Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Miért jó a röplabda? A röplabda, előnyei gyerekeknek

Olvasási idő: 5 perc
2024. 03. 25. 10:18:58
Miért jó a röplabda? A röplabda, előnyei gyerekeknek

A sport, a rendszeres testmozgás hihetetlenül jót tesz a gyerekeknek, mind fizikailag, mind mentálisan. Amennyiben olyan sportot keresel, amely egyesíti a szórakozást, a készségfejlesztést és értékes, akár életre szóló élményeket adhat a gyermeked számára, akkor a röplabda kitűnő választás lehet. Tovább olvasom

 

Írta: Kiss Anita

 

A röplabda fejleszti a csapatban való együttműködés készségét, a kommunikációs készséget, a fizikai erőnlétet és a mentális éleslátást.

Ebben a cikkben bemutatom, hogy a röplabda nem csak nagyszerű kikapcsolódás, hanem egy kivételes sport is, amely a pályán és azon kívül is segíti a gyermekeket a fejlődésben.

A röplabda több, mint egy játék; ez a csapatsport kitűnő alkalom arra, hogy felfedezzék a bennük rejlő lehetőségeket, barátságokat alakítsanak ki, és olyan kulcsfontosságú készségeket fejlesszenek, amelyek formálják a jellemüket.

 

A RÖPLABDA JÁTÉK TÖRTÉNETE

 

Az első röplabdameccset a tizenkilencedik század végén játszották. William G. Morgan 1895-ben egy új sportágat akart létrehozni, amely megfelelhetett azoknak a fiatal üzletembereknek is, akik a kosárlabdát túlságosan agresszívnek találták. Az általa kitalált sportot "mentonette"-nek nevezte el. A név nem volt igazán találó, de maga a játék így is nagy népszerűségnek örvendett. A röplabdát eredetileg teremben játszották, a strandokon először Kaliforniában jelent meg az 1920-as években.

 

Miért jó a röplabda? A röplabda előnyei

 

A röplabda egy izgalmas és dinamikus sport, amely számos előnnyel jár. A gyors tempójú akciókkal, a különböző készségek fejlesztésével a röplabda hozzájárul a gyermekek fizikai, mentális és szociális fejlődéséhez.

 

Fokozza a fizikai fittséget: a röplabda az aerobik, a mozgékonyság és az erő kombinációja. Az a gyermek, aki röplabdázik, növeli az állóképességét, javítja a szív- és érrendszeri egészségét.

 

Fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket és a reflexeket. Ez a csapatsport olyan motoros készségeket is fejleszt, mint az ugrás, a szem-kéz koordináció és a térlátás. A rendszeres és aktív röplabdázás révén a gyerekek erősítik a törzs és kar izomzatukat és a hosszú távú fizikai erőnlétüket.

 

Együttműködésre, csapatmunkára ösztönöz: Röplabdázás során a játékosoknak együtt kell működniük, egymás készségeire és képességeire kell támaszkodniuk a siker eléréséhez. A gyerekek megtanulják a bizalom, a kölcsönös támogatás fontosságát. A röplabda elősegíti a bajtársiasságot, megtanítja a gyerekeket arra, hogy értékeljék és tiszteljék csapattársaikat, és fejleszti szociális készségeiket.

 

Elősegíti a stratégiai gondolkodást és a döntéshozatalt: a röplabda gyors gondolkodást és stratégiai döntéshozatalt igényel. A gyerekek megtanulják feltérképezni az ellenfél következő lépését, felismerni a gyenge pontjaikat, és ennek megfelelően kialakítani a stratégiájukat. Ez elősegíti a kognitív fejlődést, javítja a problémamegoldó képességet és fokozza a térlátást. Röplabdázás közben a játékosok a másodpercek töredéke alatt hoznak döntéseket, kommunikálnak csapattársaikkal, és ebben a dinamikus és kihívásokkal teli környezetben csiszolják a kritikai gondolkodási képességeiket.

 

Fejleszti a rugalmasságot és a sportszerűséget: a játékosok egyaránt megtapasztalják a győzelmet és a kudarcot, megtanulják kezelni a nyomást, és alkalmazkodnak a változó játékhelyzetekhez. Azt is megtanulják, hogy elfogadják a fair play-t, tiszteljék az ellenfeleket, a játékvezetőket, és méltósággal fogadják el az elért eredményeket.

 

Bárki űzheti és sok verziója ismert: a röplabda olyan sport, amelyet bármilyen nemű, magasságú gyermek élvezhet. Emellett a röplabdának többféle változata ismert: a strandröplabda, a teremröplabda és az ülőröplabda (mozgássérültek számára) amelyek különböző preferenciákat és képességeket szolgálnak ki.

 

Kevesebb sérülés a pályán: rendkívül dinamikus sport, de nem kontaktsport: ezért kevesebb a sérülés, mint a futball vagy kézilabda mérkőzéseken.

 

A sikeres röplabdázó nevelésének főbb szakaszai

 

Kezdd aktívan!

A genetikailag kódolt program a folyamat
vezérlője. 3-6 éves kor között megjelennek
az első szervezett mozgásprogramok

0-6 éves kor között

Alapozz örömmel!

Sport (nem sportág) specifikus mozgás
készségek és képességek kialakítása

Lányok: 6-8

Fiúk: 6-9

Tanulj meg edzeni!

Sport (nem sportág) specifikus mozgás
készségek és képességek kialakítása

Lányok: 8-11

Fiúk: 9-12

Eddz az edzettségért!

A „motor”, a teljesítő képes test kialakítása.
A legnagyobb változások időszaka

Lányok: 11-15

Fiúk: 12-16

Eddz a versenyre!

A fizikális, mentális, érzelmi és értelmi
kapacitás kialakítása a csúcsteljesítmény
előkészítéseként

Lányok: 15-18+

Fiúk: 16-19+

Tanulj meg győzni!

Teljesítmény optimalizáció. Kivívni a helyet
a felnőttek, között, az egységen magas
sportteljesítmény leadásának megtanulása

Lányok: 18-23+

Fiúk: 19-25+

Eddz a győzelemért!

Itt már csak győzelem számít, a korábban
elvégzett munka „kifizetődése”

Lányok: 23+

Fiúk: 25+

Élj aktív életet!

Élethosszon át tartó, aktív, röplabdás élet!
 

Bármely
életkorban
kezdhető!

Forrás: www.hunvolley.hu – MRSZ - Az LTAD-modell szakaszai

 

A RÖPLABDÁZÁSHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK

 

Akár kezdő, akár tapasztalt játékos vagy, a megfelelő felszereléssel a legjobb teljesítményt nyújthatod majd a pályán!

A biztonság az első! Amikor azt fontolgatod, hogy mit vegyél meg először, gondolj a lehetséges sérülések megelőzésre is.

Ajánlott felszerelés:

- Rövidnadrág

- Röplabdazokni

- Póló

- Lányoknak sportmelltartó

- Karvédő, ujjvédő huzat (ujjheveder)

- Térdvédő

A röplabda térdvédők megelőzik a sérüléseket. Érdemes az életkornak és tapasztalatnak megfelelően választani. A fiatalabb sportolóknak például vastagabb betéteket kell használniuk, mivel kevesebb tapasztalattal rendelkeznek. Az idősebb, több tudással rendelkező sportolók vékonyabb térdvédőket is választhatnak. A térdvédő megelőzi a zúzódásokat és a sérüléseket. A térdvédőnek kényelmesen kell illeszkednie a lábszárra!

- Bokarögzítő

A röplabdázókkal kapcsolatos leggyakoribb sérülés a bokaficam. A probléma elkerülése érdekében bölcs dolog befektetni egy jó bokarögzítőbe. Mivel a bokarögzítők bizonyítottan 40 százalékkal csökkentik a sérülések számát, egyes röplabdacsapatok edzői kötelezővé is teszik őket. Stabilitást biztosítanak a bokának anélkül, hogy megakadályoznák az aktív sportolást.

- Röplabdacipő

A röplabdacipő gumitalpú, hogy maximális tapadást biztosítson. Ezeket a cipőket úgy tervezték, hogy védjék a bokát az oldalirányú mozgás során. A cipők elülső párnázása vastag, így a lábak nem fájdulnak meg a folyamatos lábmozgás, felugrás során.

- Sporttáska a felszerelésnek

Röplabda felszerelésForrás: Saját készítés

 

Mit sportoljon a gyerek a röplabda mellett?

 

A röplabda mellett ideális kiegészítő sport az úszás, a futás, a karate, a kung-fu, a taekwondo. Fiúk esetében még szóba jöhet a futsal vagy a labdarúgás is. 

A rendszeres gimnasztika, az atlétika mozgáselemei szintén ideálisak a röplabdázók fejlesztésére. (Forrás: MRSZ)

 

A röplabda labda

 

A labda mondhatni a legfontosabb kelléke a játéknak. Egy jó minőségű labda nem csípi a kezet és nem okoz különösebb kézfájdalmat az ütések során. Ha a játékot zárt térben játszák, a bőrlabda lehet a legjobb választás. A szabadban viszont a bőrlabda kevésbé használható, mert elázhat és megsérülhet (lekophat, kiszakadhat, megkarcolódhat). Kültéri játékhoz főleg szintetikus labda ajánlott. 

 

BEFEJEZÉS – Miért jó a röplabda?

 

A röplabda számtalan előnyt kínál, többek között fejleszti a fizikai erőnlétet, a teljes izomzatot, a szív- és érrendszert, a koordinációt, a gyorsaságot, a mozgékonyságot, a csapatmunkát, a stratégiai gondolkodást, a gyors döntéshozatali képességet és a sportszerűséget.

Akár szabadidős formában, akár versenyszerűen játszák, a röplabda izgalmas lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek felfedezzék a sportolás olyan formáját, amely során életre szóló barátságokat köthetnek, és hasznos életvezetési készségeket sajátíthatnak el.

 

Hol lehet röplabdázni Budapesten?

 

ELTE röplabda szakosztály

https://www.beac.hu/sport/roplabda

VASAS SC

https://www.vasassc.hu/sportolj/18

PRSC

https://www.palotaroplabda.hu/

CASTOR SE

https://www.castorse.hu/roplabda-gyerekeknek-xi-ker/

 

----------------------------------------------------------------------------

Még több sportról szóló cikk az Értékmarketen:

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sport

Keresés