Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Legújabb táska divat - 2023-ban újra hódít a clutch, a kézben hordott táska!

Olvasási idő: 7 perc
2023. 05. 23. 10:43:47
Legújabb táska divat -  2023-ban újra hódít a clutch, a kézben hordott táska!

A clutch, azaz borítéktáska évtizedek óta a divatipar egyik meghatározó alapdarabja. Idén, mint nagy visszatérőt köszönthetjük, hiszen számos tervező mutatta be a táskát a kifutón a 2023-as őszi-téli divatbemutatókon. 

 

Írta: Kiss Anita 

Amikor a borítéktáskáról vagy más néven clutchról beszélünk, akkor talán egy vékony, boríték alakú, hosszú táska jut az eszünkbe, amiben épphogy csak a legszükségesebbek férnek el. Ennek a korszaknak mostantól vége. A 2023-as őszi-téli divatbemutatókon olyan új clutch-okat mutattak be a tervezők, amelyek praktikus társai lehetnek a mindennapjainknak.

Mi az a clutch? - A clutch táska jelentése magyarul

A klasszikus clutch, azaz borítéktáska vagy partitáska egy kisebb méretű, vékony táska, amelyet elsősorban akkor viselnek a nők, amikor kevés dolgot kell magukkal vinniük valahová: telefont, pénztárcát, kulcscsomót.

A borítéktáska rövid története

Az I. világháború után a női öltözet drasztikusan megváltozott. Eltűntek a fűzők és a felesleges rétegek, a viktoriánus korszak fodrai és puhasága. Ezek már nem illettek a függetlenebb és szórakozni vágyó nők életstílusához.

A clutch is ekkor, az 1920-as években született meg, amikor a rövid haj és a kis pochette, a borítéktáska első változata volt a kor nagy divatja. A klasszikus, elegáns borítéktáska anyaga általában bőr vagy textil volt, gyakran díszítették tollakkal, strasszkövekkel, csillogó anyagokkal vagy fémekkel.

Később, Amerikában, az 1929-es pénzügyi válság következtében az olcsóbb anyagok - például a bakelit - felé fordultak a tervezők. Ez a műanyag merevebbé és fényesebbé tette a táskákat és a nők gyakran választották ezeket a kiegészítőket annak megfelelően, hogy éppen milyen ruhát vettek fel. Mivel a hölgyek a társasági eseményekre a kesztyűnél és a rúzsnál többet nem vittek magukkal, a táskák ujjnyi méretűek és borítékszerűek maradtak. Az arany vagy ezüst színű, erősen díszített táska a filmcsillagok első számú kedvence volt.

Amikor a nők is megjelentek a munkaerőpiacon és dolgozni kezdtek, a táskák is nagyobbak lettek és a clutch-ok átmenetileg feledésbe merültek. A nőknek már több tárgyat kellett magukkal vinniük, a pénztárcájukat, a sminkkészletüket, a kulcsaikat és - jóval később - a mobiltelefonjukat is (amelyek kezdetben elég nagyok voltak).

A borítéktáska a 60-as évek divatjának fontos eleme volt és a divatikonok, mint például Audrey Hepburn és Marilyn Monroe is gyakran viselték.

Csak jóval később, a 21. század első évtizedében Alexander McQueen tervező hozta vissza a borítéktáskát a divatba. A szépen kidolgozott, csillogó változatokban készült kis kézitáskák a társasági események „kötelezően” viselendő kiegészítőjévé váltak.

Alexander McQueen 2020-ban bemutatott "Ring Box" borítéktáskája visszanyúlik az 1920-as gyökerekhez. Az eredetileg McQueen által tervezett SS20-as változat Swarovski-kristályokkal volt kirakva és növényi motívumokkal díszítették.

Clutch története

A képek forrása: www.pinterest.com

 

A borítéktáskát mindeddig inkább csak különleges eseményeken - mint alkalmi táska - például esküvőkön, színházban vagy egy-egy esti bulin használtuk, ahová csak a legszükségesebb dolgainkat vittük magunkkal.

Ez a trend dőlt meg 2023-ban, amikor is a clutch lett az egyik legmenőbb kiegészítő a kifutókon. A legutolsó divatirányzat szerint sokkal nagyobb, mint eddig volt és beférkőzik a mindennapjainkba is.

Legújabb táska divat 2023 - Idén hódít a kézben hordott clutch

A clutch táskák nemcsak a 2023 tavaszi/nyári divatbemutatókon voltak népszerűek. Az olyan tervezők, mint Alexander McQueen, a Chanel és a Gucci a 2023-as őszi-téli divatbemutatóikon is nagyon sok, eltérő formájú borítéktáskát mutattak be.

McQueen merész színekben pompázó, strukturált clutch-okat, Chanel túlméretezett levéltárcák sorát mutatta be olyan anyagokból, mint a bársony és a szőrme.

Gucci ezzel ellentétben a legújabb táska divat szerint, furcsa és játékos borítéktáskákat adott a modellek kezébe, amelyeket díszítésekkel és bonyolult mintákkal látott el.

Nézzük, melyek a legnépszerűbb borítéktáska fazonok 2023-ban:

A túlméretezett borítéktáska

Az egyik legnépszerűbb borítéktáska 2023-ban a túlméretezett clutch. Ez a stílus tökéletes azok számára, akik a kiegészítőjükkel szeretnének feltűnést kelteni. Minden lényeges dolog elfér benne, így praktikus választás lehet akár a hétköznapokon (munkába járáshoz, esti szórakozáshoz), akár különleges alkalmakkor.

 

Legújabb táska divat - A clutch

Clutch nagyméretű

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Strukturált clutch

Egy másik népszerű borítéktáska stílus a strukturált clutch. Ez a fajta levéltáska kisebb méretű és határozottabb formájú. Gyakran bőrből vagy velúrból készül, ami kifinomultabb megjelenést kölcsönöz neki. Kézben tartható vagy kis láncos pánttal a vállon átvetve is hordható.

A doboz formájú borítéktáskák klasszikusak, de sohasem unalmasak. A modern változatok elegáns akril és csillogó mintákkal készülnek, amelyek merészen kiemelnek bármilyen öltözéket.

 

Srtukturált táska - clutch

Clutch strukturált

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Steppelt anyag és puha bőr

A 2022-es év egyik nagy táskatrendjét - a szőrös textúrákat - továbbfejlesztve 2023-ban megérkeztek a puha tapintású táskák. A tervezők a hangsúlyt a steppelt nejlon vagy a puha bőr használatára helyezték.

Annak ellenére, hogy vállpántokkal tervezték őket, a Sportmax és a Stella McCartney táskáit a hónuk alá csapva viselték a modellek a kifutókon.

Ezek a táskák általában nagyméretűek és a puhaságuk erős kontrasztban áll anyagukkal. 

 

Clutch puha szőrös

Clutch leopardmintas

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Wrislet (karperec)

A csuklóra akasztott clutch táska jelenti a középutat a clutch és a válltáska között. Ha nem szereted a nagyméretű táskákat, de a telefonodnál többet szeretnél magaddal vinni, akkor ez a stílus neked való.

 

Wrislet karperec clutch

Wrislet

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Neon színek

Szeretjük vagy sem, a neonszín az elmúlt években többféle módon is visszatért. Úgy tűnik, a pasztellszíneket egyre inkább felváltják a merészebb, élénkebb színek, amelyek mágnesként vonzzák a tekintetet. A neonzöld először a 2022-es Oscar-gálán tűnt fel, később a fluoreszkáló árnyalatok egyre inkább előtérbe kerültek.

A neonzöld a Teen Vogue szerint egész 2022-ben nagy trend volt. Ez a szín a legtöbb meleg és semleges alaptónusú bőrhöz illik, az olyan színek pedig, mint a türkiz és a magenta, a hűvösebb alaptónusúaknak állnak a legjobban.

.

Clutch neon színben

Clutch neon vásárlás

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Megérint a csillogás

A party clutchok a legfigyelemreméltóbb, legfeltűnőbb borítéktáskák közé tartoznak. Általában fényes, fémes színűek és káprázatos strasszkövekkel, kristályokkal vagy tollakkal vannak díszítve.

 

Clutch csillogó

Clutch csillogó

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Tudtad?

1955-ben a Gucci bemutatta az eredeti, lovassport ihletésű Horesbit táskát mindössze két évvel azután, hogy a lovas kantáron megszokott jellegzetes "zabla formájú dísz", azaz a kettős gyűrű és a rúd, a Gucci papucsokon debütált.

A Gucci divatház 2004 óta először jelent meg újra a kifutókon trapéz alakú táskával, egy nagyméretű csattal a táska elején.

A kifutón bemutattak új Jackie táskákat és más táskafazonokat is, de a legnagyobb hatású darab, Tom Ford tervező, egykor a Gucci divatház fénykorából származó, hosszúkás, nagyméretű csattal ellátott clutch táskája lett.

A The RealReal vásárlási platformon rendkívül népszerű most a táska és érdekes lesz megfigyelni a statisztikákat, hogy a vásárlók a fényes új változatokat választják-e, vagy a régebbi Tom Ford-designokat részesítik előnyben.

Véletlen vagy sem, a hosszúkás táska visszatérése tökéletesen párosul a 2023-as ősz dekadens trendjeivel, a flitteres, csipkés, tollas és az átlátszó anyagból készült ruhákkal. Nappal vagy este, a táska tagadhatatlan sokoldalúsága miatt méltán pályázik az IT bag (azaz arra a luxustáskára, amelyre mindenki vágyik) státuszra.

 

Gucci Horsebit táska

Divatos kézitáskák (Gucci)

Képek forrása: www.pinterest.com

 

Szalmatáska

Jó időben a nyári ruhatár kétségtelenül nélkülözhetetlen darabja egy könnyű és légies táska. Keresd a természetes anyagokból, például rafiából, szizálból és pamutból készült clutchokat. Ezek mindegyike kézzel készült táska érzetét kelti.

 

Clutch szalmatáska

Szalmatáska clutch

 

Képek forrása: www.pinterest.com

 

A clutch, mint 2023 kötelező darabja – Összefoglalás

A clutch évtizedek óta a divattervezők egyik alapdarabja és népszerűsége folyamatosan növekszik, ahogy a tervezők újra és újra bemutatják a kifutókon, frissítik a klasszikus kiegészítőt. Idén a borítéktáska visszatért és számos divattervező mutatta be a táskát már a 2023-as tavaszi és nyári, valamint most az őszi-téli divatbemutatókon is.

A borítéktáska utoljára az 1950-es és 1960-as években volt népszerű, amikor is a nők gyakran különleges alkalmakra hordták. Abban az időben egy kis, téglalap alakú táska volt, amely jellemzően bőrből vagy szaténból készült. Úgy tervezték, hogy kézben lehessen fogni és gyakran kis fogantyú vagy pánt díszítette.

Az utóbbi években a clutch jelentős átalakuláson ment keresztül. A tervezők különböző formákkal, méretekkel és anyagokkal kísérleteztek, hogy a klasszikus táska modernebb és funkcionálisabb változatait hozzák létre. Ma a clutch a legkülönbözőbb stílusokban kapható, a túlméretestől a strukturáltig, a kisebbtől a kifinomultabb darabokig.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a levéltáska hosszú utat járt be az 1950-es évekbeli megjelenése óta. Ma már olyan sokoldalú kiegészítő, amely bármilyen alkalomra viselhető.

Alexander McQueen, Chanel és Gucci, csak néhány név azok közül a divattervezők közül, akik az 2023-as őszi-téli divatbemutatóikon clutch-ot adtak a modellek kezébe. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy ez a klasszikus kiegészítő újra jelen van az életünkben és reméljük, hogy sokáig velünk is fog maradni.

Még több divatról szóló cikk az Értékmarketen:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Divat

Keresés