Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Strandröplabda: edzés és remek kikapcsolódás is egyben

Olvasási idő: 4 perc
2022. 07. 22. 20:12:34
Strandröplabda: edzés és remek kikapcsolódás is egyben

Ha ezen a nyáron szeretnéd formában tartani magad, csak ragadj meg egy labdát és engedd ki a gőzt a homokban! A strandröplabda nemcsak nagyszerű teljes körű testedzés, hanem rendkívül jó kikapcsolódási lehetőség is. Tovább olvasom…

 

Írta: Kiss Anita

A strandröplabda erősebbé, hajlékonyabbá tesz és remek formába hoz. Strandröplabdázás közben folyamatosan új kihívások elé kerülsz: fizikailag, mentálisan, sőt érzelmileg is. Nemcsak a karokat és a vállakat edzi, hanem a lábadat is. Mivel a homok egyenetlen és puha, az egyensúly megőrzése játék közben nagyobb erőfeszítést kíván. Az eredmény: gyönyörű hasizmok, feszes lábak.

 

Vonal Röplabda strandon  Vonal

 

A homokon való futás, ugrálás olyan igénybevétel, amivel sehol máshol nem találkozhatunk. Gyakorold a homokban való mozgást! Fuss rövid, majd hosszabb távokat a homokban!

Bár biztosan azt gondolod, hogy a röplabdát a magas embereknek találták ki, a valóságban nem csak a magasság számít, a technika, az ügyesség, a taktika és a csapatjáték legalább annyira fontosak.

A hivatalos strandröplabdát négyen játszák, egy csapat tehát két főből áll. A strandröplabda pálya 8x16 méteres téglalap, amit homok borít. A férfi röplabdaháló magassága 2,43 méter, a női röplabdaháló magassága 2,24 méter magas lehet.

A labdát maximum három érintéssel kell a hálón átjuttatni úgy, hogy nem érhet talajt a saját térfelünkön, hiszen éppen az a cél, hogy a labda az ellenfél térfelén essen le a földre, ekkor jár nekünk egy pont. Mivel itt csak két játékos van, jóval többet kell vetődni, ezért a szabályok nem tiltják, ha valaki a képzeletbeli középvonalon átnyúlva, az ellenfél térfelén ér földet. A röplabdát 21 pontig játszák.

Ennyit a hivatalos szabályokról. Természetesen nem kell azokhoz ragaszkodni, kedvetek szerint alakíthatjátok a csapat létszámát és a szabályokat. Szerencsére ma már a legtöbb strandon található röplabda pálya, úgyhogy legközelebb, ha épp a strandon vagy, gyerünk állj össze a haverokkal, a barátokkal, a családdal, alakítsatok két csapatot vagy hívjatok ki másokat, és már mehet is röpi!

A strandröplabda 7 előnye:

1. Megállás nélkül végzel erőnléti edzést

Strandröplabdázás közben az egész testedet, de különösen a lábizmokat nagyon keményen megdolgoztatod, a homokban ugyanis minden lábmozdulathoz sokkal nagyobb erőkifejtésre van szükség, mint kemény talajon. Ugrálj sokat a homokban, és a lábaid sokkal erősebbek lesznek!

2. Minden rajtad és a társadon múlik

Szerválsz, blokkolsz, védekezel, passzolsz, ütsz és fedezel. És mindezt jól kell csinálnod. Minden rajtad és a társadon múlik. A röplabdában sok gyakorlással, sokat fejlődhetsz: gyakorold azt, amiben nem vagy még túl jó!

3. Elképesztő formába kerülsz

Biztos láttál már strandlabda játékost! Ők mind szuper karcsúak, igaz? Nos, ez tényleg nem csoda és nem csak a profik kiváltsága. A puha, süppedő homokban végzett folyamatos lábmunka, kigyorsítások, guggoláshoz hasonló mozdulatok, felugrások biztosítják a gyors és hatékony alakformálást.

A játék közben a tüdő, a szív és az izmok szinte teljes kapacitással dolgozhatnak. Ez az állandó mozgás a testet elképesztő formába hozza. Egy intenzív strandröplabdameccsen, óránként körülbelül 600 kalóriát égetsz el! Ezen kívül megerősödik a szív- és érrendszered is, nő az állóképességed.

4. Ritkán sérülsz meg

Az egyik legnagyobb előnye a strandröplabdának, hogy nincs fizikai kontakt a játékosok között és amennyiben a homokban elesel, a homok csillapítja az esés erejét. A homok megkíméli az ízületeket, nem úgy, mint egy kemény felület. A strandröplabdában a strandröplabda is puhább.

Amikor strandröplabdázol, sokkal változatosabb mozgásokat és technikákat kell alkalmaznod, szemben a teremröplabdával, ahol a mozgásod sokkal helyhez kötöttebb és ismétlődőbb jellegű.

5. Szuper hajlékony és rugalmas leszel

Ahhoz, hogy a labda játék közben ne essen le nálad és átjuttasd a háló felett az ellenfél térfelére vagy a társadhoz üsd a labdát, játékhelyzettől függően guggoló vagy félguggoló mozdulatokra, felugrásra vagy nyújtózó mozdulatra lesz szükséged. Ezáltal sokkal rugalmasabb leszel, nő a hajlékonyságod.

6. Új barátokat szerezhetsz

A strandokon vagy a tengerparton pillanat alatt kialakulnak spontán meccsek, így egyedül vagy többedmagaddal idegenekhez is csatlakozhatsz, ezáltal új barátokat szerezhetsz. A közösségben végzett tevékenységnek összekovácsoló ereje van és segít a kapcsolatok elmélyítésében.

7. Segít fejleszteni a szem-kéz koordinációt

A röplabdában minden az időzítésről szól. A repülő labdát folyamatosan figyelni kell játék közben, hogy pontosan tudd, mikor kell lendítened a karodat. A labda mozgását nemcsak szemmel, hanem egész testtel is követned kell játék közben, ebből fakadóan a játék egyszerre fejleszt mentálisan és fizikálisan is. 

Röplabda előnyei   Üres Röplabda  

Az infografika forrása: saját készítés 

 

Aki a futást vagy más magányosan űzhető sportot unalmasnak talál, de nem szeretne lemondani a rendszeres testedzésről, sokat profitálhat a röplabdázás előnyeiből. A rendszeres vagy alkalmi strandröplabdázás egészséges táplálkozással kiegészítve, látványosan hozzájárul fizikai erőnlétünk és általános egészségi állapotunk megőrzéséhez.

Hány éves kortól lehet elkezdeni a röplabdázást?

A gyerekeknek 8-10 éves kortól érdemes elkezdeni röplabdázni. Előnyben vannak azok a gyerekek, akik előtte valamely más sportot is űztek már (például foci vagy úszás).

A röplabda előnyei a gyerekeknek:

1. Csapatmunka és szocializálódás

2. Jót tesz a gyerekek egészségének, javítja a testtartást is.

3. Megtanítja a gyerekeknek a munkamorált, a felelősségtudatot, a fegyelmet és a kitartást.

 4. Az egyik legmegfizethetőbb sport. Csak egy jó sportcipőre van szükség és egy röplabdára.

 5. Megtanítja a gyerekeket, hogyan kell biztonságos módon elesni.

 6. A röplabda jóval veszélytelenebb, mint sok más csapatsport.

Melyik gyereknek nem ajánlott a röplabdázás?

Mint minden fizikai sport, úgy a röplabdázás is igénybe veszi a testet. Éppen ezért bizonyos (gyerekkorban szerencsére ritkán előforduló) egészségügyi problémával küszködő gyerekeknek sajnos egyáltalán nem ajánlott a röplabdázás. Ilyen problémák a gerincoszlop nyaki szakaszának instabilitása, a krónikus szívbetegségek, illetve a mozgásrendszer betegségei. (Természetesen ezek az ajánlások a felnőttekre is vonatkoznak.)

Ha a gyermeked ezekkel vagy hasonló jellegű betegségekkel él együtt, akkor elengedhetetlen kikérni egy orvos szakvéleményét arról, hogy játszhat-e vagy sem. Bizonyos esetekben van, hogy a röplabdát kifejezetten ajánlják a szakorvosok azoknak a gyerekeknek, akiknek például javítaniuk kellene a testtartásukon.

ÖSSZEFOGLALÁS

A röplabdázás nem csupán egy remek sport, ami az egész testet átmozgatja, hanem remek kikapcsolódás is azoknak, akik kedvelik a csapatjátékot és az aktív időtöltést.

A strandon játszott röplabdának számos további előnye van. Egyrészt a „sima” röplabdához képest intenzívebb, másrészt a szabad levegőn végzett csapatjáték mentálisan is jobban formába hoz, harmadrészt fizikailag is erősebbé, rugalmasabbá tesz és bomba formába hoz.

Budapesten hol? - Strandröplabda edzés helyszínek:

https://welovebudapest.com/toplista/ime-6-budapesti-palya-ahol-strandroplabdazhatsz

Strandröplabda technikák elsajátítása: https://www.britannica.com/sports/volleyball/images-videos

A Magyar Röplabda Szövetség oldala: https://hunvolley.hu/

A strandröplabdázásért sportegyesület oldala: https://strandropi.hu/

 

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés