóriájú, gyakorló labdáknál a panelek a bélésre vannak ráragasztva. Ezek keményebb tapintásúak és általában olcsóbbak, mint a varrott labdák.

Termikusan ragasztott panelek

A termikus ragasztási módszer azt jelenti, hogy a 32 panelt hővel ragasztják össze. Nincsenek varratok, így ezek labdák kevesebb vizet vesznek fel és jobban megtartják eredeti súlyukat, ha esőben vagy nedves felületen játszanak velük.

 

3. MINŐSÍTÉS ALAPJÁN

Focilabda minősítése

 

A FIFA szigorúan meghatározza, hogy egy labdának milyen teszteken kell átesnie ahhoz, hogy FIFA QUALITY vagy FIFA QUALITY PRO jelzéssel lehessen értékesíteni. A két szabvány ugyanazokon a teszteken esik át, de a FIFA QUALITY labdáknak kisebb tűréshatárral kell teljesíteniük.

Amikor egy gyártó, mint például az Adidas, egy újonnan tanúsított labdát kíván piacra dobni, a késztermék tesztmintáit el kell küldeni egy laboratóriumba és a következő teszteken kell bizonyítania, mielőtt a labdát a FIFA QUALITY / PRO bélyegzővel látják el:

1. Egyenletes körméret

Ez a teszt biztosítja, hogy minden labda azonos méretű legyen, így minden játékosnak egyenlő feltételeket biztosít a mérkőzéseken való játék során. A FIFA QUALITY PRO 5-ös méretű labdák esetében ez a kerület 68,5-69,5 cm-es tartományba esik.

2. Állandó gömbölyűség

A labdán 45 000 különböző ponton végeznek méréseket és a gömbölyűséget matematikai úton számítják ki. A FIFA QUALITY PRO 5 méretű labdák esetében a megengedett maximális hiba 1,5%.

3. Egyenletes visszapattanás

A visszapattanást a laboratóriumban úgy tesztelik, hogy két méterről egy acéllemezre dobják a labdát és mérik a visszapattanás magasságát. Adott nyomáson és hőmérsékleten a labdának mindig kiszámíthatóan kell visszapattania (a legkisebb és legnagyobb visszapattanás között max. 10 cm lehet az eltérés).

4. Minimális vízfelvétel

Ideális esetben egy labda soha nem szívja magába a vizet, de zord időjárási körülmények között ez néha elkerülhetetlen. Ilyenkor a FIFA QUALITY jelöléssel ellátott labdák csak minimális mennyiségű vizet szívhatnak magukba (legfeljebb 10 %-kal nőhet a labda súlya).

5. Tökéletes súly

Az 5-ös méretű FIFA QUALITY labdáknak (https://ertekmarket.hu/brilliant-futball-labda-no5-617) 410-450 gramm, míg a FIFA QUALITY PRO labdáknak 420-445 gramm közötti súlyúnak kell lenniük.

6. Minimális nyomásveszteség

A FIFA QUALITY PRO labdák 72 óra alatt legfeljebb 20%-ot veszíthetnek a nyomásból. Ez segít biztosítani, hogy egy mérkőzés időtartama alatt a labda nyomása nagyjából azonos maradjon.

7. Alak és méret megtartása

Ebben a tesztben a labda 2000 szimulált gépi rúgásnak van kitéve. A végére a labdának nagyjából ugyanolyan nyomással, kerülettel és gömbölyűséggel kell rendelkeznie.

8. Egyensúly

Az egyensúlytesztet csak futsallabdákon végzik. Mivel a futsalt sík felületen játsszák, sokkal fontosabb, hogy a labda egyenletesen guruljon, amikor egyik játékos a másiknak átpasszolja.

 

Ikonikus labda

 

4. MÁRKA ALAPJÁN – Melyik márkájú focilabda a legjobb?

 

A labda márkája is szerepet játszik abban, hogy egy focilabdát érdemes-e megvásárolni vagy sem? Óvakodj az olcsó, rossz véleményekkel rendelkező márkáktól és próbálj meg olyan márkákat választani, amelyeket régóta gyártanak és már bizonyítottak. Az olyan márkák, mint a Puma, a Nike, az Adidas, a Wilson vagy a Winner mind régi, megbízható márkák, amelyekből érdemes vásárolni.

 

HOL FOGUNK JÁTSZANI A LABDÁVAL?

 

A labda kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy hol fogunk vele játszani? Ha a labdát a szabadban használjuk, akkor egy kültéri labdára lesz szükségünk, ha pedig belső térben, akkor egy beltéri labdára.

A beltéri focilabda technikailag jelentősen eltér a kültéri labdától.

A beltéri focipályák kisebbek, itt nincsenek hosszú átadások és a játékosoknak nagyobb kontrollra van szükségük a labda felett a rövid pályahossz miatt. A pályák a felületük szerint is eltérőek lehetnek. A kemény felületeken jobban pattog a labda.

A beltéri labdák alacsony pattogásúak, a kültéri labdák nem. A beltéri labdák nehezebbek, mint a kültériek. Keményebb felületeken pontosan ez a plusz súly segít a labda irányításában.   

 

smileyKis színes: Az 1966-os világbajnokság előtt hét nappal eltűnt a FIFA-világbajnoki trófeája. A Jules Rimet-trófeát valaki a Westminster Central Hallban rendezett kiállításról lopta el mindössze négy hónappal az angliai FIFA-világbajnokság előtt. Később egy Pickles nevű kiskutya találta meg egy bokor alá temetve. Gazdája 6000 angol font jutalmat kapott.

 

Focilabda ápolása és karbantartása

Hogyan ápold a focilabdát?

A focilabda megfelelő gondoskodással akár évekig is kitarthat. Ugye te sem szeretnéd mindig cserélgetni? Vigyázz hát rá, hogy hosszú ideig játszhass vele!

Íme néhány trükk, hogyan tartsd jó állapotban a focilabdádat:

1. Tároláskor engedd ki belőle a levegőt!

Amikor tárolod a focilabdát, eresszd le a benne lévő levegőt, hogy csökkentsd a benne lévő nyomást. A leeresztéshez használj pumpát és óvatosan engedd le.

2. Pumpáláskor óvd a szelepet!

Amikor felfújod a focilabdát, helyezz néhány csepp szilikonolajat vagy glicerinolajat a szelepre és a tűre.

3. A labda játék közben legyen megfelelően felfújva!

A legtöbb focilabda oldalán írás jelzi a megfelelő légnyomást és erre mindig érdemes odafigyelni, amikor edzés előtt felfújod a labdát. A leeresztett labdával nem tudsz hatékonyan játszani, a túlságosan felfújt labda pedig gyorsabban elhasználódik.

4. Tárold megfelelő körülmények között!

Sokan garázsban és kültéri helyiségekben tárolják sporteszközeiket, ami nagyszerű ötlet, ha fedettek. Ügyelj arra, hogy mindig száraz, rossz időjárási körülményektől védett helyen legyenek a focilabdák.

5. Meccs után tisztítsd le a labdát!

A tisztításhoz használj nedves ruhát. A durva kefélés és más agresszívebb tisztitási mód eltorzíthatja a labda alakját és roncsolhatja a felületét.

6. Megfelelő felületen játssz vele!

Mindig olyan felületen játsz a labdával amilyenre azt tervezték!

7. Kerüld a durva tisztítószereket vagy vegyi anyagokat!

A durva tisztítószerek, fehérítők és mosószerek roncsolódást okozhatnak a labda felületén, ezért inkább kíméletes szappannal, műbőr tisztítószerekkel vagy sima vízzel tisztítsd a focilabdát.

8. Ne állj rá a labdára!

A focilabdákat úgy tervezték, hogy nagy nyomást kibírjanak, de a test teljes súlyával egy pontra gyakorolt közvetlen nyomás nagyon megterhelheti a labdát. Ez a labdán való ülésre is vonatkozik!

9. Kerüld a labda falhoz való rugdosását!

Bár a falnak rugdosás segíthet a készségek fejlesztésében és az önálló, partner nélküli gyakorlásban, a labda falnak rúgása eltorzíthatja a labda alakját és felsértheti a felületét.

10. Védd a labdát az éles, hegyes felületektől!

Tartsd távol a labdát az éles szélektől, sarkoktól és felületektől, amelyek megkarcolhatják. A felületi sérülések tönkretehetik a labdát, különösen, ha ez gyakran ismétlődik.

Melyik a legjobb focilabda?

Erre nehéz egyértelmű választ adni, mert a legjobb futball-labda kiválasztása végső soron az egyéni képességeidtől és preferenciáidtól, valamint attól is függ, hogy azt hol és milyen gyakorisággal fogod használni.

 

ÖSSZEFOGLALÁS - MILYEN FOCILABDÁT VEGYEK?

 

Kevés olyan sportág van a világon, amelyet annyira kedvelnek az emberek, mint a labdarúgást.

Meglepően sokféle labda létezik és a megfelelő focilabda kiválasztása – legyen az felnőtt vagy gyerek focilabda – sokszor megterhelő feladat lehet, ha nem ismered a labdák közötti különbségeket, mivel a méret, a focilabda anyaga, a belső, a borítás és egyéb fontos jellemzők tekintetében a labdáknak sokféle változata van.

Cikkünkben bemutattuk a labdák közötti különbségeket és adtunk néhány tippet is ahhoz, hogy hogyan válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelő labdát.

Az új szezon előtt frissítsd fel sporteszközeidet vagy a csapatod felszerelését egy minőségi focilabdával. Látogass az Értékmarket weboldalra, ahol a legjobb Winner labdák közül válogathatsz, hogy Te és a csapatod a pályán is legyőzhetetlen maradjon!

Focizni szeretne a fiad? Olvasd el a futball jótékony hatásait!

 

  

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés