Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Fényvédelem nyáron - Sportolás közben is védd a bőröd!

Olvasási idő: 6 perc
2023. 06. 26. 13:19:54
Fényvédelem nyáron - Sportolás közben is védd a bőröd!
Javában tombol a nyár, a nap gyönyörűen süt. Ilyenkor jó érzés a szabadban lenni.  A napsütés javítja a hangulatunkat és segít abban, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek. Azonban a szabadban tartózkodó emberek és a sportolók is fokozottan ki vannak téve a bőrrák kockázatának, hiszen folyamatosan éri őket a napsugárzás. Hogyan védekezhetünk a káros sugarak ellen? Mit tehetünk, hogy ne égjünk le? Erre és sok minden másra is választ adunk ebben a cikkben. 

 

Írta: Kiss Anita - Winnersport

Amennyiben a szabadban sportolunk vagy hosszabb ideig tartózkodunk kint, a napsugárzás ártalmas hatásainak fokozottan ki vagyunk téve, ami leégést, bőrrákot és idő előtti öregedést okozhat. A sportolók különösen ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek, és sajnos sokan elfelejtik magukat bekenni naptejjel vagy nem viselnek olyan ruházatot (UV szűrős póló), amely megvédené őket a káros napsugaraktól.

Egyes sportoknál a napnak való kitettség kisebb, míg más sportolók, például az úszók, a röplabdázók, a hegymászók, a vízilabdázók fokozottan ki vannak téve a napsugárzás hatásainak.

A leégésnek leginkább kitett testrészek a homlok, az orrnyereg és az áll. Különösen veszélyeztetettek még a vállak, a nyak és a mellkas, a kéz- és lábfejek, a térdek, a vádlik és a lábszár.

Már néhány egyszerű szabály betartásával is élvezheted a sportot és a szabadban töltött időt anélkül, hogy nagy kockázatnak tennéd ki magad.

 

Íme átfogó tippjeink, amelyek segítenek abban, hogy sportolás közben se égj le, vagy szenvedj maradandó károsodást.

 

FÉNYVÉDELEM A SZABADBAN

 

1. Sportolj a megfelelő időpontban!

Úgy időzítsd a szabadtéri edzésprogramodat, hogy ne akkor tartózkodj a szabadban, amikor a legerősebben süt a nap. A déli napsugarak általában a legintenzívebbek, ezért lehetőség szerint kora reggel vagy késő délután és az esti órákban sportolj. Ha tényleg nem tudod elkerülni a kint tartózkodást, próbálj árnyékban maradni, és semmiképpen ne eddz a tűző napon.

 

2. Ne tévesszen meg az, ha felhős az ég!

Tudtad, hogy a felhős ég még veszélyesebb is lehet? Csak azért, mert kint felhők borítják az eget, az még nem jelenti azt, hogy védve vagy a káros napsugarak ellen. A napsugarak a felhőborítástól függően különböző mértékben képesek áthatolni a felhőkön. A vastag felhőréteg – a fényhez hasonlóan – az UV sugarakat is „kirekeszti”, bizonyos esetekben viszont erősítheti azt. Amennyiben a gomolyfelhők 10-40 százalékban borítják be az eget, az UV sugárzás akár még nagyobb is lehet, mint teljesen tiszta, napos időben. A felhőpamacsok szélén ugyanis megtörik a napsugár és így az erőssége extrém esetben akár 10-15 százalékkal is megnőhet. Ezért ne felejts el védekezni még felhős égbolt esetén sem!

 


enlightenedKISOKOS

 

►Mi a különbség az UVA és az UVB sugarak között? 

Az UVA a legkárosabb 
✦ Az UV 95%-a UVA.
✦ Egész évben jelen van, még felhős napokon és télen is.
✦ A legmélyebben hatol be a bőrbe.
✦ A bőrrák és a bőr idő előtti öregedésének fő kiváltó oka.

Az UVB "a természet figyelmeztető jelzése" 
✦ Az UV 5%-a UVB.
✦ A nyári hónapokban a legmagasabb.
✦ Csak az epidermiszbe (a bőr felső rétegébe) hatol be.
✦ Napégést okoz (a természet figyelmeztetése, hogy menjünk el a napról!)

 


Fényvédelem - UV index bemutató

Kép forrása: Saját készítés

 

Ma milyen az UV sugárzás?

Ellenőrizd a magyarországi UV-indexet itt:

https://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/

 

3. Használd helyesen a naptejet!

Fél órával a napozás előtt vidd fel a naptejet a tiszta, száraz bőrödre. Nagyon fontos, hogy legalább kétóránként kend be magad újra, ha pedig vízi sportot űzöl, vagy erősen izzadsz mozgás közben, akkor még sűrűbben. Vidd fel a naptejet minden fedetlen testrészedre és olyan vízálló, széles spektrumú terméket használj, amelyek nem hagynak zsíros érzetet a bőrödön. A napvédő krém helyes alkalmazása a sportolás során a napvédelem egyik kulcstényezője.

 

4. Váljon a napvédelem mindennapos rutinná!

A bőröd nem csak a strandon vagy a tengerparton károsodik. Legközelebb, amikor kertészkedsz, kutyát sétáltatsz vagy piknikezel a barátaiddal, akkor is vidd magaddal a naptejed.  A fényvédő használata legyen a napi rutinod része, akár sportolsz, akár nem! A mindennapos védelem fontos, különösen azokon a területeken, amelyekről gyakran megfeledkezünk - a nyak, a fülek és a hát. Ne feledkezz meg az ajkak védelméről sem!

Naptej sportoláshoz: https://www.sarkcsillagsport.hu/Lifesystems-Sports-Sun-Cream-50-naptej-50-ml-LM40311


enlightenedKISOKOS:  

 

►Tudod mit jelent a flakonon található SPF-szám?

Az SPF, a Sun Protection Factor (napvédő faktor) rövidítése és a mellette lévő szám azt jelzi, hogy a fényvédő krém mennyire védi a bőrt a leégés ellen.

Az SPF-szám azt jelzi, hogy mennyi idő alatt éghetsz le a napon, miután felvitted a krémet, szemben azzal, amikor egyáltalán nem viselsz semmit. Egy példa: ha 10 percet tudsz a napfényen tölteni anélkül, hogy leégnél, akkor egy SPF10-es fényvédő faktorú krém ezt az "önvédelmi időt" megtízszerezi, ami 100 percnek felel meg.

De ne feledd, hogy ez csak egy becsült adat, mivel az évszaktól, az időjárástól vagy akár a bőrtípustól is függhet az, hogy te mennyi idő alatt égsz le.

Régen lehetett kapni pl. 100-as faktorszámú naptejeket, de ezeket az EU betiltotta, hiszen 100%-ban nem lehet kiszűrni a sugarakat! Ma már csak 50-es faktorszámig szabad számozni a napvédőket.

►Hogyan működik az SPF?

A fényvédő krémek hatóanyagai úgy védik a bőrt, hogy vagy visszaverik, vagy elnyelik az UV-sugarakat, és így megakadályozzák a nap okozta károsodást.


A kiszűrt UV-sugarak mennyisége az alkalmazott SPF szintjétől függ:

SPF15     93%-ban blokkolja az UVB sugarakat.

SPF30     96,7%-ban blokkolja az UVB-sugarakat.

SPF50     98%-ban blokkolja az UVB-sugarakat.


Az UVB-sugarakat soha nem lehet teljesen kiszűrni, ezért fontos, hogy legalább 2 óránként újra kend be magadat!

 

►A nagyobb faktorú fényvédő krém tényleg jobban véd?

Matematikailag a válasz igen. A széles spektrumú SPF 50+ fényvédő krémek az UV-sugárzás 98%-át szűrik ki, ami valamivel több, mint az SPF 30+ fényvédő krémek által kiszűrt 96%. A gyakorlatban, ha túl vékonyan kenjük be magunkat, ha sokat izzadunk, vagy úszás után nem kenjük újra be magunkat, akkor a védőkrém hatása csökken. Viszont, ha az árnyékban tartózkodunk vagy napvédő ruházatot viselünk, akkor az meghosszabbítja a napvédő krém hatását.

 

►A fényvédő krémeknek két fő típusa van: a fizikai és a kémiai fényvédő szerek. 

Mindkettő hatékony, de eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek.

 

►Mi a különbség a fizikai fényvédő és a kémiai fényvédelem között?

 

Az elsődleges különbség abban van, hogy hogyan védik a bőrt:

▶A kémiai fényvédő felszívódik a bőrbe, felszívja az UV sugarakat és hővé alakítja azokat.  

▶A fizikai fényvédő ezzel szemben nem szívódik fel a bőrbe, hanem a bőr tetején egy gátat hoz létre, amely véd a napsugarak ellen. Képzeld el azt, hogy a bőrödön kis tükrök vannak, amelyek eltérítik a fényt a bőrödről. 

A másik különbség abban van, hogy mennyire szívódnak fel: 

▶A kémiai fényvédők - amelyek olyan összetevőkből állnak, mint az avobenzon, az oktokrilén és az oxibenzon - általában átlátszóak. A kémiai fényvédő, mivel felszívódik a bőrbe, ezért nem hagy látványos réteget a bőrödön. 

▶A fizikai fényvédők, amelyek cink-oxidot és titán-dioxidot tartalmaznak, általában kissé vastagabbnak érződnek. Bizonyos készítmények finom fehér színt is hagyhatnak a bőrön, bár egyes termékeket bőrszínű pigmentekkel készítenek, amelyek segítenek minimalizálni ezt a hatást.


Fényvédelem fontossága

A képen: Fényvédelem a szabadban

 

5. Ne csak a naptejjel védd magad! 

1. SAPKA

Amikor csak tudsz, használj védőruházatot a naptej mellett, mivel a ruházat és a naptej együttesen az egyik legjobb védelem a káros UV sugarak és a leégés ellen.  A baseballsapkák, bár az arcot takarják, nem védik a füleket és a tarkót. Válassz inkább széles karimájú kalapot vagy beépített nyakvédővel ellátott baseballsapkát. Az anyag szövése is fontos. Válassz szoros szövésű anyagot!

2. NAPSZEMÜVEG

Olyan lencsére lesz szükséged, amely UVB és UVA szűrővel is rendelkezik. A szemüveg ne csak színezett lencséjű legyen, mert az valójában többet árthat, mint használ.

3. RUHÁZAT

Keress olyan ruházatot, amely UPF (ultraibolya védőfaktor) értékkel rendelkezik, és amelyet gyakran kifejezetten sportolók számára terveznek.  

6. Menj el rendszeresen szűrővizsgálatokra!

Rendszeresen ellenőrizd a testedet és az anyajegyeidet, hogy nem észlelsz-e rajta valamilyen elváltozást! Legalább évente egyszer menj el a bőrgyógyászhoz.

A BŐR VÉDELME NAPOZÁS UTÁN:

 

Még ha a lehető legjobban védted is a bőrödet a sportolás közben, akkor is gondoskodnod kell róla, hogy a napozás után megfelelően hidratáld. Ehhez válassz nyugtató, hidratáló krémet, amely lehetőleg természetes összetevőkből áll, parabén- és egyéb káros anyagoktól mentes. Az aloe vera és a körömvirág fantasztikusan hidratálja a bőrt napozás után.

 

ELSŐSEGÉLY LEÉGÉS ESETÉN

 

▶Azonnal menj árnyékba vagy menj be a lakásba és maradj ott.

▶Langyos vízzel hűtsd a bőrödet.

▶Használj napozás utáni (aloe-vera) vagy kalaminos krémet.

▶Igyál sok vizet!

▶Súlyos esetben fordulj orvoshoz!

 

TOP 10 FÉNYVÉDELMI TIPP SPORTOLÓKNAK

 

1) Mindig használj fényvédő krémet!

2) Győződj meg róla, hogy a fényvédő krém erős védelemmel rendelkezik!

3) Ismerd meg a bőrtípusodat - az 1-es típusú bőr sokkal nagyobb valószínűséggel ég le, mint a 6-os típusú, a "leégés" pedig növeli a napkárosodás és a bőrrák kockázatát.

 

Bőrtípus megállapítása

Kép forrása: Saját készítés

 

4) Ismerd meg mennyi ideig tartózkodhatsz a napon leégés nélkül. Az SPF faktor a napon való tartózkodás idejét jelzi a naptejen.

5) Használj vízálló vagy "sportbarát" napvédő krémet.

6) Viselj kalapot és lehetőség szerint hosszú ujjú ruházatot (bár sportolás közben ez nem mindig lehetséges), amely UV sugárzás elleni védelemmel van ellátva.

7) Légy különösen óvatos, ha víz közelében sportolsz, mivel a tükröződés gyorsabb égési időt eredményez.  Magasabb helyeken és a hegyekben is könnyebb leégni.

8) Ellenőriztesd rendszeresen az anyajegyeidet bőrgyógyásszal!

9) Ismerd meg a családi kórtörténetedet! Volt-e valakinek rosszindulatú melanomája a családban?

10) Kerüld a szoláriumozást, használj helyette önbarnító krémet

 

A FÉNYVÉDELEM FONTOSSÁGA - ÖSSZEFOGLALÁS

A szabadtéri sportoknak számos előnye van, de sportolás közben soha ne feledkezz el a fényvédelemről. Nyáron ne tartózkodj huzamosabb ideig a tűző napon, figyeld az UV-index jelentéseket, óvd magad a napfény káros hatásaitól, használj UVA és UVB szűrős, magas faktorszámú naptejet és védőruházatot, kalapot és napszemüveget. Ezek az intézkedések óvnak a fájdalmas és káros leégés és a bőr idő előtti öregedése ellen.

 

enlightenedTeszteld a fényvédelemmel kapcsolatos tudásod! Milyen italt ajánlott fogyasztani nyáron? Mely gyümölcsök védenek a káros napsugarak ellen? Töltsd ki a tesztet és megtudod! 

https://youengage.me/p/649c5879955a1901000c5839

Hasznos tanácsok a nyári fényvédelemről a GLEAMORA kozmetikai szalon Facebook oldalán. 

 

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés