Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Különleges sportok kerekesszékkel– Sportok mozgáskorlátozottaknak

Olvasási idő: 13 perc
2022. 11. 22. 10:45:42
Különleges sportok kerekesszékkel– Sportok mozgáskorlátozottaknak
Köztudott tény, hogy a fizikai aktivitás fontos szerepet játszik az egészség, a jólét és az életminőség fenntartásában. A testmozgás csökkenti a depressziót és a szorongást is. A fogyatékossággal élők számára a fizikai aktivitás segíthet a mindennapi életvitel és az önállóság megteremtésében. Tovább olvasom….

 

Írta: Kiss Anita

A világ lakosságának jelenleg közel 15%-a él valamilyen fogyatékossággal. A fogyatékossággal élők csoportján belül a kerekesszékesek globális aránya majdnem 2%-ra tehető, vagyis több mint 130 millió ember tartozik e körbe. (Wheelchair Foundation 2016)

A KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint Magyarországon 227.633 fő 15 év feletti mozgássérült ember él.

A fogyatékossággal élők egyik legmeghatározóbb nehézsége, mellyel többnyire napi szinten, az élet majdnem minden területén kénytelenek szembenézni, az izoláció.

„A parasport nem élethalálharc, de az értéke ugyanaz”

A rendszeres fizikai aktivitás vagy bármely ilyen jelleggel űzött sport tudományosan alátámasztott módon alkalmas a testi-lelki egészség megőrzésére, a szorongás oldására, csapatban űzött változatai pedig a társas kapcsolatok kialakításának és megerősítésének is kiváló eszközei. Mindezekből következik, hogy a fogyatékossággal élők körében különös jelentősége van annak, hogy – lehetőségeikhez mérten – minél többen sportoljanak. 

A sport tehát segít abban, hogy a sérült egyén visszanyerje önállóságát, az izomerejét, az ügyességét, koordinációját, önbizalmát és motivációját.  A mozgásszegény életmód mindezeket negatívan befolyásolja, és adott esetben a kerekesszék használatának elsajátítását is megnehezíti.

Milyen sportok léteznek a mozgáskorlátozott emberek számára, amelyet hideg időben is űzhetnek?

A cikkemben szeretnélek megismertetni néhány kerekesszékes sportlehetőséggel. Igyekeztem benne elhelyezni sok-sok inspiráló interjút is olyan emberekkel, akik kerekesszékbe kerültek, de nem keseredtek el, és aktív életet élnek. Ha elolvasod ezeket az interjúkat, sok erőt meríthetsz belőlük: megismerheted ezeknek a mozgáskorlátozott embereknek a hihetetlen erejét és kitartását.

 

Fontos, hogy a rendszeres testmozgás megkezdése előtt konzultálj orvossal vagy testmozgással foglalkozó egyéb szakemberrel.

 

Mozgáskorlátozottan is aktívan! Sportolási lehetőségek télen, különleges sportok kerekesszékkel, mert a rossz idő nem lehet kifogás!

 

Íme a legnépszerűbb szabadidős sportok listája:

1.     Kerekesszékes kosárlabda

2.     Kerekesszékes rögbi

3.     Kerekesszékes tenisz

4.     Boccia

5.     Kerekesszékes karate

6.     Kerekesszékes vívás

7.     Kerekesszékes sportlövészet

 

Kerekesszékes kosárlabda

Ez a közkedvelt sportág eredetileg az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki a II. világháború alatt. Azok a profi sportolók, akik a háborúban megrokkantak, a háború után sem tudtak lemondani imádott játékukról és kerekesszékben folytatták. Nagy-Britanniában ellenben hadirokkantakat rehabilitáltak ezzel a sporttal.

A Római Olimpiai Játékokkal párhuzamosan megrendezett első paralimpiai játékok programjában 1960-ban már szerepelt a kerekesszékes kosárlabda, amelyben csak és kizárólag mozgásukban korlátozott játékosok vehettek részt, akik nem voltak képesek az ép sportolókhoz hasonló mozgásokat végrehajtani (futni, ugrani, és függőleges tengelyük körül megfordulni).

Magyarországon az 1960-as években került a sport a rehabilitáció repertoárjába. A 70-es évektől kezdődően minden olyan kerekesszéket használó amputált és gerincvelő-sérült ember megismerkedett a kerekesszékes kosárlabda alapjaival, akit az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kezeltek.

Kerekesszékes kosárlabda

 

A sportág szabályai:

A kerekesszékes kosárlabda szabályai szinte teljesen megegyeznek a jól ismert kosárlabdajáték szabályaival. Két öt fős csapat játszik egymás ellen és az a csapat nyer, amelyik több pontot szerez a labda kosárba juttatásával. Egy mérkőzést 4x10 perces időtartamban játszanak, egy 28x15 méteres pályán.

Természetesen részben biztonsági okokból, részben pedig a tiszteségtelen előny megszerzésének megakadályozása céljából a szabályzat előírásokat tartalmaz a kerekesszékre vonatkozóan is.

Szeretnék egy kosárlabdát: https://ertekmarket.hu/winnersport-142/labda-kosar-basket

 

Kerekesszékes rögbi:

A játékot 1977-ben találta ki Kanadában egy csapat tetraplégia - négy végtag bénulása miatt kerekesszékbe kényszerült kosárlabdázó-, akik belefáradtak abba, hogy mindig lemaradnak a pályán az ügyesebb csapattársaikkal szemben. A sportág népszerűsége nagyon gyorsan nőtt az USA-ban.

Az 1980-as években a sport neve megváltozott, és az Egyesült Államokban "quad rögbi", világszerte pedig "kerekesszékes rögbi" néven vált ismertté.

Ahogy a sportág fejlődött az 1990-es évek elején, úgy fejlődött a felszerelés is. A játékosok 1992 körül olyan sportspecifikus székeket kezdtek használni, amelyek könnyebbek, tartósabbak és még jobban tűrik a játék nagy ütésállóságát.

Világviszonylatban a sportág 1990-ben debütált a kerekesszékesek világjátékán és az 1996-os atlantai játékokon tartott bemutatót követően 2000-ben, Sydneyben, teljes jogú paralimpiai sportággá vált.

Ez az egyedülálló sportág a rögbi, a kosárlabda és a kézilabda elemeit ötvözi.  A játékosok kerekes székei közötti érintkezés megengedett, sőt, a játék szerves részét képezi, mivel a játékosok kerekes székeikkel tartják és blokkolják az ellenfeleket.

Felszerelések

Szíjak

A pántok rögzítik a játékosokat. A jó pántok stabilitást biztosítanak a játékosnak, ami segíti a hatékony és eredményes sportolást.

A három legfontosabb terület, ahol a leszíjazás történik: derék, combok és a lábak.

A szíjazó pánt készülhet bőrből, gumiból, neoprénből, nejlonból vagy más anyagokból.

Kesztyűk

Többnyire minden kerekesszékes rögbijátékos kesztyűt visel játék közben. A kesztyű megvédi a játékos kezét és bőrét a zúzódásoktól, horzsolásoktól. Emellett jó fogást biztosít a labda és a kerekesszék megtartásához.

Kerekesszékek

A sportban használt kerekesszékek kétféle típusúak:

1.     Támadó kerekesszékek

2.     Védekező kerekesszékek

Kerekesszékes rögbi

 

A sportág szabályai

A játékot kosárlabda pályán játsszák, röplabdával, férfiak és nők vegyesen. Egy csapatot 12 játékos alkot, a pályán egyszerre 4-4 játékos küzd.

Bár a kerekesszékes rögbi eredeti elnevezése ("murderball"= „gyilkos labda”) félrevezető lehet, ez egy olyan sport, amely egyáltalán nem erőszakos. Mégis, mivel az egyik legtöbb kontaktust tartalmazó adaptált sportág (az adaptált sport, más néven a fogyatékkal élők sportja), ez azt jelenti, hogy a játékosoknak számos taktikai és biztonsági kérdéssel kell tisztában lenniük.

A kerekesszékes rögbi egyik fő előnye, hogy bármilyen fogyatékkal élő személy játszhatja, még azok is, akik súlyos, a felső és alsó végtagokat érintő sérüléseket szenvedtek (gerincsérülések, agyi bénulás, deformitás).

 

Magyarország egyetlen kerekesszékes rögbicsapata: https://wildboars.hu/

 

Kerekesszékes tenisz

A kerekesszékes tenisz eredete 1976-ra vezethető vissza, amikor az amerikai Brad Alan Parksot – aki síbaleset következtében deréktól lefelé megbénult – bemutatták új rekreációs terapeutájának, Jeff Minnebrakernek, aki autóbaleset miatt kényszerült kerekesszékbe. Parks a rehabilitáció alatt kezdett el kísérletezni a teniszlabdák kerekesszékből történő ütögetésével, majd Jeff Minnebraker gyógytornásszal közösen fejlesztették és népszerűsítették a sportágat kezdetben az Egyesült Államokban.

Minnebraker a játékhoz újfajta, könnyű, jól manőverezhető kerekesszéket alkotott. Némi kísérletezés után Parks rájött, hogy ezt a játékot a kerekesszékesek a pálya mérete vagy a felszerelés módosítása nélkül is játszhatják, ha a szabályok megengedik, hogy a labda kétszer pattanjon le.

Kerekesszékes tenisz

Sok teniszező véli úgy, hogy az általános egészség szempontjából a tenisz az egyik legjobb élethosszig űzhető sport, és ezt az állítást a közelmúltban közzétett kutatások is alátámasztják. Dr. Vincent Huang szerint - aki a Mount Sinai Egészségügyi Rendszer Rehabilitációs Orvosi és Emberi Teljesítmény Tanszékének gerincvelő-sérüléssel és rehabilitációval foglalkozó szakembere - ez az egyik legjobb sport azok számára is, akik súlyos gerincvelő-sérülést szenvedtek és kerekesszéket kell használniuk.

„A kerekesszékes tenisz egy csodálatos sport, elősegíti a súlyos sérülésből lábadozók számára, hogy szocializálódjanak, valamint kapcsolatot teremtsenek a családjukkal és a barátaikkal. Emellett segít nekik újraépíteni az életüket a sérülésük után, és segít a pozitív életszemlélet kialakításában"- állítja dr. Huang.

A kerekesszékes tenisz másik egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi, hogy valaki, aki kerekesszékben ül, ugyanazon a pályán játszhasson ép barátaival és családtagjaival.

A kerekesszékes teniszben nem kell módosítani a teniszpálya méretét vagy a háló magasságát, és hagyományos teniszlabdákkal és ütőkkel is játszható. Az egyetlen speciális felszerelés a speciális tenisz kerekesszék.

A kerekesszékes teniszt először 1988-ban, a dél-koreai Szöulban játszották a paralimpia bemutató versenyszámként, majd 1992-ben, Barcelonában teljes értékű érmes sportággá vált.

Versenyszerű kerekesszékes teniszversenyt először 2002-ben, az Australian Openen játszottak. A kerekesszékes tenisz 2007 óta mind a négy Grand Slam-tornán - Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open - szerepel.

 

enlightenedTudtad? Esther Vergeer minden idők leghíresebb kerekesszékes teniszezője. Nyolc érmet - ebből hét aranyat - nyert négy egymást követő paralimpiai játékon, 2000 és 2012 között. 2013 februárjában jelentette be visszavonulását, miután több mint 10 éven át veretlenül volt világelső a női egyes világranglistán.

 

Milyen előnyei vannak a kerekesszékes tenisznek?

A játékosnak játék közben a kezét, valamint a felsőtestét is használnia kell ahhoz, hogy el tudja ütni a labdát. Ezzel erősödik a kar, a törzs, és újraépíthetők a finommotoros képességek, melyek segítenek a mindennapi életfunkciók ellátásában. A kerekesszékes tenisz kihívás elé állítja a játékosokat, hiszen le kell győzniük azt, ami kezdetben lehetetlennek tűnt számukra a fogyatékosságuk miatt. Mindez segít az önbizalom és az önbecsülés építésében.

 

enlightenedTudtad? A teqis egy innovatív ütős sport, melyet a multifunkciós sporteszközön, a Teq asztalon kell játszani. A teqis beltéren és kültéren, különböző talajon (salakpályán, a kemény pályán, a fűvön vagy homokban) is űzhető. A para teqis a kerekesszékes tenisz alapjaira épülő, egyedi, speciális szabályrendszerű, innovatív ütős sport. Gyakorló teniszlabdával és strand-teniszütővel is játszható. Kiválóan fejleszti az ütéstechnikát és a koncentrációs készséget, továbbá rendkívül látványos labdamenetekre ad lehetőséget. A játékot 1-1 kerekesszékes játékos, de akár egy ép és egy kerekesszékes játékos párban is játszhatja. 
 

BOCCIA - GOLYÓSPORT

A boccia gyökerei az ókori Görögországból származnak, ahol a játékosok nagy köveket dobáltak egy kőből készült céltáblára. E különleges játék során használt tárgyak és falfestmények már i. e. 5200-ból is előkerültek az egyiptomi sírkamrák ásatásai során. A sportot a középkorban a piactereken és az utcákon is játszották, a neve az olasz "boccia" szóból származik, jelentése fából vagy más kemény és tartós anyagból készült labda.

Boccia - kerekesszékes boccia

A boccia paralimpiai sportág lett, amelyet bárki játszhat. Eredetileg a súlyos agyi bénulásban szenvedők számára tervezték, de ma már a legkülönbözőbb fogyatékkossággal élő játékosok is játszák.

A boccia a francia petanque nevű golyójátékhoz hasonlítható leginkább amit a parkokban játszanak. A különbség, hogy itt bőr kislabdával játszanak, nem nehéz golyókkal.

A kezdők számára könnyen és gyorsan elsajátítható. Pontosságot és izomkontrollt, valamint nagyfokú összpontosítást és koncentrációt igényel.

Hogy kell a boccia-t játszani? 

 

Berkes Gergő – Boccia kerekesszékes versenyző - Interjú: https://egyetemisport.pte.hu/hir/igyekszem_mindig_jot_keresni_es_igy_nem_gazos

 

Kerekesszékes karate

Sok korabeli gyerekhez hasonlóan, Paul Brailer is olyan szeretett volna lenni mikor felnő, mint Bruce Lee. De nyitott gerinccel (a spina bifida, egy veleszületett fejlődési rendellenesség, ami a neurális cső tökéletlen bezáródása miatt alakul ki) született, így a kerekesszékes Bralier számára a karate gyerekkorában csupán elérhetetlen álomnak tűnt. Amikor már a 30-as éveiben járt, egy véletlen találkozás megváltoztatta az életét.

Találkozott Heidi Rudibaugh-val, az Ohio állambeli Barbertonban található The Art of Karate oktatójával. A nő meghívta őt, hogy jöjjön el és próbáljon ki egy karateórát. Brailer ma már fekete öves taekwondós és saját nonprofit szervezetet hozott létre, ahol fogyatékkossággal élőket tanít önvédelemre.

Brailer a taekwondonak tulajdonítja fittségét, a nagyobb önbecsülést, a magabiztosságát és a problémamegoldó készségét. "A harcművészetek tanulása megtanítja a fogyatékkossággal élő emberek számára azt, hogy többre képesek, mint gondolnák"- állítja határozottan Brailer.

A karate kiváló formája az aktív kikapcsolódásnak. A karatét kerekesszékbe kényszerült mozogni vágyó emberek is gyakorolhatják, sőt része lehet rehabilitációjuknak, s egészségük megőrzésének.

A Kowax SE-ben, Magyarország egyik legrégebbi karate klubjában, rendszeres kerekesszékes karate oktatás folyik. Az oktatás Budapesten, a III. kerületi önkormányzattól bérelt, Huszti út 31. alatt található akadálymentes teremben zajlik.

 

enlightenedTudtad? 2022-ben megrendezésre került a „Ne Parázz!” sportágválasztó nap mozgáskorlátozott és látássérült fiatalok számára. A rendezvény célja az volt, hogy a fogyatékkal élő gyerekek megismerkedhessenek a számukra is elérhető sportolási lehetőségekkel. A résztvevők különféle akadálymentesített, illetve fogyatékkossággal élők számára adaptált sportágakat próbálhattak ki, és lehetőség nyílt arra, hogy az általuk kipróbált és kiválasztott sportokra feliratkozzanak és a tanév során gyakorolhassák.

 

Kerekesszékes vívás

A legtöbb ember ismeri Alexandre Dumas, A három testőr című művét. A muskétások a szellemesség, a fizikai erőnlét, a bátorság, valamint a király, a haza és a barátok iránti hűség megtestesítői.

A vívás másik elnevezése nem véletlenül a fizikai sakk. A víváshoz fürgeség, erő és stratégiai rálátás szükséges.

A kerekesszékes vívás története

A kerekesszékes vívást Sir Ludwig Guttmann, a paralimpiai játékok alapítója fejlesztette ki.  Először az USA csapata versenyzett kerekesszékes vívásban, 1996-ban.

Eredetileg a sportolók nehéz barna kerekesszékeket, úgynevezett travaux székeket használtak. Ahogy a kerekesszékek idővel könnyebbé váltak, egy személy a sportoló széke mögött guggolt, és a kerekekbe kapaszkodva tartotta őt stabilan.

Ma már a kerekesszékeket a pályán lévő sínekhez vagy a padlóhoz rögzített keretekhez rögzítik.

Miben különbözik a kerekesszékes vívás a hagyományos vívástól?

A kerekesszékes vívók nem mozoghatnak. A székeket a talajhoz rögzítik, és ha bármilyen mozgás történik, a párbajt szüneteltetik, amíg az adott versenyzőt újra rögzítik. A hagyományos olimpiai vívásban az a versenyző nyer, aki előbb ér el tizenöt találatot, a kerekesszékes vívásban azonban ez a szám öt.

A paralimpián különböző kategóriákban vívnak a vívók. A Paralimpiai Bizottság minden versenyzőt képességei alapján pontozással értékel, és ez határozza meg, hogy melyik kategóriában indulhat.

A kerekesszékes vívás felszerelései

A biztonság érdekében a kerekesszékes vívóknak védőfelszerelést kell viselniük, beleértve a védőmaszkot, a szúrásálló mellényt, a nadrágot és a kesztyűt. Minden versenyszámban különböző kardokat kell használni, amelyeket epée-nek, foilnak és szablyának neveznek.

A három fegyver közül a legkönnyebb a foil. Ezt a kardot az udvari kardról mintázták.

Az epée a legnehezebb és legmerevebb fegyver. Nagyobb kézvédővel is rendelkezik, hogy megvédje a vívót a merev pengétől.

A szablya olyan, mint egy lovassági kard, mivel rövid, hajlékony és ideális a gyorsabb mozgáshoz. A másik két karddal ellentétben a szablya pengés alakú és lapos élű.

 

enlightenedTudtad? Még egyetlen kerekesszékes vívó sem nyert több paralimpiai érmet, mint az olasz Roberto Marson. Marson 1964-ben Tokióban nyerte első aranyérmét, aztán még összesen 15 paralimpiai elsőséget szerzett.

 

A vívás technikai jellegű küzdősport. Remek fejlesztője a kognitív képességeknek, a gyorsaságnak és a reflexeknek, határozott fellépést és eleganciát kíván meg.

A magyar vívás hagyományainak megfelelően kerekesszékes sportolóink mindig a legjobbak között vannak a nemzetközi mezőnyben.

2019. szeptember 17-24. között Cshondzsuban rendezték meg a Kerekesszékes Vívó Világbajnokságot, ahol a magyar csapat történelmi sikereket könyvelhetett el.

A női válogatott csapatban aranyérmet szerzett. Egyéniben kitűnően szerepelt és ezüstérmet szerzett dr. Mező Boglárka, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa.

Madaraszne_mezo_boglarka

A képen: Madarászné dr. Mező Boglárka  A kép forrása: www. sportal.blikk.hu

A tokiói paralimpiáról, 2021-ben a magyar női tőrcsapat bronzéremmel tért haza. Ez volt minden idők második legjobb magyar paralimpiai szereplése, ami az egyéves halasztás ismeretében elismerésre méltó eredménynek számít.

2022-ben az év legjobb csapata, a fogyatékos sportolóknál, a női kerekesszékes tőrcsapat lett. A Magyar Sportújságírók Szövetségének díjait a Nemzeti Színházban adták át. A csapat tagjai: Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Hajmási Éva.

2022. november 17-20 között, hazai közönség előtt rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közel három év szünet után ismét az IWAS kerekesszékes vívó világkupát. A hazai válogatott nyolc éremmel fejezte be szereplését a kerekesszékes vívók egri világkupa-versenyén. A világkupán 29 ország versenyzői és közel 200 versenyző vett részt. Az utolsó napon csapatversenyeket rendeztek. A világbajnoki címvédő női tőregyüttes – Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Nádasdy Anna összeállításban – első lett. A párizsi paralimpiai kvalifikáció első versenyén három arany, egy ezüst- és négy magyar bronzérem született.

 

Madarászné dr. Mező Boglárka - kerekesszékes paralimpiai vívó - interjú az olimpia előtt: https://sportal.blikk.hu/egyeni-sportok/halalba-ugrott-tulelte-most-aranyert-viv-boglarka-a-paralimpian/2022092803371193377

 

 

 

Kerekesszékes sportlövészet

A lövészet egy technikai sport, amely hihetetlen koncentrációt és figyelemre méltó pontosságot igényel.

A fegyver, mint sporteszköz használata, néhány egyszerű szabály betartása és a lövészetvezetők felügyelete mellett teljesen veszélytelen.

A versenyszámtól és a sportágtól függően a sportolók térdelő helyzetben, állva (vagy ha nem tudnak állni, kerekesszékben vagy lövészülésen) vagy hason fekve (a kerekesszékes sportolók könyöktámasztó asztalt használhatnak) versenyeznek.

Kerekesszékes lövészet

A sportolónak a céltábla célkeresztjének középső körébe kell találnia. A céltábla tíz koncentrikus pontozó körből (ún. értékkörből) áll, a külső (érték)körtől befelé egytől tízig terjedő pontszámmal; a középső kör (a céltábla közepe) 10 pontot ér.

Rossz idő esetén - a sörétlövésen kívül - minden fegyverrel zárt, fedett épületből lőnek, így sem a szakadó eső vagy viharos szél nem ad okot a lövészet elhalasztására. Ősztől tavaszig viszont érdemes fokozottan ügyelni a kellően meleg ruházatra, az 1-1,5 órás szabadtéri programnak megfelelően felöltözni.

Kerekesszékes curling

A játék pontos eredete még ma sem tisztázott: nem tudni, hogy a skótok találták fel a curlinget, vagy a Skóciába emigrált flamandok vitték magukkal. Az biztos, hogy egy 16. századi festményen egy flamand művész, Pieter Bruegel a curlinghez hasonló tevékenységet ábrázolt, amelyet a befagyott tavakon játszanak.

A csúszókorong, azaz curling fejlődésének útját a skótok egyengették, akiknél már a 18. században kedvelt időtöltésnek számított a játék. A skótok fektették le a pontos szabályokat, fejlesztették az eszközöket és terjesztették el a kontinensen, később pedig az egész világban.

A kerekesszékes curlingben az a nagyszerű, hogy szinte bárki játszhatja, akinek van kerekesszéke. Az életkor nem jelent akadályt, a 8 évesektől a 80 év felettiekig minden korosztály élvezheti a játékot. A játék során sok új emberrel találkozhatsz, játszhatsz más kerekesszékesekkel vagy nem mozgássérült játékosokkal.

A játékhoz nincs szükséged különleges felszerelésre. Használhatsz hagyományos kerekesszéket is.

A kerekesszékes curlingben nincs söprés, mivel a kerekesszékkel szinte lehetetlen a jégen egyszerre haladni is és söpörni is. Továbbá, ellentétben a legtöbb hagyományos csapatsporttal, ahol külön férfi és külön női csapatok is léteznek, a kerekesszékes curlingcsapatban mindkét nem képviselteti magát. E két különbségtől eltekintve a kerekesszékes curlinget ugyanazon a játéktéren játsszák, mint az álló curlinget, és ugyanazokat a köveket használják.

Curling szabályai

A curlinget egy 45,72 méter hosszú és 5 méter széles pályán játszák, amelyet 3 cm vastag jég borít. A jég nem teljesen sima, hanem érdes. A gránitból készült kő így nem tapad, hanem irányítható. A mérkőzés célja, hogy a játékosok minél több curling követ jutassanak csúsztatva az ún. ház belső gyűrűjének közepébe.

A curlinget minden tudásszinten lehet játszani. Összehangolt csapatjáték, erőnlét és stratégiai gondolkodás szükséges hozzá.

 

ÖSSZEFOGLALÁS - A SPORT MINDENKIÉ!

 

„A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesíthetné.” /Görög mondás/

A statisztikák szerint a fogyatékkossággal élő emberek sokkal kisebb valószínűséggel sportolnak. Pedig nagyon sokat nyerhetnének a rendszeres testmozgással, hiszen a mozgás segíthet nekik a mindennapi életben tapasztalt nehézségeik minimalizálásában.

Ilyen problémák lehetnek többek között:

  • amennyiben a testet nem egyenletesen éri a terhelés (pl. a test egyik oldalát, vagy egyes testrészeket nagyobb terhelés ér),
  • az egyes testrészek mozgatásának nehézsége vagy elhanyagolása izomsorvadáshoz vezethet;
  • a túl- és alulhasznált izomcsoportok között egyensúlyhiány alakulhat ki, amely további problémákhoz vezethet (beleértve váll- és hátproblémák, térdproblémák, egyensúlyi problémák, a mindennapi mozgások beszűkülése, fájdalom).     

A testmozgás előnyei messze túlmutatnak a fizikai egészségen, és a megszerzett önbizalom gyakran átragad az élet más területeire is. A rendszeres sportolással jobban fogsz aludni, több energiád lesz, és jobban fogod érezni magad.

Cikkemben bemutattam néhány olyan sportot, amelyeket kerekesszékesek is űzhetnek.

Válassz ezek közül a különleges sportok közül és légy ebben a különleges élethelyzetben, mozgáskorlátozottan, is aktív!

enlightenedTudtad? A SUHANJ! fitnesz hazánk első integratív, látás- és mozgássérült személyek számára egyaránt akadálymentesített, ép személyek számára is nyitott edzőterme. A Jászai Mari tértől 100 méterre, a Tátra utca 6. szám alatt található egyedülálló létesítmény 500 négyzetméteren várja vendégeit. http://www.suhanjfitness.hu/hu/nyitooldal

 

EGYÜTT KEREKEBB - TUDÁSTÁR:

 

A paralimpia jelentése: Ez a fogyatékossággal élő sportolók legrangosabb sporteseménye. A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt az olimpiához hasonlóan a világ minden részéről. Az első paralimpiai játékokat 1960-ban tartották meg Rómában.

 

Ismerd meg a paralimpia történetét ebből az érdekes videóból:

https://zanza.tv/testneveles-es-sport/testneveles-elmelet/fogyatekosok-sportja

Tudtad? Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. 1997. szeptemberében alakult meg a Magyar Paralimpiai Bizottság. Első elnöke dr. Galántai Ambrus volt.

 

Magyar paralimpiai sportolók (paralimpikonok):

https://hparalimpia.hu/paralimpiai-bajnokok

 

Paralimpia Párizs 2024 - A magyar csapat - Versenyzők névsora:

https://hparalimpia.hu/parizsi-magyar-paralimpiai-csapat

 

Esélyegyenlőségi kisszótár:

Hogy is mondjuk helyesen? Te tudod? Lapozz bele az esélyegyenlőségi kisszótárba! 

 

Végül ismerd meg Ekler Luca inspiráló történetét, aki ötödikes korában kapott stroke-t, de soha nem hagyta abba a sportolást. 2019-ben rendezték a paratlétika-világbajnokságot, ahol Luca a 100 és 200 méteres síkfutásban második lett, a távolugrást pedig világbajnoki csúccsal nyerte. https://24.hu/sport/2022/02/20/ekler-luca-parasport-paralimpia-paraatletika-atletika-szelutes-stroke-gutautes/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés